Szűrők be/ki:

12 hónap 12 könyv

2024. január 15. - december 15.
A Békés Megyei Könyvtár „12 hónap 12 könyv" címmel olvasási kihívást indít gyermekeknek és felnőtteknek a Jaminai és a Lencsési fiókkönyvtárakban.
Az olvasási kihívás időtartama: 2024. január 15. – december 15. 
A játékban negyedévente 3 könyv elolvasásával lehet részt venni.
Érvényes fiókkönyvtári tagság szükséges a Jaminai Könyvtárban vagy a Lencsési Könyvtában.
 
A 12 könyvet elolvasók között könyvjutalmat sorsolunk ki.
A sorsolás időpontja: 2024. december 16.

Korszakolvasó

2024. február 20. (kedd) - szeptember 29. (vasárnap)

Könyvtárunk Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából olvasási kihívást indít, Korszakolvasó címen. A játékban résztvevők legalább 4 témában összesen 8 könyvet kell, hogy kikölcsönözzenek, tetszőleges iramban és sorrendben. A kikölcsönzött könyvek után egy-egy pecsétet kapnak az erre az alkalomra kialakított tematikus pecsétgyűjtő kártyára, mely az olvasószolgálat munkatársaitól igényelhető. A játékban szereplő könyvek listája a földszinti kölcsönzőtérben található.

A témák:

Azok, akik összegyűjtenek 8 pecsétet, sorsoláson vesznek részt – éppen ezért fontos, hogy a pecsétgyűjtő füzetet a kihívás végéig megőrizzék!

Az olvasási kihívás ideje: 2024. február 20. – 2024. szeptember 29.

Sorsolás: 2024. október 2.

Játékra fel, legyenek korszakolvasók!

Megrajzolt irodalom - olvasás népszerűsítő, szövegértés fejlesztő tábor felsősöknek

2024. július 22 - 26.

Az olvasásnépszerűsítés és szövegértést fejlesztő tábor remélhetőleg jó csapatépítési stratégiával bír és a jövőben olvasókörként is funkcionálhat. Elképzelésünk szerint egy kitűzött időre otthoni rajzok beküldése is kérhető, hogy egyfajta kiállítási folytatásként viszontláthassák egymás munkáit a táborozok. A tábor zárásaként grafikai szakirodalmat kapnak ajándékba a résztvevők.

 

Célcsoport: 12-16 éves
A tábor időpontja: 2024. július 22. – július 26.
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.)

A táborra jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Utazás Robotikába – Könyvtári ismeretterjesztő tábor

2024. július 8 - 12.

Az ötnapos tábor ideje alatt megismerkedünk a robotika és a mesterséges intelligencia alapjaival, ezek irodalmi és tudományos vonatkozásaival. A hét során többféle eszközt (ArTec, mTiny, vonalkövető robot) megépítünk, felprogramozunk. Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt biztosítsunk a számítógép előtt eltöltött és mozgásra fordított időben, így minden napra tartogatunk valamilyen játékos foglalkozást (pl. számháború). A foglalkozáshoz a gyerekeknek e-mail-címmel szükséges rendelkezniük.

Célcsoport: 9-11 évesek
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.)
Maximális létszám: 15 fő
Ár: 30 000 Ft / fő (melyben tízórai, ebéd és uzsonna is benne foglaltatik)

A táborra jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

2024. június 12 - 15.

95. Ünnepi Könyvhét 2024. június 12. és 15. között Békéscsabán, a Szent István téren és a Békés Megyei Könyvtárban!

2024. június 12. (szerda) 
17:00 Dr. Blahut Károly békéscsabai fotóművész Táncvarázs című kiállításának megnyitója. Helyszín: BMK
 
2024. június 13–14. Új könyvek bemutatója, könyvcsere és könyvvásár a Szent István téren.
 
2024. június 13. (csütörtök)
14:00 Ünnepélyes megnyitó a Szent István téren.
17:00 D. Nagy Bence slamköltő kortárs költészeti slam poetry előadása. Helyszín: Szent István tér
17:00 Hawaii kalandok – előadás és könyvbemutató Ádám Adrienn szerzővel. Helyszín: BMK
 
2024. június 14. (péntek)
11:00 Dózsa György Békés megyében 1514-ben – adalékok a paraszti költözködés és egy lázadás történetéhez (konferencia). Helyszín: BMK
15:00 A békéscsabai Dobszerda zenés műsora. Helyszín: Szent István tér
17:00 Az utolsó nyár – dr. Ablonczy Balázs történész könyvbemutatója. Beszélgetőtársa: Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke. Helyszín: BMK
 
2024. június 15. (szombat)
17:00 Ván Hajnalka művészettörténész Janáky Viktor – emlékmű mázas samottból c. kismonográfiája bemutatása. Helyszín: BMK
18:00 Könyvheti Borudvar a Munkácsy udvaron. Verses, zenés irodalmi est felolvasásokkal, kötetlen beszélgetéssel. Vendégeink: Bali Anikó költő, író, Berta Ádám író, a 21. Század Kiadó főszerkesztője, Kovács Attila író, szerkesztő, Nagy Gabriella író, szerkesztő, irodalomszervező, a Litera internetes irodalmi portál szerkesztője, Szekrényes Miklós író, irodalomszervező, Vozár M. Krisztián zongoraművész.
 
2024. június 17. (hétfő)
17:00 Könyvhétzáró irodalmi délután. Helyszín: Szlovák Tájház
 
2024. június 21. (péntek)
19:00 Jóemberek – Tallér Edina író zenés-irodalmi estje. Helyszín: BMK
 
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják! A rendezvényinkre ingyenes a belépés.

Részabó Irén: Az idegen mester könyvbemutató

2024. június 7. (péntek) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. június 7-én, pénteken 17 órakor Részabó Irén pszichológus, író Az idegen mester című könyvének bemutatójára a Békés Megyei Könyvtárba. A helyszínen könyvvásárlási lehetőség biztosított.

A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti regisztrációs pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

V. Csabai könyvbörze

2024. június 1. (szombat) 14:00 - 18:00
V. Csabai Könyvbörze – használt könyvek vására – 2024. június 1-jén, szombaton 14:00 és 18:00 óra között a Békés Megyei Könyvtár épületében és a környező utcákon.

Gyermeknap 2024

2024. május 26. (vasárnap) 14:00 - 18:00

A Városi Gyermeknap alkalmából 2024. május 26-án, vasárnap 14:00 és 18:00 óra között színes programokkal várja kicsiket és nagyokat a Békés Megyei Könyvtár!

Nemzetközi Törülközőnap

2024. május 25. (szombat) 14:00 - 18:30

Május 25-én ismét Nemzetközi Törülközőnap a Békés Megyei Könyvtárban!

Legyen Önnél egy törölköző, kölcsönözzön ki egy fantasztikus könyvet vagy egy képregényt, és féláron iratkozhat be a könyvtárba. A kedvezmény más akcióval nem vonható össze és kizárólag az egyéves könyvtári tagságra vonatkozik. A lehetőség a jelenleg érvényes olvasójeggyel rendelkezők számára is nyitott.

A Nemzetközi Törölközőnapot Douglas Adams író tiszteletére rendezik meg. A szerző leghíresebb könyve a Galaxis útikalauz stopposoknak, melyben a főhős egy törölköző segítségével járja be a galaxist. A könyvből egyébként az is megtudható, hogy mi az élet értelme. Erre a kérdésre a Nemzetközi Törölközőnapon a könyvtárban is választ kap. Addig is: Ne ess pánikba és kösz a halakat!

Rongy- és blokkhorgoló foglalkozás

2024. május 25. (szombat) 14:00 - 17:00
Az újrahasznosítás jegyében rongy- és blokkhorgoló délutánra várjuk olvasóinkat 2024. május 25-én (szombaton) 14 és 17 óra között.
 
5-ös, 6-os vagy 7-es méretű horgolótűt, használt pólót, blokkhorgolás esetében pedig színes fonalat kérjük, hozzanak magukkal.
 
A foglalkozást Kácsorné Győri Éva vezeti.
 
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy regisztrációs jegyhez kötött, melyek könyvtárunk földszinti regisztrációs pultjánál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében. 
Több
Szűrők be/ki:

DÖNGICSÉLŐ - Beszélgetés méhekről, beporzókról, méhészetről, méhlegelőkről és a mézről

2024. május 16. (csütörtök) 17:00 - 18:30
A méheknek a mézen kívül rengeteg mindent köszönhetünk, mégsem vigyázunk rájuk eléggé. Pedig életbevágóan fontos munkát végeznek, hiszen az emberiség élelmiszertermelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől.
 
Tudta, hogy a méhek mellett közel kétezer faj vesz részt növényeink beporzásában? Szomorú, hogy beporzók 30%-a tűnt el nagyon rövid idő alatt, 40%-át pedig kihalás veszélyezteti. Ezért évek óta várt döntéseket hozott az Európai Parlament a méz címkézésével és az uniós méz nyomon-követhetőségével kapcsolatban.
Méhlegelők létesítésével, hazai termelői méz megvásárlásával mi is tehetünk a beporzókért. Ezzel nemcsak a a természet sokszínűségét, törékeny egyensúlyát, a biodiverzitást támogatjuk, hanem a méhészeket is.
 
Döngicsélő című programunkban a téma szakértői beszélgetnek mindezekről. 
 
Vendégeink lesznek: Mohácsi Klaudia méhész, a 2022-es év Magyarország Mézkirálynője, Váncsa Klára malakológus muzeológus és Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember.
 
A program ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk, aki érdeklődik a téma iránt.

Bepillantás Réthy Zsigmond életébe

2024. május 13. (hétfő) 17:00
A Réthy Zsigmond Természettudományi Alapítvány nevében szeretettel meghívjuk 2024. május 13-án, hétfőn 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba a Bepillantás Réthy Zsigmond életébe című kiállítás megnyitójára.
 
Megnyitó: Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere
 
Köszöntőt mond:
  • Dr. Doró János, az alapítvány egyik alapítója, jogász
  • Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója
  • Haraszthy László, egy régi barát
  • Dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója
  • Boldog Gusztáv, természetvédelmi őrkerület-vezető
A kiállítás a Kopirex Digitális Nyomda, a D.P. Kontakt Kft. és a Körös-Maros Nemzeti Park támogatásával valósult meg.
 
A Bepillantás Réthy Zsigmond életébe című emlékkiállítás 2024. június 7-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.
 

Mátyás király (robot)meséi

2024. május 11. (szombat) 15:00

Folytatódik a Békés Megyei Könyvtár decemberben elkezdett robotika sorozata!

Mátyás király a meséknek és mondáknak köszönhetően igazságos, bölcs és a szegények védelmében álló királyként maradt ismert. 2024. május 11-én, délután a következő Abacusan Artec robotika foglalkozásunkon a Mátyás királyhoz kapcsolódó történeteket elevenítjük fel. Az oktatást segítő építőelemek, tengelyek és fogaskerekek segítségével megalkothatók a mesék szereplői és a helyszínei. A robotok programozása során megismerkedünk a blokkalapú programozással, valamint a programnyelvvel. A foglalkozás gyermekek és felnőttek számára egyaránt élményszerű tanulási lehetőséget biztosít. A program 10 éves kortól ajánlott.

A részvétel díjtalan, de könyvtári regisztrációs jegyhez vagy érvényes olvasójegyhez kötött, melyek földszinti regisztrációs pultunknál igényelhetők az intézmény nyitvatartási idejében.

Közönségtalálkozó Nyári Katalin íróval

2024. május 9. (csütörtök) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2024. május 9-én, csütörtökön 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba Nyári Katalin, a Küzdj, boldogan! és a Sebkönyv című kötetek szerzőjének közönségtalálkozójára.

Közreműködik: Kabai Brigitta mentálhigiénés szakemberjelölt.

A könyvekből felolvas: Földesi Csenge, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa.

A szerző kötetei megvásárolhatók a helyszínen.

Netrevalók – A fiatalabb generáció segít az idősebbeknek a digitális világ megismerésében!

2024. május 8. (szerda) 15:00 - 17:00
Amíg az okoseszközök és az online világ használata az idősek számára sok nehézséget okozhat, addig a fiataloknak ez természetes. A Telekom és a hazai könyvtárak programjában a fiatal generáció segítségével az idősek megtanulhatják az internet biztonságos és egyszerű használatát.
 
2024 áprilisától Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban is elérhetők az ingyenes foglalkozások, ahol középiskolás diákok az iskolai közösségi szolgálat keretében könyvtári foglalkozásokon oktatják az időseket digitális ismeretekre, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújthatnak számukra. Az ingyenes foglalkozásokra havonta egyszer, minden könyvtárban ugyanabban az időpontban, azaz minden hónap második szerdáján kerül sor.

Határmenti élet Európában - kisebbségek és turizmus

2024. május 7. (kedd) 17:00 - 18:00

Európa-nap alkalmából online előadást, élménybeszámolót hallhatunk Bagó Tündétől, az Élet sója blog szerzőjétől, aki már több mint tizenkét éve osztja meg az Élet sója blogon, mi mindent tapasztalt európai országokban tett utazásai során. Az előadásban Dél-Tirolba, Burgenlandba, Elzászba és a Spreewaldba kalauzolja az érdeklődőket, olyan helyekre, amelyeknek varázsához határmenti fekvésük is hozzájárul.

Békéscsaba szobrai, szobrászai

2024. május 7. (kedd) 16:30

Befejező előadása következik a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület 2023–2024. évi szabadegyetemének.

2024. május 7-én, kedden 16:30-as kezdéssel Mészáros Zsuzsanna alelnök előadásában Békéscsaba szobrairól és szobrászairól hallhatunk. A rendezvénynek a Békés Megyei Könyvtár előadóterme ad otthont.

 
A részvétel díjtalan, egyesületi tagság nélkül is látogatható.

LézerSzimfónia – interaktív hangszerbemutató

2024. május 4. (szombat) 15:00 - 16:00
Szeretettel meghívjuk 2024. május 4-én, szombaton 15 órától a Békés Megyei Könyvtárba a LézerSzimfónia interaktív hangszerkiállítás megtekintésére.
 
Próbáljon ki olyan különleges, elektronikus hangszereket mint a lézerhárfa, légdob vagy teremin! Egy bemutató 60 percet vesz igénybe. 9 éves kortól ajánlott. A részvétel díjtalan, de érvényes könyvtári olvasójegy szükséges. Az első 30 fő jelentkezését tudjuk fogadni.
 
 
Munkácsy Negyed kiemelt rendezvénye.

 

 

Meglepetés beszélgetés Bauer Barbarával

2024. április 11. (csütörtök) 16:30

Szeretettel meghívjuk a Lencsési Könyvtárba a meglepetés beszélgetés találkozóra Bauer Barbara íróval.

Kérdések: Lukoviczki Anna részlegvezető

Kérdez: a közönség

Válaszol: Bauer Barbara

A rendezvény ingyenes! A férőhelyek száma korlátozott, részvételi szándékát kérjük jelezze a könyvtárosnak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Évfordulók napja

2024. április 30. (kedd) 15:00
Mészáros Zsuzsa, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke előadásával három jeles békéscsabai képzőművészre, Jankay Tiborra, Mazán Lászlóra és Jakuba Jánosra emlékezik április 30-án (kedden). A rendezvénynek a Békés Megyei Könyvtár előadóterme ad otthont.
 
A részvétel díjtalan, egyesületi tagság nélkül is látogatható!
Több