LézerSzimfónia - interaktív hangszerkiállítás és tárlatvezetés

2024. június 22. (szombat) 17:00

A Munkácsy Negyed kulturális intézményei látványos, élményekkel társított programokkal várják az érdeklődőket Szent Iván-éjjelén.

Szeretettel meghívjuk 2024. június 22-én, szombaton 17 órától a Békés Megyei Könyvtárba a LézerSzimfónia interaktív hangszerkiállításra és tárlatvezetésre. Próbáljon ki olyan különleges, elektronikus hangszereket mint a lézerhárfa, légdob vagy teremin. Egy bemutató 60 percet vesz igénybe. 9 éves kortól ajánlott.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti pultjánál igényelhetőek az intézmény nyitvatartási idejében.

Az első 30 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

Bejelentkezés az alábbi űrlapon lehetséges: https://forms.gle/e1QS1oVrrNPjhNr78

Az eszközök a hangzavar elkerülése érdekében fülhallgatóval kezelhetők. A hangszerek kezeléséről, megszólaltatásáról egy hologramvideó nyújt tájékoztatást.

A Munkácsy Negyed kiemelt rendezvénye.

Békéscsaba testvértelepüléséről, Székelyudvarhelyről a Békés Megyei Könyvtárba érkezett a különleges hangszerek interaktív kiállítása. 2024 márciusától könyvtárunkban megtekinthetők és kipróbálhatók a különleges hangszerek, melyeket Olaszországból, Nagy-Britanniából és Ázsiából vásárolt meg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár.

A kiállított hangszerek:

  • AeroBand PocketDrum: hordozható légdobkészlet.
  • Artiphone Instrument1: nyomásérzékeny vezérlő, gitár, hegedű, zongora és dob közül választhatunk.
  • Joué Music Instruments: hangszerek megszólaltatása gumilapok segítségével.
  • Laser Harp KromaLaser: lézerhárfa, a lézersugarak eltakarásával megszólaltatható.
  • MK3 Native Instruments Machine: 16 hangszert kezelő, professzionális stúdiómunkára alkalmas eszköz.
  • Orba Artiphon: kézi szinti-, looper- és MIDI-vezérlő zenekészítéshez.
  • Playtronica Playtron: oktató zenei eszköz, mely bármilyen tárgyat (gyümölcsöt, zöldséget) hangszerré változtat.
  • Playtronica Touch Me: az emberek közötti érintés intezitását átalakítja hanggá.
  • Theremini Moog - az első elektronikus hangszerek egyike, az eszköz megérintése nélkül, gesztusokkal működtethető.

„A lézerhárfa a mai napig különleges és hihetetlenül látványos hangszer, már `81-ben használták, és Jean-Michel Jarre francia zeneszerző tette népszerűvé – mutatja az igazgató. Ez a hangszer lézersugarakat bocsát ki, amelyeket ha megszakítunk, az eszköz érzékeli, és hangokat ad ki. Persze, különbözik a klasszikus hárfától, hiszen ez számítógép-vezérelt, tehát be lehet állítani, hogy milyen hangot adjon ki, így például kutyaugatást is tud. „A lábító segítségével az oktávokat jobbra-balra lehet majd mozgatni, így hiába, hogy csak kilenc lézerszál van, egy teljes zongora áll a rendelkezésünkre, nyolc oktávval" – Szőcs Endre könyvtárigazgató (Székelyudvarhely).