$headTitle

Nemzetiségi ellátás

A nemzetiségi könyvtári ellátás a megyei könyvtárak törvényben előírt kötelező feladata.
A Békés Megyei Könyvtár szolgáltató könyvtárként ellátja a nemzetiségi feladatokat, szervezi és végzi a megye nemzetiségi kisebbségekhez tartozó lakosainak könyvtári ellátását. Feladataink: szakmai, szervezési, gyűjteményfejlesztési feladatok, programok, rendezvények és szolgáltatások biztosítása.

Békés megyében legnagyobb számban a szlovák nemzetiségűek élnek (Békéscsaba, Szarvas, Tótkomlós), de jelen vannak német (Elek, Gyula, Mezőberény), román (Battonya, Kétegyháza), szerb (Battonya) és roma nemzetiségek is.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) közreműködésével minden évben  nemzetiségi könyveket és CD-ket rendelünk. A megrendeléseket a megye nemzetiségi könyvtáraiban történt igényfelmérés után összesítjük. A könyvtárak főleg a nyelv tanulásával, nyelvvizsgával, országismerettel, népszokásokkal, gasztronómiával kapcsolatos szakkönyveket, illetve gyermekkönyveket, népmeséket, versesköteteket igényelnek.

A dokumentumokat feldolgozás után az alábbi települések könyvtáraiba juttatjuk el:

  • Német: Békéscsaba, Elek, Gyula, Mezőberény
  • Roma: Békéscsaba, Szarvas
  • Román: Battonya, Békéscsaba, Gyula, Kétegyháza
  • Szerb: Battonya
  • Szlovák: Békéscsaba, Kondoros, Szarvas, Tótkomlós

A nemzetiségi népességre jellemző az elöregedés, egyre kevesebben vannak, akik anyanyelvükön olvasnak vagy beszélnek, emiatt is szorgalmazzuk a fiatalabb generációk bevonását is a nemzetiségi közösségi programokba.

Korábbi programjaink


Demmel József könyvbemutatója.


A Barboncás Egyesület Fekete Kisasszony című tréfás vásári interaktív előadása.

Minden mese kincset ad - 125 éve született a méhkeréki Gurzó László mesemondó

1896.03.16-án, Méhkeréken született Gurzó László mesemondó, ebből az alkalomból Méhkerék Képviselő-testülete emlékévet hirdetett, tisztelegve a Népművészet Mestere előtt. A közösségen belüli kiemelkedő szerepéről, eredményei jelentőségéről előadást hallgathattak meg a résztvevők a helyi kistelepülési könyvtárban.„Méhkerék a világ közepe", vallotta Gurzó László, hiszen minden innen indult és ide tért vissza.Méhkerék neve már 1356-ban említésre kerül oklevelek szerint, a falu görög-keleti temploma 1848-ban épült. A település többségében román ajkú. Domokos Sámuel (Méhkeréki Néphagyományok Vasile Gurzau meséi, 1963) vizsgálta (50-es, 60-as évek) a méhkeréki románok néphagyományát. Személyesen találkozott a falu legtehetségesebb mesemondójával: a meséket magnetofonon rögzítette, szószerinti szöveghűséggel és a tájnyelvi sajátosságok megőrzésével. Gurzó László a meséket az édesanyjától, a falubeliektől, a katonaságban, illetve a saját fantáziája segítségével alkotta és mindig a hallgatóságra „szabva" alakította a történeteit. A mesemondó román és magyar nyelven is megőrizte a meséket, történeteiben különleges személyek, óriások, színes fantáziavilág és egyedi, gazdag folklórvilág jelenik meg. Az ünnepi programon a megjelenteket Tát Margit Méhkerék Polgármestere köszöntötte. A megemlékezők és előadók között volt Czeglédiné Dr. Gurzó Mária, a mesemondó unokája, a Nicolae Balcescu Román Gimnázium igazgatója, Jova Éva, a Foaia Romaneasca főszerkesztője, Dr. Mihaela Bucin a SZTE-JGYPK Román Nyelvi Tanszék tanszékvezetője és Kozma György a MROÖ elnöke. Kozma György szerint mesék nélkül kevesebbek vagyunk, és fenn kell tartani a mesélés, meseolvasás, mesehallgatás hagyományát. A mese mindennél többet ér a gyermekeknek és az emberiségnek. Minden mese kincset ad. Régen nagyon odafigyeltek az emberek egymásra. Ezt nagyon fontos lenne most is gyakorolni. A lehetőség a mi kezünkben van. Gurzó László előtt tisztelegve a helyi könyvtár ezen túl a mesemondó nevét viseli.

Régi képek Méhkerékről

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató

2022. május 18-án került sor a Régi képek Méhkerékről című kiállítás és könyvbemutatóra.
A kiállítás képeit Duló György és Bihari Mihály testvérpár készítette anno bemutatva a régi méhkeréki életet. A kötet szerkesztője Simon Éva, a Foaia Romănească hetilap főszerkesztője beszélgetett a résztvevőkkel.

Nemzetiségi napok 2021 a Békés Megyei Könyvtárban

2021. december 13–18. között került megrendezésre a Nemzetiségi napok 2021 programsorozat a könyvtárban.
Online kvízjáték, Fadgyas Péter erdélyi túrákról szóló előadása, székely vásár és a Békés Banda koncertje várta az érdeklődőket.

„Nemzetiségek ízei - Karácsonyi ízek" online kvíz
A Békés Megyei Könyvtár a Nemzetiségi napok 2021 rendezvény alkalmából karácsonyi kvíz kitöltésére invitálta a játékos kedvű olvasókat. A 91 beküldött megfejtésből 25 helyes kitöltés érkezett.
  • Egy kétszemélyes vacsorát nyert a mezőberényi Tópart Vendéglő és Panzióba: Ancsinné Francziszky Klára.
  • Fél kg házi csokit (Erdélyi és Székelyföldi portékák felajánlása) nyert: Janyikné Nagy Mária.
  • Békés Megyei Könyvtár és Europe Direct Békés ajándékcsomagot nyert: Rakusz János.
  • Erdélyi Túrák Magazint nyert: Tóthné Harangozó Edit.
Gratulálunk a nyerteseknek, köszönjük, hogy velünk játszottak!
 

Méhkeréki gyökerű gyógyítók – Nemzetiségek napja 2020

2020-ban a Békés Megyei Könyvtár a Nemzetiségek napja alkalmából a Méhkeréki gyökerű gyógyítók című könyvet ajánlja. Méhkerék, ez a kicsiny, kb. 2000 lakosú település közel 100 orvost adott a Békés megyének. A kötet kétnyelvű, magyar és román nyelven olvasható. Az könyv betekintést nyújt 95 méhkeréki orvos személyes életrajzába, hitvallásába. A kötet szerkesztői: Dr. Márk László, Martyin Emília és Simon Éva. Köszönet Simon Éva szerkesztőnek a videós könyvajánló elkészítésért.