Könyvbemutató: Réthy Erzsébet és a mesterséges intelligencia II. kötet

2024. november 19. (kedd) 17:00

Szeretettel meghívjuk a Békés Megyei Könyvtárba Réthy Erzsébet a mesterséges intelligencia által illusztrált második kötetének bemutatójára. Vendégünk Bélafi László, a kötet szerkesztője, az illusztrációk instruátora. Az Ükanyám Békebeli Süteményei című könyv első kötetének megjelenését követően előkerült Réthy Erzsébet (Szarvas, 1882 – Budapest, 1962) kézzel írt süteményeskönyve. Az első kötet szerzője, Réthy Béláné Vidovszky Erzsébet a férje révén Réthy Erzsébet közeli rokona, jó barátja volt. Közös szenvedélyeik egyike a sós- és édes vendégváró sütemények receptjeinek gyűjtése volt.
 
Beszélgetőtársa Juhász Zoltán könyvtárigazgató.
 
Dedikálási és könyvvásárlási lehetőség a helyszínen.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Réthy Erzsébet bejárta a békebeli Magyarországot. A társasági élet kedvelt szereplője volt, mindenhol szeretettel fogadták egy tálca sós vagy édes süteményét. Az általa országszerte összegyűjtött receptek fél évszázadig porosodtak, a vasfüggöny miatt sok hozzáválót és fűszert nem lehetett beszerezni. A kis fekete könyv nem veszett el, így az utókornak lehetősége van feleleveníteni az egy évszázada elveszettnek hitt ízeket. A mesterséges intelligenciának (M.I.) köszönhetően felidézhetjük, hogyan nézhettek ki a desszertek a századfordulós Magyarországon.

Immár a második kötetben lapozhatjuk fel a kedvelt, családi recepteket, melyet november 19-én, Réthy Béláné Vidovszky Erzsébet születésnapján mutatunk be Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban.