Végtelen történeteink – kiállításmegnyitó

2024. április 15. (hétfő) 10:30

Szeretettel meghívjuk 2024. április 15-én, hétfőn 10:30-ra a Békés Megyei Könyvtárba az egri Bródy Sándor Könyvtár Végtelen történeteink című silent book-kiállítás megnyitójára.
 
Program:
  • 10:30 Köszöntőt mond: Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Könyvtár igazgatója.
  • 10:45–11:45 Bemutató foglalkozások, vezetik a Bródy Sándor Könyvtár munkatársai: Lovas-Szabó Kitti, Pauer Erika, Szabó Eszter.
  • 12:00–13:00 Levezető beszélgetés, tárlatvezetés könyvtárosoknak, pedagógusoknak.
A bemutató foglalkozásra iskolai osztályok előzetes bejelentkezését várjuk a bmk (kukac) bmk.hu e-mail-címen. Könyvtárosok, pedagógusok, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak.
 
A részvétel díjtalan.

A silent book – másnéven képkönyv, szó szerint csendes könyv – egy hazánkban szinte teljesen ismeretlen műfaj. Ennek a kiadványtípusnak az az egyik különlegessége, hogy nem tartalmaz összefüggő szöveget, pusztán a képi világ segítségével alkotjuk meg a történetet. Első hallásra ez az elnevezés arra enged következtetni, hogy olyan kiadványokról van szó, melyek csendet, elcsendesedést igényelnek. Azonban, ha jobban megismerjük a műfajt, és felütünk egy könyvet, hamar rájövünk, hogy a silent book mesélésre, beszédre késztet. Krausz Petra szerint a képkönyvek olyan közösségi élményt teremtenek, mint a mozi-film: képesek a figyelmet tartósan és aktívan felkelteni és fentartani. (Forrás: Lovas-Szabó Kitti: Van még hely a polcon? A silent book, mint új műfaj a könyvtárakban)