$headTitle

Bemutatkozás

A Békés Megyei Könyvtár Békéscsabán a Szent István tér közelében található. Szomszédságunkban helyezkedik el a Csabagyöngye Kulturális Központ, az Élővíz-csatorna menti Kisliget, a Békéscsabai Ipartestület székháza, valamint a Szlovák Kultúra Háza.
Az intézmény a Kiss Ernő utca felől és a Csabagyöngye mögötti oldalról is mozgásérzékelő ajtón keresztül közelíthető meg. A bejáratoknál rámpa és korlát segíti a bejutást.
A Kiss Ernő utcában az épület főbejárata előtt, valamint a Derkovits soron fizetős parkolási lehetőség biztosított, emellett mozgáskorlátozottnak fenntartott parkolóhellyel is rendelkezünk.

Könyvtári séta

Földszint

A földszinti folyosó kedvelt közösségi tér. Kabátok és táskák elhelyezése az itt található ruhatárban történik.
A földszinti térben olvashatók a legfrissebb napilapok. A folyosón időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.
Térítés ellenében számítógéphasználat biztosított. Saját eszközzel érkezőknek ingyenes wifi-szolgáltatás elérhető.
A középső lépcsőnél mozgásérzékelős ajtó vezet az oktatóteremhez és a digitális laborhoz. A Csabagyöngye Kulturális Központ felőli oldalon, a Könyvtár Büfében is eltölthetnek pár percet látogatóink. A könyvtár mindkét bejáratánál illemhelyiségek találhatók.

  • Regisztrációs pult

A földszinti regisztrációs pultnál történik a kikölcsönzött dokumentumok visszavétele és hosszabbítása, illetve a beiratkozás. Igénybe vehetők irodai szolgáltatások, lehetőség van könyvek vásárlására, továbbá tájékoztatás is kérhető.

A regisztrációs pulttal szemben található a kölcsönzőtér. Témacsoportok szerint szak- és szépirodalom, az idegennyelvű gyűjtemény példányai, továbbá képregények is kölcsönözhetők. A folyóiratok és magazinok legfrissebb számai a Kiss Ernő utca felőli oldalon érhetők el. Katalógus- és adatbázis-használat a kölcsönzőtér számítógépein lehetséges. A terem túlsó végében ifjúsági sarkot alakítottunk ki.

A Békés megyei iroda a megnyitása óta a lakosság Európai Unióval kapcsolatos információigényét hivatott kielégíteni, segítséget nyújtva az EU-val kapcsolatos kérdések megválaszolásában (utazás, tanulás, munkavállalás). Az irodának a Békés Megyei Könyvtár ad otthont.

  • Digilépcső

A kölcsönzőtérből megközelíthető lépcsőt a fiatalok igényeinek megfelelően kényelmes ülőhelyekkel, telefontöltési lehetőséggel továbbá ifjúsági olvasmányokkal (könyvekkel, képregényekkel, magazinokkal) tettük vonzóbbá. A "kuckó-feeling" a kikapcsolódás mellett kiscsoportos munkára is lehetőséget ad.

 

  • Régi épület: előadóterem, Lipták terem

A kölcsönzőtérből közelíthető meg a könyvtár régi épülete, ami rendezvényeink helyszínéül szolgál. Innen nyílik a könyvtáralapító igazgatóról elnevezett Lipták Pál terem, ami kisebb foglalkozásoknak adhat helyet.

Az ország egyik első könyvtári makerspace helyisége robotika, 3D nyomtatás, könyvkötészet, társasjáték, kézműves és sok más kreatív foglalkozás számára alkalmas. Az egyéni és kiscsoportos tevékenységeket támogató kreatív tanulóteret a központi épület földszinti részén alakítottuk ki. A kreatív foglalkoztató tér a kísérletezést és a tanulást egyaránt lehetővé teszi, miközben a tevékenységekhez szükséges hagyományos könyvtári dokumentumok is könnyen elérhetők és használhatók.

  • Oktatóterem

15 férőhelyes termünkben laptopok, projektor várja a bérlőket és a könyvtári rendezvények résztvevőit.

Emelet

Az emelet két lépcsőn, illetve lifttel is megközelíthető. A Kiss Ernő utca felőli oldalon található az olvasóterem és a zenei részleg. Az emeleten középtájon van a gyermekkönyvtár, vele szemben pedig a könyvtár munkatársainak irodái. Az irodasorról nyílik a tömörraktár, és itt helyezkedik el az állománygyarapítás és feldolgozó osztály is. Az első emelet folyosója állandó jellegű könyvtártörténeti kiállításnak ad helyet, alkalmanként pedig időszaki kiállítótérként funkcionál.

  • Olvasóterem, zenei részleg, Békési Gyűjtemény, Régi Könyvek és Kéziratok Különgyűjteménye

Az olvasóteremben található a zenei részleg, a Békési Gyűjtemény, valamint a Régi Könyvek és Kéziratok Különgyűjteménye. Az olvasótermi gyűjtemény (könyvek, térképek, folyóiratok, mikrofilmek, CD-ROM-ok) helyben használható. A zenei részleg gyűjteményéből zenei CD-k, bakelitlemezek, DVD filmek, kották, videokazetták és zenei témájú könyvek kölcsönözhetők. A zenei és a filmes folyóiratok helyben olvashatók. A Békési Gyűjtemény fokozottan védett, az állomány az olvasóteremben kutatható. A Régi Könyvek és Kéziratok Különgyűjteménye az 1851 előtti könyvritkaságokat őrzi. Az olvasóteremben kialakított moziszobában filmnézésre, zenehallgatásra és játékkonzol használatra (Xbox360, PS4) van lehetőség.

  • Gyermekkönyvtár

A gyermekkönyvtárban iratkozhatnak be a 14 év alatti gyerekek. Izgalmas olvasmányok (könyvek, magazinok, hangkazetták) várják a legfiatalabb látogatókat. A legkisebbek a játszósaroknál (rajzolással, lapozókkal, babaházzal, építőkockákkal, kirakókkal) tölthetik el kellemesen az időt. Mindezek mellett diafilmvetítéseket, gyerekeknek szóló kiállításokat és olvasásnépszerűsítő eseményeket is szervezünk. A beiratkozott gyerekeknek ingyenes számítógép-használat biztosított.


 

Fiókkönyvtárak

A Kiss Ernő utcai központi épület mellett, a város négy helyén is könyvtári szolgáltatást biztosítunk. A Gerlai, a Jaminai, a Lencsési és a Mezőmegyeri fiókkönyvtárakban egyaránt hozzáférhetők könyvek és folyóiratok. Rendezvényeik közösségi alkalmakat, találkozási lehetőséget teremtenek.


Digikomp

Az e-pavilon egy bárhol felállítható szabadtéri digitális könyvtár, felszereltsége a digitális laborral kompatibilis. A Digikomppal a könyvtár nehezen megközelíthető terepeken is (pl. városi szabadtéri fesztiválokon, strandokon, szabadtéri kampányokon, előadásokon) jelen lehet.