$headTitle

Nemzetiségi dokumentum

A Békés Megyei Könyvtár fontosnak tartja a megyében élő nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak megőrzését és ápolását.

Küldetésünk, hogy a kisebbségek lakóhelyükön anyanyelvükön jussanak hozzá dokumentumokhoz.


Hív az anyaföld?: a Csehszlovákia és Magyarország közti lakosságcsere, 1946-1948 (szlovák könyv)

Szerkesztő Zsilák Mária és Demmel József. Békéscsaba: Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete, 2020. Megjelent a lakosságcsere kapcsán szervezett konferencia előadásait tartalmazó szlovák nyelvű kötet magyar nyelvű fordítása, mely a „Hív az anyaföld? A Csehszlovákia és Magyarország közti lakosságcsere 1946 – 1948" címet viseli. A konferenciakötetben az előadások magyar nyelvű anyagai mellett helyet kapott a neves néprajzkutató, a 2015-ben elhunyt Dr. Krupa András két, a témában alapvető fontosságú írása is. Vyskum Slovákov v Mad'arsku v interdisciplinárnom kontexte : na pocest' Anny Divicanovej a k 30. vyrociu VÚSM = A magyarországi szlovákok kutatása interdiszciplináris kontextusban: Gyivicsán Anna tiszteletére és az MSZKI 30. évfordulójára. Békesská Caba: Vyskumny ústav Slovákov v Mad'arsku, 2021. Gyivicsán Anna és a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete megalapításának 30. évfordulója alkalmából jelent meg ez a kötet. Az átfogó tematikájú, tudományos írásokat, közreadó kötet külföldi s hazai történészek, kulturológusok, néprajzkutatók, etnológusok, irodalomtudósok, nyelvészek és doktoranduszok tanulmányait tartalmazza.

Michal Hvorecky: Tahiti: utópia (szlovák könyv)

Vajon milyen lenne a világ, ha a trianoni békediktátum után Felvidék továbbra is Magyarország része marad, és sosem jön létre Szlovákia? Mi lett volna a szlovákokkal? Michal Hvorecký regényében az erőszakos asszimiláció hatására kivándorló népesség a Csendes-óceán közepén, Francia Polinéziában, a Paul Gauguin által is oly festőinek talált Tahiti gyönyörű szigetén lel új hazára, távol a nyugati civilizációtól.

Katarína Maruzsová Sebová: Poetika priestoru poézii Slovákov v Mad'arsku (szlovák könyv)

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete kiadásában megjelent Maruzsné Dr. Sebó Katalin új monográfiája "Poetika priestoru v poézii Slovákov v Maďarsku" címmel. A könyv célja, hogy a ma érvényes irodalomtudományi – interpretációs stratégiák mentén feltárja és új megvilágításba helyezze a magyarországi szlovák líra eddig rejtve maradt jelentéseit, értékeit, összefüggéseit.

Karl Benyovszky: Povazie hrady, zámky a povesti (szlovák könyv)

Vágvidék, Vágvölgy (Považie): ma három szlovák régió neve, általában az Alsó-Vágmenti, a Középső-Vágmenti és a Felső-Vágmenti turisztikai régió összefoglaló neve. 1920 előtt viszont Nyitra, Trencsén, Turóc, Árva és Liptó vármegyét tekintették vágvölgyi megyéknek. A régi képeslapokon, fényképeken és metszeteken várakat, kastélyokat ismerhetünk meg. Benyovszky, a kiváló idegenvezető számos érdekességre hívja fel a figyelmünket, amit magunktól aligha vennénk észre.

Borzák Tibor: Cigánylélek (roma könyv)

Borzák Tibor legújabb könyvében a napjainkban még megfigyelhető, ám egyre inkább eltűnőfélben lévő cigány tradíciókról, vallásról, életvitelről szóló helyszíni riportok és a jelent dokumentáló szociófotók mellett megismerkedhetünk Kalapos Zolival, aki az őseitől örökölte a jóslás tudományát.

Constanze von Kitzing: Ich bin anders als du = We are different (német könyv)

Kétnyelvű gyermekkönyv, német-angol. 3 éves kortól ajánlott. Különböző gyerekek, sok hasonlóság és különbség a könyv bemutatja, mitől különlegesek egyes gyerekek, miben különböznek másoktól, és mi a közös bennük másokkal.

Ulrike Fischer: Im Wald = In the forest (német könyv)

Kétnyelvű gyermekkönyv, német-angol. 2 éves kortól ajánlott. Ella és Marvin sok érdekességet fedeznek fel az erdőben: növényeket, állatokat és sok minden mást. Az oldalak alján található szó-képsáv segíti a mesékben megtalálható egyes szavak kiejtését, tanulását.

Neagu Djuvara: O scurtă istorie ilustrată a romậnilor (román könyv)

Illusztrációkkal együtt jobb a történelemkönyv, témája pedig még könnyebben érthető és megjegyezhető. A képek maguk mesélnek el egy történetet vagy egészítik ki azt.

Irina Binder: Iubirea te învaţă (román könyv)

Milyen lenne, ha minden nap mosolyt csalna valaki az arcodra? Milyen lenne, ha már nem halasztanád el a változást, amelyre oly régóta vágytál? Milyen lenne, ha jó cselekedetekkel ékesítenéd meg az életed? Irina Binder új, oktató és inspiráló értékekkel rendelkező könyvén keresztül, a Szerelem tanít, emlékeztet bennünket az élet elfeledett örömeire, a küldetésre, amellyel születünk, és a célra, amiért élünk: a szerelemre.

Matthias Altenburg: Der Solist: Roman (német könyv)

2017. szeptember. A frankfurti nyomozó, Neuhaus csatlakozik az újonnan alapított berlini "Speciális Terrorelhárítási Egységhez. Közelegnek a szövetségi választások, drasztikusan megnőtt a kockázati helyzet a fővárosban. Neuhaus tapasztalt nyomozó, de berlini kollégái szkepticizmussal kezelik. Csak a fiatal török-német Suna-Marie dolgozik vele. Gyilkosságok sorozata rázza meg a fővárost. Az első áldozat: egy zsidó aktivista, a második egy muzulmán ügyvéd, mások követik.. És ebben a városban, ahol a múlt mindenhol támad, és a jelen nyomaszt, a „Szólista"egyedül harcol.

Több