Szűrők be/ki:

12 hónap 12 könyv

2024. január 15. - december 15.
A Békés Megyei Könyvtár „12 hónap 12 könyv" címmel olvasási kihívást indít gyermekeknek és felnőtteknek a Jaminai és a Lencsési fiókkönyvtárakban.
Az olvasási kihívás időtartama: 2024. január 15. – december 15. 
A játékban negyedévente 3 könyv elolvasásával lehet részt venni.
Érvényes fiókkönyvtári tagság szükséges a Jaminai Könyvtárban vagy a Lencsési Könyvtában.
 
A 12 könyvet elolvasók között könyvjutalmat sorsolunk ki.
A sorsolás időpontja: 2024. december 16.

Korszakolvasó

2024. február 20. (kedd) - szeptember 29. (vasárnap)

Könyvtárunk Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából olvasási kihívást indít, Korszakolvasó címen. A játékban résztvevők legalább 4 témában összesen 8 könyvet kell, hogy kikölcsönözzenek, tetszőleges iramban és sorrendben. A kikölcsönzött könyvek után egy-egy pecsétet kapnak az erre az alkalomra kialakított tematikus pecsétgyűjtő kártyára, mely az olvasószolgálat munkatársaitól igényelhető. A játékban szereplő könyvek listája a földszinti kölcsönzőtérben található.

A témák:

Azok, akik összegyűjtenek 8 pecsétet, sorsoláson vesznek részt – éppen ezért fontos, hogy a pecsétgyűjtő füzetet a kihívás végéig megőrizzék!

Az olvasási kihívás ideje: 2024. február 20. – 2024. szeptember 29.

Sorsolás: 2024. október 2.

Játékra fel, legyenek korszakolvasók!

Apukám sátrat épít

2024. augusztus 13. (kedd) 11:00 - 12:30

Majoros Nóra meséje nyomán együtt sátorozunk. Az első 16 fő (7-9 évesek és kísérőik) jelentkezését tudjuk fogadni! Telefon: 66/530-212

Helyszín: Gyermekkönyvtár

Az ingyenes programon a gyerekek érvényes olvasójeggyel, a kísérők regisztrációs jeggyel vehetnek részt!

Rongyhorgolás az újrahasznosítás jegyében

2024. július 23. (kedd) 9:00 - 11:00

A rongyhorgolás-foglalkozás egyszerre képviseli az újrahasznosítást és a közös alkotást: az otthon feleslegessé vált pamutból, farmerból vagy vászonból készült ruhákat  (póló, nadrág, leggings stb.) hasznosíthatjuk újra kreatív módon. A rongyhorgoló technikával hasznos háztartási kiegészítők, edényalátétek, fürdőszobai kilépők vagy akár kisszőnyegek készíthetők, melyeket természetesen hazavihetnek a résztvevők.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Megrajzolt irodalom – olvasásnépszerűsítő, szövegértés fejlesztő tábor felsősöknek

2024. július 22. - 26.
Kedves Szülők!
 
Idén nyáron olvasásnépszerűsítő, szövegértést fejlesztő ötnapos nyári tábort szervezünk 12-16 éveseknek. A gyermekek a könyvtári terek, gyűjtemények és kikapcsolódási lehetőségek megismerése mellett illusztrációs munkákat végeznek. A saját könyvborító megtervezését és a kisméretű kötet elkészítését nyomdalátogatással kívánjuk inspirálni. A tábor végén grafikai kiadványt kapnak ajándékba a résztvevők.
 

Célcsoport: 12-16 éves
A tábor időpontja: 2024. július 22. – július 26.
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.)
Részvételi díj: 20 000 Ft / fő

A táborra jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Balatonfűző – gyöngyszövés

2024. július 19. (péntek) 13:00 - 16:00

A nyári kánikulában talán nincs is jobb, mint megmártózni a Balaton hűs vizében – igaz, a Békés Megyei Könyvtárban erre épp nincs lehetőségünk, de a Digilabor klimatizált terében még mindig elmerülhetünk az alkotásban.

15 embert várunk gyöngyszövésre, akik a magyar tenger színeiből inspirálódva készíthetik el saját karkötőjüket. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melyet az érdeklődők a foldesi.csenge(kukac)bmk.hu címen tehetnek meg. Jelentkezési határidő: 2024. július 12. Az eszközt és alapanyagot mi biztosítjuk!

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

mTiny robotváros kicsiknek

2024. július 16. (kedd) 14:00 - 16:00

Bemutatkoznak a Békés Megyei Könyvtár legújabb robotjai! Az mTiny robotok segítségével már a nagycsoportosok és a kisiskolások is megismerkedhetnek a kódolással és a programozással. Az interaktív robot játékos formában fejleszti a gyermekek logikai gondolkodását és a problémamegoldó képességet. Az oktatórobotoknak kódkártyák segítségével különféle feladatokat adhatunk: bejárhatják a várost, megmenthetik az lakosokat vagy akár elfoghatják a rablókat.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Noteszkészítés – könyvkötészeti foglalkozás

2024. július 12. (péntek) 9:00 - 11:00

Könyvkötészeti foglalkozásunkon minden érdeklődő maga készítheti el a saját jegyzetfüzetét. A Digilabor könyvtári alkotóműhely kötészeti eszközeivel (könyvprés, spirálozó, kötegvágó, lemezolló) A/6-os formátumú noteszek készíthetők hozzáértő segítséggel. Az elkészült munkák hazavihetők, a kiadványokat a résztvevőknek ajándékozzuk.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Családi mandalaszínezés

2024. július 9. (kedd) 14:00 - 16:00

Családi mandalaszínező 2024. július 9-én, kedden 14:00 és 16:00 óra között a Békés Megyei Könyvtárban. A mandalák elkészítése, színezése jótékony hatással lehet a szervezetünkre (például csökkentheti a stresszt, segíthet leküzdeni a depressziót). Várunk minden alkotni vágyót szeretettel egy hangulatos délutánra.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.

Utazás Robotikába – Könyvtári ismeretterjesztő tábor

2024. július 8 - 12.

Az ötnapos tábor ideje alatt megismerkedünk a robotika és a mesterséges intelligencia alapjaival, ezek irodalmi és tudományos vonatkozásaival. A hét során többféle eszközt (ArTec, mTiny, vonalkövető robot) megépítünk, felprogramozunk. Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítsunk a számítógép előtt eltöltött és mozgásra fordított időben, így minden napra tartogatunk valamilyen játékos foglalkozást (pl. számháború). A foglalkozáshoz a gyerekeknek e-mail-címmel szükséges rendelkezniük.

Célcsoport: 9-11 évesek
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.)
Maximális létszám: 15 fő
Részvételi díj: 30 000 Ft / fő (melyben tízórai, ebéd és uzsonna is benne foglaltatik)

A táborra jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Több
Szűrők be/ki:

Könyvheti borudvar

2024. június 15. (szombat) 18:00

A 95. Ünnepi Könyvhét keretében szeretettel várjuk az érdeklődőket 2024. június 15-én, szombaton 18 órakor verses, zenés irodalmi estünkre.

A felolvasásokkal és kötetlen beszélgetéssel színesített program vendégei:

 • Bali Anikó költő, író
 • Berta Ádám író, a 21. Század Kiadó főszerkesztője
 • Kovács Attila író, szerkesztő
 • Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező, a Litera internetes irodalmi portál szerkesztője
 • Szekrényes Miklós író, irodalomszervező
 • Vozár M. Krisztián zongoraművész

A program a Könyvtártámogató Alapítvány közreműködésével valósul meg.

A rendezvényen a részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Ván Hajnalka: Janáky Viktor – életmű mázas samottból

2024. június 15. (szombat) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. június 15-én, szombaton 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba a Ván Hajnalka által írt Janáky Viktor – életmű mázas samottból" című kimonográfia bemutatására. A szerző beszélgetőtársa Földesi Csenge, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa.

A vármegyei születésű, Munkácsy-díjas keramikusművész, Janáky Viktor (Békés, 1933 – Budapest, 1999) „keramikusként kihívásokkal és feladatokkal teli korban működött. Egyszerre dolgozhatott fazekasként, kerámiatárgy-tervezőként, murális és köztéri munkákat kivitelező művészként, valamint mindezekből táplálkozó és mindezeket túllépő formabontó újítóként. A működési területein túl, kísérletezett formában, anyagban, mázban – és sikeres próbálkozásinak meg lett a gyümölcse, értékelték hazai és nemzetközi szinten is. Életútjának íve elismerésre és megismerésre méltó. Pályája sikerén túl, természetesen szakmai közegében kollégáival, akik egyben versenytársai voltak, együtt járta útját, életpályája egyúttal kortörténeti analógiaként is szolgál." – a tervezett kiadvány bevezető soraiból.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti regisztrációs pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Ablonczy Balázs: Az utolsó nyár (könyvbemutató)

2024. június 14. (péntek) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. június 14-én, szombaton 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba dr. Ablonczy Balázs Az utolsó nyár című történelmi regényének bemutatójára. A szerző beszélgetőtársa Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke.

A második világháború a magyar társadalom jelentős részének tudatában ma is nagyrészt 1944-45-öt jelenti, a front átvonulását, a bombázásokat, az erőszakot, a deportálásokat, Budapest ostromát. Ennek megfelelően elsősorban a hadtörténetre és a politikatörténetre összpontosító feldolgozások készültek az időszakról. Az utolsó nyár című könyvében Ablonczy Balázs a hadi események mögé tekint: azt kutatja, mi történt Magyarországon abban a három nyári hónapban, amikor hirtelen felgyorsult a történelem kereke. Hogyan éltek az emberek a hétköznapokban, hogyan vészelték át a bombázásokat, a kiürítéseket, mi módon látták el magukat és családjukat.

A részvétel érvényes könyvtári olvasójegyhez kötött.

Dózsa György Békés megyében 1524-ben - konferencia

2024. június 14. (péntek) 11:00

A Békés Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt a Dózsa György Békés megyében 1514-ben Adalékok a paraszti költözködés és egy lázadás történetéhez című konferenciára.

Időpont: 2024. június 14. 11 órától

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár előadóterme (Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.)

Program

 • 11:00 Köszöntő
 • 11:05 Gulyás László Szabolcs (történész, Nyíregyházi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem): A jobbágyság szabad költözése Magyarországon
 • 11:25 C. Tóth Norbert (történész, HUN-REN–MNL–SZTE Magyar Medievisztikai Kutatócsoport vezetője): Minek nevezzük az 1514. évi eseményeket és milyen következményei voltak?
 • 11:45 Halmágyi Miklós (levéltáros, MNL Békés Vármegyei Levéltára): 1514 Csabán. Költöző és lázadó jobbágyok a középkori Békés megyében
 • 12:05 C. Tóth Norbert Dózsa György - Kultusz és történelem címú új könyvének bemutatása
 • 12:15 Fogadás
 • 13:00 Énekkel közreműködik: Kiss Rózsa (énektanár, Lencsési Általános Iskola)
 • 13:05 Németh Csaba (levéltáros, MNL Békés Vármegyei Levéltára): Harruckern János György jobbágytelepítései Békés megyében a 18. század elején
 • 13:25 Erdész Ádám (nyugalmazott igazgató, MNL Békés Vármegyei Levéltára): Dózsa György historikusa: Márki Sándor Dózsa-monográfiája és utóélete
 • 13:45 Juhász Zoltán (igazgató, Békés Megyei Könyvtár): A helyismeret szolgálatában

Levezető elnök: Sáfár Gyula (MNL Békés Vármegyei Levéltárának igazgatója)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvényen kép és hangfelvétel készülhet.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

Ádám Adrienn: Hawaii kalandok (előadás és könyvbemutató)

2024. június 13. (csütörtök) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. június 13-án, csütörtökön 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba Ádám Adrienn, a 192 oldalas könyvek szerzője Hawaii kalandok című, előadással egybekötött könyvbemutatójára.

Ádám Adrienn megosztja olvasóival világkörüli kalandjait: a világutazó és naplóíró szerző évekig dolgozott Ausztriában, majd végül férjével együtt úgy döntött, hogy szeretne kiszállni a mókuskerékből, hátralévő életét álmainak és vágyainak szentelni. A szerző könyvében elmeséli korábbi élményeit, az első utazásokat, azt, hogy mennyi bátorság kellett ehhez a kalandhoz, majd azt, hogy milyen hamar hozzászokott ehhez. Ádám Adrienn amellett, hogy elbeszéli élményeit, kitárja a világ az olvasó előtt, arról szeretne meggyőzni minél többeket, hogy egy komolyabb utazást sem kell feltétlenül milliókat fizetnünk, a világ könnyebben és olcsóbban megismerhető és felfedezhető, mint gondoltuk volna. Ehhez könyvében számos jó és hasznos tippet ad, melyeket érdemes akár egy kisebb utazás során is követni.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti regisztrációs pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Táncvarázs - kiállításmegnyitó

2024. június 12. (szerda) 17:00

A 95. Ünnepi Könyvhét keretében szeretettel meghívjuk 2024. június 12-én, szerdán 17 órai kezdéssel Dr. Blahut Károly békéscsabai fotóművész Táncvarázs című kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár

A rendezvényen a részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

2024. június 12 - 15.

95. Ünnepi Könyvhét 2024. június 12. és 15. között Békéscsabán, a Szent István téren és a Békés Megyei Könyvtárban!

2024. június 12. (szerda)
17:00 Dr. Blahut Károly békéscsabai fotóművész Táncvarázs című kiállításának megnyitója. Helyszín: BMK
 
2024. június 13–14. Új könyvek bemutatója, könyvcsere és könyvvásár a Szent István téren.
Bemutatják legújabb kiadványaikat a helyi könyvesboltok, kulturális intézmények, szerzők és kiadók. Szabadtéri játékokkal, irodalmi fejtörővel és további meglepetésekkel várunk minden kedves érdeklődőt!
 
2024. június 13. (csütörtök)
14:00 Ünnepélyes megnyitó a Szent István téren. Köszöntőt mondanak: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester, Juhász Zoltán igazgató.
17:00 D. Nagy Bence slamköltő kortárs költészeti slam poetry előadása. Helyszín: Szent István tér
17:00 Hawaii kalandok – előadás és könyvbemutató Ádám Adrienn szerzővel. Helyszín: BMK
 
2024. június 14. (péntek)
11:00 Dózsa György Békés megyében 1514-ben – adalékok a paraszti költözködés és egy lázadás történetéhez (konferencia). Helyszín: BMK
16:00 A békéscsabai Dobszerda zenés műsora. Helyszín: Szent István tér
17:00 Az utolsó nyár – dr. Ablonczy Balázs történész könyvbemutatója. Beszélgetőtársa: Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke. Helyszín: BMK
 
2024. június 15. (szombat)
17:00 Ván Hajnalka művészettörténész Janáky Viktor – életmű mázas samottból c. kismonográfiájának bemutatása. Helyszín: BMK
18:00 Könyvheti Borudvar a Munkácsy udvaron. Verses, zenés irodalmi est felolvasásokkal, kötetlen beszélgetéssel. Vendégeink: Bali Anikó költő, író, Berta Ádám író, a 21. Század Kiadó főszerkesztője, Kovács Attila író, szerkesztő, Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező, a Litera internetes irodalmi portál szerkesztője, Szekrényes Miklós író, irodalomszervező, Vozár M. Krisztián zongoraművész.
 
2024. június 17. (hétfő)
17:00 Könyvhétzáró irodalmi délután. Helyszín: Szlovák Tájház
 
2024. június 21. (péntek)
19:00 Jóemberek – Tallér Edina író zenés-irodalmi estje. Helyszín: BMK
 
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják! A rendezvényinkre ingyenes a belépés.

Részabó Irén: Az idegen mester könyvbemutató

2024. június 7. (péntek) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. június 7-én, pénteken 17 órakor Részabó Irén pszichológus, író Az idegen mester című könyvének bemutatójára a Békés Megyei Könyvtárba. A helyszínen könyvvásárlási lehetőség biztosított.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti regisztrációs pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Beszélgessünk Trianonról!

2024. június 4. (kedd) 16:30

Szeretettel meghívjuk Lencsési Könyvtárba a Beszélgessünk Trianonról - hozzuk egy kicsit hétköznapi szintre Trinanont!

Lehet-e elfogadni, vagy túllépni rajta? Nézzünk vele szembe, talán ez segít! A múlt megismeréséhez kérdések, továbblépéshez válaszok szükségesek.

Aki kérdez: Bauer Barbara, aki válaszol, dr. Valastyán Pál.

A rendezvény ingyenes! A félrőhelyek száma korlátozott.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

V. Csabai könyvbörze

2024. június 1. (szombat) 14:00 - 18:00

V. Csabai Könyvbörze – használt könyvek vására – 2024. június 1-jén, szombaton 14:00 és 18:00 óra között a Békés Megyei Könyvtár épületében és a környező utcákon.

Jöjjön el és válogasson a szépirodalmi könyvek, szakkönyvek, gyermekkönyvek, képregények, DVD-k és VHS-kazetták széles kínálatából. Családi kísérőprogramként alkotó foglalkozás várja a gyermekeket és a felnőtteket.
 
15:00 órás kezdéssel bemutatkozik Horváth Viktor (handpan).
 
A V. Csabai könyvbörze a CsabaPark támogatásával valósul meg.
A rendezvény látogatása díjtalan.

 

Több