Digilabor

Szerző: Tim Deagan
Maker Media
2017

A könyvvel megismerhetők a bőrmunka 21. századi technikái. Kezdők és tapasztaltak egyaránt rengeteg új információt és tudást szerezhetnek a témában. A könyv ismerteti a  hagyományos eszközöket és tartalmazza a bőrmegmunkálás alapjait, továbbá új, eddig nem használt módszereket is tartalmaz. Az innovatív technikák által bepillantás nyerhető a CNC gépekbe és a 3D nyomtatásba. A részletes leírásokhoz színes képek tartoznak, amelyek segítik a megértést. A bőrmegmunkálás az egyik legrégebbi mesterség, a mostani technológiának hála, már ötvözni lehet a hagyományos és az innovatív módszereket, ráadásul ez elérhetővé is válik ezzel a kötettel.

Szerző: Bob Gledhill
Crowod
2016

Rengeteg modellező szeretné a saját elképzeléseit megvalósítani, de nem tud minőségi alkatrészeket előállítani. Ezzel a könyvvel szabadon és akadálymentesen megtanulhat 3D nyomtatáson keresztül elkészíteni különböző elemeket. A könyv kifejezetten a vasútmodellezőknek szól, az ehhez kapcsolódó technikákat mutatja be, viszont bizonyos dolgok más témájú modelleknél is alkalmazhatók. A könyv részletesen leírja a különböző munkafolyamatokat a tervezéstől az elkészült modellig, mindezt érthető nyelven, egyszerűen, tömören. A leírások mellet rengeteg ábra és kép segíti a megértést. Bemautatja hogyan kell használni a CAD programokat, amely némi alapokat biztosít a 3D modellezés terén. A könyvből megszerzett tudás olyan utakat nyit meg a modellezésben, amelyek eddig lehetetlennek tűntek.

Szerző: Maik Schmidt
rgamatic Bookshelf
2015

Az Arduino című könyv egy útmutató, amely játékosan vezet be az elektronikába. Rengetegféle eszköznek a megépítését magyarázza el pontról pontra, ábrákkal és fotókkal, ezzel megkönnyítve a megértést. Ez az új kiadás már a naprakészebb szoftvereket tartalmazza. Megépítheted a saját mozgásérzékelős távirányítódat, riasztóberendezést készíthetsz a saját házadba vagy akár egy videojátékkonzolt is megépíthetsz, amit a TV-hez lehet csatlakoztatni. Ráadásul az ezek elkészítéséhez szükséges szoftverek használata is megtanulható. A könyv elolvasása után már elég tudás szerezhető egy saját kis találmány megépítéséhez, programozásához. Saját játék gyártható számítógépre, vagy akár házi készítésű konzolhoz is.

Szerző: Sara Russell Gonzalez, Denise Beaubien Bennett
Rowman & Littlefield
2016

Kidolgozni és megvalósítani egy 3D nyomtató szolgáltatást egy könyvtárban ijesztő feladatnak tűnhet, de ez a könyv segíthet, hiszen a szerzők hatalmas tapasztalattal rendelkeznek ilyen téren. Az útmutató pontjait követve bármilyen könyvtárban el lehet indítani egy hasonló szolgáltatást. A részletes kidolgozás és több, mint 50 ábra segít a folymat megértésében. Megtudhatjuk többek között, hogy milyen nyomtatót érdemes vásárolni, hogyan kell kiválasztani a helyszínt, mit kell tenni különböző hibák esetén és még sok mindent mást, ami a sikeres szolgáltatásindításhoz vezet. A könyv egy sorozat része, amiben könyvtárosoknak különböző, széles spektrumú gyakorlati tanácsokat adnak a szerzők a különböző munkafolyamatokhoz.

Szerző: Yara Hackstein, Tobias Pehle
Egmont-Hungary
2004

Ez a könyv elsősorban azoknak nőknek ajánlott, akik szeretnének egyedül megbirkózni a férfiasabb feladatokkal. Útmutatást ad a felújításhoz, javításhoz, több mint 100 munkafolyamat található benne. Szemlélteti, hogy milyen szerszám és anyag szükséges az adott munkához. Ebben a könyvben minden fontos alapinformációt megtalál a barkácsolással kapcsolatban, és abban is segít, hogy a barkácsüzletek se legyenek idegenek többé a számunkra. A nők választ kaphatnak olyan gyakori problémákra, mint az anyagkiválasztás vagy szerszámhasználat, a továbbiakban nincs szükség minden helyzetben szerelőre. Nemcsak a szerelésben, de az elrendezésben is segít, különböző tippeket ad a szobák berendezésére. Leírja, hogy milyen szerszám szükséges a feladathoz és, hogy körülbelül mennyi időig fog tartani a szerelés.

Szerző: Szerk. B. Tier Noémi
Boook Kiadó
2015

Ez a könyv az otthonuk szépítésére, dekorálására inspirálja az embereket. Arra bátorítja az olvasókat, hogy ne vegyenek kész lakberendezési tárgyakat, hanem készítsék el azokat saját kezükkel, alkossanak egyedi, saját dolgokat, használják fantáziájukat. Az ilyen alkotások feltöltődést és kihívást is jelentenek készítőiknek. A tippek és feladatok kortól függetlenek, így bárki el tudja őket készíteni. A leírások mellett fotókkal, képekkel látja el az olvasókat. A könyv különböző emberek ötleteit gyűjtötte össze, akikről egy kis rövid bemutatást is ad. A receptkönyvekhez hasonlóan leírja a hozzávalókat és az elkészítés menetét is. A színes képek a végeredmény elképzeléséhez nyújtanak segítséget. Ez a kötet arra bátorítja és inspirálja az olvasót, hogy ragadjon ecsetet, ollót vagy kalapácsot és hozzon létre egyedi tárgyakat. Mindenki megtalálhatja benne a kedvére való ötletet, amelyet megalkothat. Do it yourself! – Csináld magad!

Szerző: Aknai Dóra Orsolya, Fehér Péter
Debreceni Egyetemi Kiadó : IKT MasterMinds Kutatócsop.
2019

A könyv legfőképpen a pedagógusoknak nyújt segítséget, ugyanis a kis robot segíthet a diákok problémamegoldó gondolkodásuk fejlesztésében. A gyerekeknek ez egy kihívás, motiválja őket. A könyv az alapoktól mutatja be a méhecske használatát, kidolgozott tevékenységterveket tartalmaz. Bemutatja, hogy a robot milyen pályákon képes menni, és azokon a pályákon mi a feladata. A könyv segítséget nyújt abban, hogy a játék tényleg hasznos és fejlesztő legyen a gyermekek számára. Bemutatja az applikáció használatát, az eszközünkhöz csatlakoztatásának módját. A gyerekeket környezettudatosságra is neveli, megtanítja a szelektálás lépéseit, felkészíti őket a felnőtt létre. A pályák az iskolai tantárgyakhoz is kapcsolhatók (például a matematikai pályán számolni kell). A gyerekek szórakozhatnak és tanulhatnak is a robotméhecskével.

Szerző: Sergei Urban
Blink Publ.
2018
Apu laboratóriuma
40 gyors, egyszerű és szórakoztató elfoglaltság otthonra
Az ezermester („csináld magad") tevékenységek alapvető gyűjteménye ez a könyv. Alapmű egy széles körben ismert, kétgyermekes, gyakorló apukától. Azzal a céllal íródott, hogy minél több szülővel megossza azokat a kreatív tevékenységeket, amelyek segítettek a szerzőnek a fiaival otthon töltött időt minőségi idővé varázsolni, és amelyek a gyerekek tudásvágyát és kíváncsiságát felkeltették, életben tartották. A könyvet illusztráló képek a szerzőről és fiairól készültek. A könyvben olvasható feladatok, kísérletek azonban nem csak fiúk számára élvezetesek és hasznosak, hanem bátram kipróbálhatók lányokkal is. Ők is élvezni fogják!
A több mint 3 millió követővel rendelkező DadLab online sikerré vált hetente megjelenő mókás videóival és egyszerű tudományos kísérleteivel, amelyeket a szülők gyermekeikkel együtt otthon is meg tudnak csinálni. Ezekhez az egyszerű projektekhez nem kell más, csak az otthon megtalálható anyagok. Hatalmas segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy minőségi időt tudjanak gyermekeikkel együtt tölteni és mindeközben felkeltsék érdeklődésüket a tudomány és technológia iránt.
A könyv fő célja amellett, hogy bármilyen korú gyermeket bevezet a tudomány és művészetek világába, ötletek adása ahhoz, hogy hogyan lehet kellemesen és hasznosan eltölteni együtt az időt. A sok-sok együtt megélt élmény közelebb hozza a szülőket a gyerekeikhez. A tanulás, ami mindeközben történik már ráadás.
Ebben az elképesztően nagyszerű könyvében Sergei Urban 40 projektet mutat be lépésről lépésre, amelyeknek egy részét online még nem is láthattuk. A könyv részletes magyarázatokat tartalmaz a tevékenységekről, a tudományos fogalmakat leegyszerűsíti a szülők számára és segít megválaszolni a kíváncsi gyermekek kérdéseit. Senki se gondolja, hogy a könyvben leírtak kipróbálása bármilyen tudományos előismeretet feltételez! A lényeg a válaszok keresése, a kíváncsiság kielégítése és a móka.
A könyv 6 részből áll: Konyha, Kíváncsi, Család, Rendetlen, Gyors és Színes. A különböző kategóriák különböző alkalmakra megfelelők. Előfordul, hogy csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre, vagy épp a konyhában tevékenykedik mindenki és ezt a pillanatot szeretnénk megragadni vagy a gyerekek valami művészit szeretnének alkotni. A könyv számos benti és szabadtéri tevékenységhez ad ötletet.
Néhány példa:
Megismerhetünk új, vicces festési technikákat
Slime-ot készíthetünk mindössze két hozzávalóból
Legyőzhetjük a gravitációt egy pingpong labda segítségével
Elektromosságot állíthatunk elő… és még sok egyéb. 
Az Apu laboratóriuma karnyújtásnyira hozza a megoldást a szülőkhöz, amikor gyermeküktől azt a rettegett szót hallják: „Unatkozom".
Szerző: Mark R. Hatch
Wiley
2018
A Maker Forradalom: Kreativitásra és innovációra épülő jövő egy exponenciálisan növekvő világban.
Hogyan legyünk a változás előidézői a közösség, a hozzáférés biztosítása, a tudás és az innováció által.
A világ legnagyobb problémái csak kreativitás, leleményesség és innováció segítségével orvosolhatók. A Maker Mozgalom ezt terjeszti és igyekszik mindenki számára hozzáférhetővé tenni a tudást, az eszközöket, a közösségi élményt, amelyekre szükség van a világ megváltoztatásához. Az új forradalmat nem a televízión fogjuk szemlélni. Ez valami olyasmi lesz, amit a saját magunk irányíthatunk, olyasmi, amit nap mint nap használhatunk. A könyv segít megtalálni helyünket ebben a kezdeményezésben.
A Maker Forradalom című könyv kalauz az új ipari forradalomhoz. Kézművesek, mesteremberek, ezermesterek és feltalálók világszerte hozzájárulnak világunk megváltoztatásához. Kész vagy csatlakozni a mozgalomhoz? Ez a könyv megmutatja, hogyan tudod megtalálni a helyed ebben a forradalomban. Megtudhatjuk, hogyan jött létre a mozgalom és hogyan viszik már most is végbe a makerek a paradigmaváltást, hogyan feszegetik az innováció határait. Megismerkedhetünk olyan emberekkel, szervezetekkel és technológiákkal, amelyek az ipar, az üzleti élet, a gazdasági fejlődés és az oktatás újragondolásának katalizátoraiként működnek. A könyv megismerteti velünk, hogy a különböző típusú tevékenységek hogyan segítik az előrehaladást és a maker mozgalom egyre szélesebb körben való elterjedését. Akár saját magunk is felismerhetjük a bennünk rejlő makert! 
Értsük meg a Maker Mozgalom mozgatórugóit, mélységeit és céljait
Ismerjük meg a makereket segítő fő trendeket és technológiákat
Tanuljuk meg, hogyan tudnak az intézmények bekapcsolódni és részt venni a Maker Forradalomban
Fedezzük föl a bennünk rejlő forradalmárt és legyünk részesei a változó világnak. 
A Maker Forradalom segítségével bekerülhetünk egy jó csapatba, megtapasztalhatjuk, hogy képesek vagyunk kitörni a jelenlegi helyzetből és mi magunk is meg tudjuk változtatni a világot.
Szerző: David Lang
Maker Media
2017
Kalauz kezdőknek a maker mozgalom alapkészségeiről, eszközeiről és elgondolásairól
Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akik úgy gondolják, hogy szeretnék gyakorlati készségeiket fejleszteni, akik mindig is szerettek volna valamit alkotni, de nem tudják, merre induljanak. Azoknak is, akik egyszerűen csak kíváncsiak arra, mi is az a maker mozgalom.
A könyv szerzője, David Lang, miután 2011-ben elvesztette irodai állását, barátjával együtt épített egy távvezérléssel működő, nyílt forráskódú, vízalatti robotot egy garázsban. Tették mindezt azzal a céllal, hogy az óceánkutatást segítsék. Sokan fordultak hozzá tanácsért, hogy hogyan tudnának ők is belefogni valami hasonlóba, így eldöntötte, hogy megírja könyvét, amelyben elmeséli a saját történetét és ötleteket ad azoknak, akik szeretnének elindulni a saját útjukon, de még nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá.
A könyv arra tanít bennünket, hogy makernek lenni sokkal több annál, mint kézbe venni a forrasztópákát vagy kezelni a 3D nyomtatót. Belépőt jelent egy kalandokkal teli világba, amelyben nem arra várunk, hogy mások tapasztalatait, élményeit megismerjük, hanem inkább keressünk erőt önmagunkban a saját álmaink megvalósításához. Mindannyian makerek vagyunk, a kérdés csak az, hogy mit kreálunk legközelebb.
A Nulláról maker című könyvében David Lang megosztja olvasóival, miként vált belőle maker és mindeközben képet kaphatunk ennek a mára már világszerte elterjedt kultúrának az attitűdjeiről, új eszközeiről és munkaterületeiről is. A „csináld magad" szemléletmód elsajátítása a saját magunkba vetett hit megerősödését jelentheti, az együtt végzett munka pedig a közösséget erősíti. A könyvből megtudhatjuk, hogyan fejlődik és változik állandóan a mozgalom, miközben a makerekből vállalkozók válnak. A tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika tudományágainak területére nyitunk, miközben egy új generáció számára természetessé válnak a maker mozgalom eszközei és módszerei.
A könyv megjelenése óta sokan használták már David Lang tanácsait ahhoz, hogy belekezdjenek a saját projektjeikbe, bekapcsolódjanak a helyi maker-életbe, de még arra is, hogy olyan közösségi finanszírozású (Kickstarter) projekteteket és cégeket indítsanak el, amelyeknek nem kell feltétlenül az atomfizikán alapulni. 
Elkezdeni nem nehéz, és soha nem tudhatjuk, mi sül ki belőle!