Szent Iván-nap a könyvtárban

2023. június 24. (szombat) 15:00

Június 24-én, az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A Békés Megyei Könyvtár és a Europe Direct Békés a Szent Iván-napot idén közös rendezvények sorozatával szeretné emlékezetessé tenni Békéscsaba szívében, a Munkácsy Negyedben!

2023. június 24. (szombat)
  • 15:00 Midsommar fejdíszkészítő foglalkozás élő virágokból
    Diriczi Viki virágkötő segítségével mindenki maga készítheti el svéd hagyomány szerint a saját fejkoszorúját. A programon való részvétel díja 500 forint, ami a helyszínen adományozható a Könyvtártámogató Alapítvány részére. A részvétel feltétele az előzetes regisztráció. Az első 15 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Regisztráció a Békés Megyei Könyvtár kölcsönzőpultjánál vagy az alábbi űrlapon történik.

 

  • 17:00 A Szent Iván-éj a hiedelmek és szokások tükrében, európai kontextusban
    Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa, művelődéstörténész előadásából megtudhatjuk, honnan ered e nap elnevezése, megünneplése, a tűzgyújtás és a tűzugrás szokása. Fény derül arra is, miért alkalmas ez az éj jövendőmondásra és milyen egyéb szokások, hiedelmek fűződnek hozzá. Választ kapunk, miért ez az időszak a legalkalmasabb a házasságok megkötésére és honnan ered a szólás: „Hosszú, mint a szentiváni ének"?

 

  • 18:00 Nyáresti romantikus dallamok – A Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának koncertje
    Vonósmuzsika válogatást hallgathatunk majd ismert és kevésbé ismert szerzők magával ragadóan szenvedélyes és érzelmes műveiből. A 16 fős együttes 60 perces műsorát Uhrin Viktor művészeti vezető ismerteti. 
 
A részvétel díjtalan.
A programváltozá jogát fenntartjuk!