$headTitle

Könyvtárközi kölcsönzés

Ha a keresett dokumentumot könyvtárunkban nem találja meg, kérésére más könyvtárból rövid időn belül beszerezzük és rendelkezésére bocsátjuk.

A szolgáltatás díjtalan. A visszaküldés 2007-től térítésköteles, vagyis a kérő könyvtár illetve annak olvasója fizeti, ennek díja egységesen 800 Ft. Másolatkérés esetén a küldő könyvtár szabja meg az árat.

A Békés Megyei Könyvtár állományából könyvtárközi kölcsönzésre jogosult bármely könyvtár, amely vállalja a kölcsönzés szabályának betartását. Dokumentumokat kizárólag könyvtárak címére küldünk. A szolgáltatás ODR-en keresztül, és e-mailben is igénybe vehető. Könyvtárunk az eredeti nyomtatott dokumentumokat 4 hétre kölcsönzi, egyéb dokumentumok kölcsönzésének határideje ennél rövidebb. A kölcsönzési határidőt – ha nincs előjegyzés a dokumentumra – kérésre meghosszabbítjuk.

Eredeti formában nem kölcsönözhető az olvasótermek régi és ritka állománya, valamint muzeális anyaga, a Békési Gyűjtemény és egyéb külön gyűjteményeink egy példányos dokumentumai, az olvasótermek gyakran használt állománya, valamint az időszaki kiadványok. A nem kölcsönözhető dokumentumokról másolat (xerox vagy digitális) készítése kérhető. A kölcsönzésben lévő dokumentumokra előjegyzést veszünk fel.

Országos Dokumentum-ellátási Rendszer

2015-től az ODR oldalán (Olvasóknak menüpont) regisztráció után könyvtárközi kéréseket indíthat, nyomon követheti kéréseinek állapotát és a dokumentum megérkezéséig kapcsolatot tarthat könyvtárosával.

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) 1998 óta működik és fejlődik a kultúráért felelős minisztérium támogatásával. A szolgáltatás célja, hogy minden állampolgár könnyen és gyorsan hozzájuthasson a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz, legyen az könyv, folyóirat, audiovizuális vagy elektronikus dokumentum. Az olvasó kérését a könyvtár azonnal közvetíti ahhoz a könyvtárhoz, amelyik teljesíteni tudja.

Az olvasói kérések teljesítésekor a dokumentumszolgáltatás legoptimálisabb formájának kiválasztását számos körülmény befolyásolhatja: a szolgáltató könyvtár könyvtárhasználati szabályzata, a szerzői jogi törvény éppúgy, mint a felhasználó sajátos szempontjai, és az, hogy az olvasó vállalja-e a szolgáltatás esetleges költségét.

Útmutató könyvtárközi kölcsönzéshez olvasóknak >>>

Útmutató könyvtárközi kölcsönzéshez könyvtárosoknak >>>

További információ az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer honlapján olvasható.