Kötelező maszkhasználat

Kedves Látogatóink!
A Kormány 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete értelmében a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a könyvtár – látogatók számára nyitva álló – területén orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
A Békés Megyei Könyvtár szolgáltatásai továbbra is elérhetők.
Köszönjük, hogy betartják az egészségügyi előírásokat!
 

Interjú Bogár Nikolettel

Dr. Bogár Nikolett gyógyszerész 2011-től 2013-ig a nemzetközi divatpiacon dolgozott. Modellkarrierje után a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán tanult. Az evészavarok szociokulturális hátterét és a divatipar karcsúságideálját kutatva több publikációja is megjelent.

 

Interjú Éber Tamással

Éber Tamás békéscsabai bőrdíszműves. Békéscsabán tanítói, Budapesten nyerges és szíjgyártó szakoktató végzettséget szerzett. Alkotásait több kiállításon is bemutatta.

Interjú Molnár Lajossal

Molnár Lajos író, szerkesztő, a Körös Irodalmi Társaság Körösök Gyöngye díjával kitüntetett alkotó. Több kötete megjelent, számos újság szerkesztője és munkatársa volt. Körösladányban él, de tudásával és tehetségével Mezőberény város kulturális életét gazdagítja.

 

Könyvtári programajánló – 2020 ősz / 2021 tavasz

A Békés Megyei Könyvtár program- és szolgáltatásajánlója elektronikus formában az alábbi linkre kattintva érhető el.

A látogatók és a munkatársak egészsége érdekében

Kérjük:
  • A könyvtár teljes területén szájmaszk, kendő, sál, kötelező viselését.
  • Használják a bejáratnál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítőt!
  • Ügyeljenek a gyakori kézmosásra!
  • Tartsák a biztonsági távolságot (1,5 m)!
  • Lázasan, betegen ne menjenek közösségbe (keressék fel orvosukat telefonon)!
Biztosítjuk:
  • A könyvek online előjegyzését és külső könyvtári ponton (Digikomp) kölcsönzését.
  • A könyvtár tereinek, eszközeinek gyakori/óránkénti fertőtlenítését.
  • A könyvtári terek gyakori szellőztetését.
  • A visszavett könyveket 48 órára elkülönítjük.
Előadások, programok során a székeket egymástól távolabb helyezzük el, a MASZK használata kötelező! Az együtt érkező vendégek, családok ülhetnek egymás mellett.

Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a könyvtárban!

20 éves a Békéscsabai Röplabda SE

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület a Békés Megyei Könyvtár közreműködésével ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. 2020. augusztus 28-án a Békéscsabai Röplabda Akadémián Baran Ádám, az egyesület elnöke, Nagy Attila, az utánpótlás vezetőedzője, valamint Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg a "Sajtószemelvények a 20 év történetéből" című kiállítást. A 32 tablót magába foglaló tárlat a BRSE 2000-től íródó történetének főbb állomásait jeleníti meg az első eredményektől a bajnoki címeket hozó szezonokon át a Röplabda Akadémia létesítéséig. A sajtócikkek mellett trófeákat, kitüntetéseket, illetve BRSE-mezeket is kiállítottak. A rendezvény barátságos röplabdamérkőzésekkel folytatódott.
 
A kiállítás hamarosan minden érdeklődő számára megtekinthető lesz a Békés Megyei Könyvtárban!

Csatolmányok:

Új adatbázisok könyvtárunkban

Könyvtárunkban 2020 végéig elérhető az Akadémiai Digitális Archívum és a Szent István Társulat könyveinek adatbázisa.

Az Akadémiai Digitális Archívum a Magyar Tudományos Akadémia szellemi műhelyében született és az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent tudományos könyveket tartalmazza az 1950–1996 közötti (kisebb számban az 1996 utáni) időszakból. A gyűjtemény 8 ezer kötetet (2,5 millió oldalt) tartalmaz.

A Szent István Társulat adatbázisa az 1847-től napjainkig terjedő kiadványainak teljességre törekvő digitális tárhelye. Az anyagfeldolgozás és a kiadványok digitális közzététele a kezdeti időktől történik, a régebbi és a legújabb kori kiadványokkal folyamatosan, dinamikusan bővül.

Az adatbázisok a könyvtári számítógépeken, érvényes olvasójeggyel vehetők igénybe.

Lomtalanítás előtt állók figyelem!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy amennyiben lomtalanítás alkalmával régi képeslap, meghívó, kártyanaptár, fénykép, fotónegatív vagy egyéb aprónyomtatvány kerül kezükbe, akkor gondoljanak könyvtárunkra.

Gyűjteményünkbe szívesen fogadunk korabeli (apró)nyomtatványokat, az eddigi olvasói felajánlásokat pedig ezúton is köszönjük!

Történelmi code-orgás – Kódolós helyismereti tábornak adott otthont a Digilabor

Kis csoporttal vágtunk neki a bitekből felépült vár visszahódításának. A hét során megismertük a harcoló feleket és megnéztük a tetthelyet is. Épültek harcirobotok, melyek megküzdöttek egymással, és közben még Pókemberről sem feledkeztünk meg. A vitézek aztán szembeszálltak a megszálló törökökkel és ufókkal, hogy visszaszerezzék Vég-Gyula várát.

Csapatunkkal öt napon keresztül tanultuk a blokk-kódolás rejtelmeit, aminek a csúcspontja a végső nagy csata volt.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy velünk voltak!

A táboron készült fotók az alábbi oldalon tekinthetők meg.

Több

Előzetes regisztráció: Szurovecz Kitti: Lilla titka könyvbemutatóra

Kedves Látogató!
Ha részt kíván venni a ma délutáni könyvbemutatón, kérjük regisztrálja adatait.
Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a könyvtárban!
Köszönjük!

Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát - kötetbemutató

Nyáry Krisztián író az "Általad nyert szép hazát : a Himnusz és a himnuszok kalandos élete" című legújabb kötetének gyulai premiere után, szeptember 1-én (kedden) 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban tart könyvbemutatót. A szerzővel Hevesi Judit szerkesztő beszélget.

A kötet jövő hétfőn jön ki a nyomdából, de másnap már megvásárolható lesz a könyvtárban! Lehetőség lesz Nyáry Krisztián korábbi köteteinek megvásárlására és dedikáltatására is.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2020. augusztus 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) zárva tart!

Nyitás: augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.

„Az elég jó szülő" - Szabadegyetem

Kedves Érdeklődők!
„Az elég jó szülő" című szabadegyetem elektronikus regisztrációja lezárult. Minden jelentkezést fogadtunk.
Személyes regisztrációra a program előtt van lehetőségük.
Sok szeretettel várjuk rendezvényünkre!

Csökkentett szolgáltatás a fiókkönyvtárakban

Értesítjük olvasóinkat, hogy a Jaminai, valamint a Lencsési Könyvtár terei ugyan még nem használhatók, de 2020. június 8-tól, hétfőtől péntekig 14 és 17 óra között lehetőség van a kikölcsönzött könyvek visszaadására és kölcsönzésre.

Adó 1%

Az idén május 20-ig rendelkezhet az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról.
Tisztelettel kérjük, hogy adójának 1%-val támogassa a Békés Megyei Könyvtár alapítványát, hogy 2020-ban is minél több színvonalas programmal, olvasnivalóval várhassuk a könyvtár látogatóit!

Könyvtártámogató Alapítvány
Adószám: 19061436-1-04


Az elmúlt évi támogatását ezúton is köszönjük!

 

 


Csatolmányok:

Húsvéti szokások a Békés megyében élő nemzetiségeknél - kvíz

A Békés Megyei Könyvtár nemzetiségi kvíz kitöltésére invitálja a játékos kedvű olvasókat. A helyesen válaszolók között kisorsolunk 3 darab 1 évre szóló ingyenes könyvtári tagságot. A nyereményeket személyesen a könyvtárban vehetik majd, reméljük hamarosan találkozhatunk a könyvtárban!

A kvízt 2020. április 13. (hétfő) éjfélig lehet kitölteni, a sorsolás időpontja április 14. (kedd). Az űrlapon megadott elérhetőségeket (név, e-mail, telefon) kizárólag a nyertesek értesítéséhez fogjuk használni. Segítség a kérdések megválaszolásához: internet. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Játékszabályzat >>


Csatolmányok:

Születésnapi újság - a szolgáltatás szünetel

A Békés Megyei Könyvtár személyesen igénybe vehető szolgáltatásai mellett a születésnapiújság-rendelés is szünetel. Megértésüket köszönjük!

Mi történt 1920 márciusában?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1920-ban történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Online kvíz – Internet Fiesta 2020

A Europe Direct Békéscsaba idén is csatlakozik az Internet Fiesta programjaihoz.
Március 19–23. között öt napon keresztül egy-egy kérdést teszünk föl az iroda Facebook-oldalán. A kérdések az álhírekkel, dezinformációval kapcsolatosak és megoldásuk mindössze néhány kattintást igényel.
Azok a játékosok, akik mind az öt kérdésre helyes választ adnak, automatikusan részt vesznek a 2020. március 25-én tartandó nyereménysorsoláson. A díj egy vezeték nélküli bluetooth fejhallgató.
Részvételi- és nyereményjáték szabályzat Europe Direct Békéscsaba Facebook-oldalán, a jegyzetek menüpontban található.
A nyertest e-mailben értesítjük valamint nevét az iroda Facebook-oldalán is közzétesszük.
Több