Szűrők be/ki:

Gyermeknap a könyvtárban

2021. május 30. (vasárnap) 10:00 - 13:00
2021. május 30-án, vasárnap 10 és 13 óra között gyermeknapi programjára várja a kicsiket és nagyokat a Békés Megyei Könyvtár!
 
Programok:
 • Azulejo – portugál csempemintafestés BMZ-vel
 • EU-tátika – 8 kérdés az Európai Unióról /parkoló/
 • Just Dance – PS4 táncverseny (videójáték) /Digilabor/
 • Mölkky – finn szabadtéri játék /terasz/
 • Papírrepülő hajtogatás és röptetés /parkoló/
 • Pingpong, teke, sakk, malom /Munkácsy-udvar/
 • Robotlabirintus /földszinti folyosó/
 • Toronyépítő családi játék /gyermekkönyvtár előtt/
 • „Üsd bele az orrod!" – vidám illatfelismerés /parkoló/
 • Online memóriajáték óvodásoknak (Bogyó és Babóca) /BMK Facebook-oldal/
Nyitva lesz a gyermekkönyvtár és a kölcsönzőtér is.
A programváltozás jogát fenntartjuk.

Közösségek Hete 2021

2021. május 10. - 16.
A Közösségek Hete országos rendezvénysorozat a közösségek ünnepe, mely a közösségekben rejlő értékekre hívja fel a figyelmet. Kiemelt célja a közösségi kezdeményezések fókuszba helyezésével a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása. 2021-ben a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott a rendezvénysorozathoz.
 
Online vetélkedő segítségével kívánjuk felhívni a figyelmet a Békés megyei értékeinkre, kulturális örökségeinkre. A játék során az objektumokhoz egy-egy kérdés tartozik, melyek megválaszolásával érdekességeket, plusz információkat tudhat meg a kitöltő.
 
A virtuális kiállítás anyagát a  Régi Könyvek és Kéziratok Különgyűjteményéből válogattuk össze. Ismerjék meg a könyvtárunk féltve őrzött helyismereti témájú kincseit, könyvritkaságait!

Információk az újranyitásról

2021. május 3-tól (hétfőtől) újra látogathatók lesznek a Békés Megyei Könyvtár terei.
 
IGAZOLVÁNY NÉLKÜL
A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők továbbra is csak az előre rendelt könyveket vehetik át a bejáratnál, nem látogathatják a könyvtár belső tereit.
 
IGAZOLVÁNYOKKAL
A koronavírus ellen védett 18 éven felüli személy – védettségi igazolványának és személyi igazolványának felmutatása után – a könyvtár olvasói tereit helyben is használhatja:
 • Önállóan válogathat a kölcsönözhető dokumentumok között.
 • Helyben olvashat.
 • Kölcsönözhet a könyvtáros közreműködésével vagy az önkölcsönző számítógépnél.
 
A 18 éven aluliak védettségi igazolvány és személyi igazolvány felmutatása után igénybe vehetik a könyvtár helyben nyújtott szolgáltatásait – csak a plasztikkártya számít igazolásnak! 
A 18 év alatti, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező könyvtárhasználók (gyerekek) akkor léphetnek be a könyvtár tereibe, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkeznek.
A védett személy – és a felügyelete alatt lévő 18 év alatti személy nem köteles maszkot viselni a könyvtár belső tereiben. DE: Kérünk minden könyvtárhasználót, hogy viseljen maszkot.
 
Nyitvatartás: május 3–14. között: (május 8-án és május 15-én szombaton zárva)
 • Átadópont: 8–17 óra között – csak átadás és átvétel a bejáratnál.
 • Napilap-olvasó: 8–17 óra között nyitva.
 • Kölcsönzőtér: hétfőn 14–17 óráig, keddtől péntekig 11–17 óráig nyitva.
 • Olvasóterem: hétfőn 14–17 óráig, keddtől péntekig 11–17 óráig nyitva.
A gyermekkönyvtár a felújítás miatt még nem látogatható, előre rendelés 8–16 óráig lehetséges, a földszinti átadóponton átadjuk a kért könyveket 17 óráig.

Kölcsönzési igény leadása

Átvétel/leadás: hétköznapokon 8:00 - 17:00
A korlátozások enyhítésének köszönhetően könyvtárunk (újra) lehetőséget biztosít az előzetesen megrendelt könyvek, zenei CD-k, hangoskönyvek és DVD-filmek kölcsönzésére. A csomagok átvételére, illetve a visszahozott könyvek, CD-k, DVD-k leadására április 12. (hétfő) 11 órától van lehetőség, azonban igényeit már április 7. szerdától leadhatja! Hétfőtől irodai szolgáltatásaink (szkennelés, nyomtatás, fénymásolás) is igénybe vehetők.
 
Átvételi és leadási időpontok (2021. április 12. hétfőtől): hétfő–péntek 8:00–17:00 óra között a Békés Megyei Könyvtár Csabagyöngye felőli bejáratánál van lehetőség.
 
Kölcsönzés előtt kérjük, jelezze igényét az alábbi űrlap(ok) kitöltésével:
Maximum 8 db könyv és/vagy 5 db CD és/vagy 5 db DVD kölcsönözhető, melyeket a katalógusból választhat ki. Újdonságainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak. Kölcsönzéshez érvényes könyvtári olvasójegy szükséges. A kérések zökkenőmentes teljesítése érdekében kérjük, hogy a kérés leadása és az Ön által megadott átvételi időpont között legalább 2 munkanap legyen.
 
Kérjük, tartsa be az egészségügyi előírásokat!
Szűrők be/ki:

„Ami női, az férfi téma is"

2021. május 13. (csütörtök) 17:00
Szeretettel meghívjuk 2021. május 13-án (csütörtökön) 17 órától Endrei Judit „Ami női, az férfi téma is" – mindkettőnkkel együtt múlik az idő című online előadására.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: nagyne.szatmarik@bcsvarosfejlesztes.hu vagy +36/66/510-130.

Anyák napjára

Készítsen egyedi ajándékot saját kézzel anyák napjára Kácsorné Győri Éva, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa segítségével! 

Pandémia és párkapcsolat – avagy hogyan éljük túl?

2021. április 26. (hétfő) 17:00
2021. április 26. (hétfő) 17 órától a Pandémia és párkapcsolat – avagy hogyan éljük túl? témáról beszélget online Szurovecz Kitti író-újságíró és férje, Kiszel Péter.
A részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, a nagyne.szatmarik@bcsvarosfejlesztes.hu címen, vagy a +36/66/510-130-as telefonszámon jelezze.
A Zoom felületére a belépés 16 órától lehetséges.
Az online program az EFOP-1.2.9-17-2017-00053 projekt keretében valósul meg.

Költészet napjára

A magyar költészet napját 1964-től József Attila (1905–1937) születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Az idei évben (is) az online térben zajló programokkal kívánunk tisztelegni a magyar líra előtt.

Költők a költészetről – a Békés Megyei Könyvtár összeállítása magyar költők idézeteivel >>

Hány versrészletet ismersz fel? – Költészet napi kvízjáték >>

Költészet napi versajándék >>

További költészet napi bejegyzések a Békés Megyei Könyvtár Facebook oldalán >>

Húsvét ízei (receptverseny)

A húsvéthoz sok hagyomány és számtalan finom étel kötődik. A Békés Megyei Könyvtár receptversenyt hirdet Húsvét ízei címmel. A beküldött receptek hagyományos, családi, nemzetiségi ételeket tartalmazzanak (lehetnek szlovák, német, román, roma, szerb vagy egyéb nemzetiségi). Arra kérjük kedves olvasóinkat, küldjék el jól bevált receptjeiket, legyen az elő-vagy főétel, édesség. A recept tartalmazza a hozzávalókat, az elkészítés módját esetleg fotót, illetve, hogy milyen nemzetiséghez kötődik. Az értékelés során előnyt jelent, ha a recept egy rövid leírással is kiegészül (pl. milyen hagyománya, családi története van az adott receptnek). Kérjük, mindenképpen tüntesse fel az elérhetőségét (e-mail vagy telefon), a recept nevét.
Egy beküldő több, de maximum 3 recepttel pályázhat.
 
Támogatók: Szlovák Étterem - Békéscsaba, Gyulahús Kft.

Adó 1%

A Könyvtártámogató Alapítvány által vásárolt két babzsákfotellel még otthonosabbá alakítottuk a könyvtár fiataloknak szánt terét!
Tisztelettel kérjük, hogy adójának 1%-val idén is támogassa a Békés Megyei Könyvtár alapítványát.
Adószám: 19061436-1-04
Az elmúlt évi támogatását ezúton is köszönjük!

„A fényességes angyal is"

2021. április 8. (csütörtök) 16:30

Liszi Melinda, Lovas Gábor és Nagy Róbert előadóművészek zenés-verses összeállítása a magyar költészet napja alkalmából.

2021. április 8-án (csütörtökön) 16:30-tól élőben a Facebook-oldalunkon.

1848/49 Békés megyei emlékei

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Békés megyei emlékei adattárat abból a megfontolásból készítettük, hogy segítsük a tájékozódást megyénk történelmének megismeréséhez, továbbá segédanyagot nyújtsuk a történelemtanítás helyismereti vonatkozásaihoz. Az elkészült táblázat nem teljes. A kutatásoknak köszönhetően folyamatosan lehetőségünk van a bővítésére. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 2021-es évfordulója alkalmat adott új elektronikus szolgáltatásunk publikálására.

Az adattárat ezen a linken éri el. A BékésWiki 1848/49-es oldalait pedig itt találja.

140 éve született Bartók Béla – online kvíz

2021. március 25. - április 5.
Kedves Olvasó! Válaszoljon helyesen az alábbi kérdésekre, és nyerjen:
 • a Békéscsabai Jókai Színház online előadására jegyet,
 • könyvajándékot,
 • 1 éves ingyenes könyvtári tagságot.
A kvízt április 5. éjfélig lehet kitölteni, a sorsolás időpontja április 6. kedd.
A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Az űrlapon megadott elérhetőségeket (név, e-mail, telefon) kizárólag a nyertesek értesítéséhez fogjuk használni. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt: Hungaricana adatbázis; Internet.
 

Extrém olvasás fotópályázat

Mutasd meg, milyen vicces pozícióban vagy különleges helyen lehet könyvet olvasni. Készíts fotót, majd tölsd fel az Instagramra a #békésmegyeikönyvtár hashtag használatával, vagy küldd el nekünk Facebookon. Egy személy egy fotóval pályázhat. A legötletesebb felvételt díjazzuk! Kérjük, vigyázz saját és társaid testi épségére!
Beküldési határidő: 2021. március 31. (szerda)
A Békés Megyei Könyvtár az elkészült pályamunkákat a készítő nevével együtt közzéteheti saját felületein.
Több