Szűrők be/ki:

Nyár arcai – kiállításmegnyitó

2022. szeptember 2. (péntek) 16:00
2022. szeptember 2-án 16 órakor Nyár arcai címmel G. Pataki Mária dekoratőr festőklubja, a Padlásterápia 11. kurzusának alkotásaiból nyílik kiállítás a Lencsési Könyvtárban.
 
Köszöntőt mond: Lukoviczki Anna, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese.
A kiállítást megnyitja: Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere, önkormányzati képviselő.
 
Lustyik István gitárzenekara ad műsort, Beraczkáné Veronika versét Zsilák Mária adja elő, és Ujvári Kati is szaval. Lesz torta, üdítőitalok is.

Városismereti séta a Munkácsy Negyedben

2022. augusztus 27. (szombat) 17:00

2022. augusztus 27-én, szombaton 17 órától vezetett városismeret sétát szervezünk Békéscsaba belvárosában, a Munkácsy Negyedben!

A városismereti séta során ellátogatunk a Munkácsy Negyed építményeihez, köztéri alkotásaihoz. A Békés Megyei Könyvtár Csabai kalandozások mobilalkalmazása segítségével megismerjük a Munkácsy Mihály örökségét népszerűsítő kulturális negyed látványosságait. Minden állomáshoz egy kvízkérdés tartozik, melyekkel aktívabbá tesszük a túrát, leteszteljük a résztvevők tudását.
Kérjük, mobilinternet-eléréssel rendelkező okostelefont vagy tabletet hozzanak magukkal.
 
Gyülekező: augusztus 27-én 16:45-kor a Békés Megyei Könyvtár földszintjén.
 
A részvétel díjtalan, – érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött –, előzetes regisztráció szükséges >>

Karó, Nyíl, Én és a többiek... (könyvbemutató)

2022. augusztus 18. (csütörtök) 17:00
Szeretettel meghívjuk 2022. augusztus 18-án, csütörtökön 17 órára a Szeghalomról származó Remeczki Imre történész, történelemtanár idén megjelent első ifjúsági regénye, a Karó, Nyíl, Én és a többiek... című könyvének bemutatójára.
 
A kötet a helyszínen megvásárolható.

Zászlókészítés (Petőfi 200)

2022. augusztus 16. (kedd) 14:00 - 18:00
Folytatódik a könyvtár Petőfi-emlékévhez kapcsolódó tematikus foglalkozássorozata!
 
2022. augusztus 16-án, kedden 14:00 és 18:00 óra között zászlók készíthetők a Digilabor könyvtári alkotóműhelyben. A szükséges eszközöket biztosítjuk. Az elkészült alkotások hazavihetők. A közös alkotás során megismerkedünk a hazai zászlók és címerek történetével, emellett kölcsönözhető kiadványokat ajánlunk.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
 
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Bálint Ágnes-emlékkiállítás

2022. augusztus 12. - szeptember 24.
Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, a televíziózás hőskorának meghatározó egyénisége volt. Számtalan közkedvelt mesesorozat, hangjáték, mese és meseregény írója, fordítója. Meséin nemzedékek nőttek fel – Frakk, a macskák réme, Mazsola és Tádé, Kukori és Kotkoda, Mi újság a Futrinka utcában?
 
 
Szűrők be/ki:

Társasjáték-délután a könyvtárban

2022. augusztus 13. (szombat) 14:00 - 17:30
Családok, baráti társaságok figyelem!
 
Augusztus 13-án, szombaton 14:00 és 17:30 között társasjáték-délutánt tartunk a Békés Megyei Könyvtár földszintjén. Gyere el hozzánk társasozni – akár az egész családdal vagy barátaiddal! Színes és izgalmas társasjátékaink minden korosztály számára hasznos kikapcsolódást biztosítanak (Scrabble, Catan, Catan telepesei, Dixit, Cubissimo, Dobble, Story Cubes, Az elhagyott könyvtár, Chocolate Fix). A játékban a játékmester nyújt segítséget.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Diafilmvetítés Bálint Ágnes meséiből

2022. augusztus 12. (péntek) 11:00 - 12:00

A Bálint Ágnes mesehőseit megidéző kiállításhoz kapcsolódva várjuk a diafilmek kedvelőit a könyvtárba!

Elhangzik: Böbe baba a játékboltban; Böbe baba a papírkosárban; Frakk és a lusta macskák; Mazsola, a fodrász; Mazsola és a hóember, Mazsola és Tádé; Mazsola fürdik.

A programra 20 főt (gyermekek és kísérőik) tudunk fogadni, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze személyesen vagy telefonon (66/530-212)!

Csillagos este a könyvtárban

2022. augusztus 9. (kedd) 18:00 - 22:00
Az "Egy hét a csillagok alatt" kezdeményezés célja, hogy minél több emberhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye, amihez szeretnénk iránymutatást adni, hogy hol és milyen formában találunk csillagászati bemutatókat. Idén augusztusban ismételten várunk mindenkit a csillagos ég alatt, hogy együtt fedezzük fel az éjszakai égbolt csodáit.
 
Érkezés 18:00-ig (ajtózárás 18:00 órakor).
18:00 Prológus: naptávcsövezés a könyvtár előtt.
19:00–20:00 Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori az elmúlt évből. Előadó: dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza. Kérdések megválaszolása és kötetlen beszélgetés.
20:00–20:30 Csillagászati kvízjáték.
20:40–22:00 Távcsöves bemutató és lézeres csillagképtúra.
 
Előzetes regisztráció szükséges! Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet.
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Programozási alapok

2022. augusztus 9. (kedd) 14:00 - 17:30
A könyvtár délutáni foglalkozása a kódolás alapjainak elsajátítását segíti.
A Scratch programozási nyelvvel utasítások (mozgás, hangok, események, feltételek) blokkok egymásra pakolásával hozhatók létre, melyeket a képernyőn megjelenő karakter hajt végre. Az eredmények azonnal láthatóvá válnak, így leellenőrizhetjük, helyesen adtuk-e meg a parancsokat. A Scratch kiválóan alkalmas animációk, játékok, digitális történetek elkészítésére.
A foglalkozás a programozási és kódolási ismeretek mellett az együttműködést, a logikus gondolkodást és a kommunikációs készségeket is fejleszti.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
 
Maximum 15 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Regisztrálni az alábbi űrlapon lehet.

Julika és barátai

2022. augusztus 5. (péntek) 17:00
Szeretettel meghívjuk a Járai Julianna festményei és Kozák Mari versei kiállítás megnyitójára.
 
A kiállítást megnyitja: Megyeri-Horváth Gábor Barcsay-díjas festőművész, művésztanár.
 
Közreműködik: Szák Kocsis Péter ének, gitár.
 

Tarsolykészítés (Petőfi 200)

2022. augusztus 2. (kedd) 14:00 - 17:30
Folytatódik a könyvtár Petőfi-emlékévhez kapcsolódó tematikus foglalkozássorozata.
 
2022. augsuztus 2-án, kedden 14:00 és 17:30 között Petőfi korához kapcsolódó tarsoly készíthető a könyvtári alkotóműhely eszközei segítségével! A tarsoly filcanyagból készül, mely hímzéssel, gyöngyvarrással vagy ragasztott motívumokkal díszíthető. A foglalkozást Kácsorné Győri Éva vezeti. A szükséges eszközöket biztosítjuk. Az elkészített alkotások hazavihetők! A délután során a hímzés és varrás alapjainak elsajátítása, a közös alkotás mellett felelevenítjük Petőfi életútját és kultuszát. A foglalkozás során Petőfi Sándorhoz kapcsolódó könyvek olvashatók, kölcsönözhetők.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
 
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Gyurmazongorázás

2022. július 26. (kedd) 10:00 - 12:00
A Digilabor következő foglalkozásán Makey Makey és Play-Doh gyurma segítségével gyurmazongorát készíthetnek a résztvevők.
 
A MakeyMakey egy olyan elektronikai alapelem, mellyel a mindennapok során használt tárgyakat tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni. Az áramköri lapot, krokodil csipeszeket, USB kábelt tartalmazó elektronikai készlettel áramköri és elektronikai ismeretek szerezhetők játékos formában. A laptop vezérlőjeként banánt, Play-Doh 
gyurmát, grafittal színezett papírlapot vagy egy pohár vizet is használhatunk. Bármi lehet vezérlő, ami vezeti az áramot.
Az eszközzel kedvelt Scratch játékokat irányíthatunk, miközben megismerkedünk a kódolással.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
 
Maximum 15 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Regisztrálni az alábbi űrlapon lehet.

Társasjáték-délután a könyvtárban

2022. július 23. (szombat) 14:00 - 17:30
Családok, baráti társaságok figyelem!
 
Július 23-án, szombaton 14:00 és 17:30 között társasjáték-délutánt tartunk a könyvtár alkotóműhelyében, a Digilaborban. Gyere el hozzánk társasozni – akár az egész családdal vagy barátaiddal! Színes és izgalmas társasjátékaink minden korosztály számára hasznos kikapcsolódást biztosítanak (Scrabble, Catan, Catan telepesei, Dixit, Cubissimo, Dobble, Story Cubes, Az elhagyott könyvtár, Chocolate Fix). A játékban a játékmester nyújt segítséget.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Világító képeslap készítése – pilvaxi hangulatban

2022. július 19. (kedd) 14:00 - 17:30

Jöjjön el július 19-én, kedden 14:00 és 17:30 között a Békés Megyei Könyvtárba, és készítsen ajándéktárgyat! A foglalkozás helyszíne a könyvtár alkotóműhelye, a Digilabor.

Egy világító képeslap elkészítése során játékosan alkalmazhatók a fizikaórán tanultak. A kihajtható képeslap belsejébe egy egészen egyszerű áramkört helyezünk el rézszalag, LED és elem segítségével. A képeslap külső oldalára Petőfi Sándort és a pilvaxi hangulatot megidéző képet helyezünk el.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött. Az elkészült képeslapok hazavihetők.

Maximum 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Regisztrálni az alábbi űrlapon lehet.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Könyvjelzővarrás és -hímzés

2022. július 16. (szombat) 14:00 - 18:00
Jöjjön el a Békés Megyei Könyvtár következő foglalkozására és készítsen szasikó virágos motívumokkal díszített könyvjelzőt, hímzéssel. A foglalkozást Kácsorné Győri Éva vezeti. A szükséges eszközöket biztosítjuk. Az elkészült alkotások ajándékként hazavihetők.
 
A szasikó azt jelenti: „kis döfés" – ez tökéletesen jellemzi az apró fércöltésekből álló ősi technikát. A takarékosságból, valamint a hideg elleni védekezés céljából feltalált szasikó nemes egyszerűséggel ötvözi a vidéki stílust a bonyolult mintákkal.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
 
Maximum 10 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Regisztrálni az alábbi űrlapon lehet.
Több