Határmenti élet Európában - kisebbségek és turizmus

2024. május 7. (kedd) 17:00 - 18:00

Európa-nap alkalmából online előadást, élménybeszámolót hallhatunk Bagó Tündétől, az Élet sója blog szerzőjétől, aki már több mint tizenkét éve osztja meg az Élet sója blogon, mi mindent tapasztalt európai országokban tett utazásai során. Az előadásban Dél-Tirolba, Burgenlandba, Elzászba és a Spreewaldba kalauzolja az érdeklődőket, olyan helyekre, amelyeknek varázsához határmenti fekvésük is hozzájárul.

A témaválasztásban szerepet játszik az is, hogy Magyarország idén kerek 20 éve tagja az Európai Uniónak. Az uniós tagság mindennapi életünk során számos területen meghatározó, még akkor is ha ez nem mindig tudatosul bennünk. Az európai integráció egyik leginkább kézzelfogható vívmánya a schengeni térségként ismert, útlevél-ellenőrzés nélküli uniós térség. Európában a határok legtöbbször nem népek, nyelvek, hagyományok közötti határt jelölnek, csupán közigazgatási határvonalak. Dél-Tirolban, Burgenlandban, Elzászban vagy a németországi Spreewaldban az Európai Unió schengeni övezete ma már megkönnyíti az ott élők életét, közvetlenebbé teszi a kapcsolatot a kisebbségek és az anyaország között. A tradíciók, a szokások, a kultúra és a nyelv kapcsolódik, keveredik ezekben a régiókban. Bagó Tünde izgalmas utazásra hív bennünket ezekre a helyekre, amelyeket a természeti és történelmi látnivalók mellett a kultúrák közötti kapcsolódás is különlegessé varázsol.

Az előadóról:
Tünde nemcsak utazóbloggerként járja Európát, hanem történeteket kutató íróként is. Blogján és előadásában fontos szerepet szán a történelemnek, a kultúrának, a helyi történeteknek, legendáknak és a gasztronómiának is. Első könyve lakóhelyéről a Bodeni-tóról jelent meg. Élménykönyv, amely utazásokhoz is kiválóan használható és amelynek megírása során Tünde számos helyi történetre bukkant. Ezekből születnek szépirodalmi írásai, novellák és regények. A svájci határ mellett játszódó első regénye az Ella háborúja 2023-ban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában. Második regénye nemcsak egy izgalmas háborús történetet mutat be, hanem beavatja az olvasót Konstanz városának titkaiba is.

Az előadás során láható képek Szalai Krisztián fotói.

A program ingyenes.

Várunk mindenkit szertetettel!