Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

2021. szeptember 1. (szerda) - 3. (péntek)

Szeretettel hívunk és várunk minden irodalomkedvelőt és könyvbarátot az ünnepi könyvhét rendezvényeire szeptember 1-től a Békés Megyei Könyvtárba és a Jaminai Könyvtárba!
 
Szeptember 1. (szerda)
17:00 Huszonegy – kötetbemutató beszélgetés. Vendég: Földesi Csenge, elsőkötetes békéscsabai szerző. Földesi Csenge novelláinak középpontjában többé-kevésbé az útjukat kereső női karakterek állnak, akik hol a családi hagyománnyal, hol párkapcsolati problémákkal kerülnek szembe, és kísérlik meg az ezekkel és az önmagukkal való szembenézés korántsem egyszerű gyakorlatát. A beszélgetés címe: „Teszek egy kört a tengelyem körül". Beszélgetőtársa: Szil Ágnes író, szerkesztő. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 2. (csütörtök)
17:00 Nem mind arany, ami Férfi avagy kaland(or)ok nem kíméltek. A könyv a szerző válása utáni 5 év története, melyben humorosan bemutatja, hogy milyen az élet egyedülálló anyaként egy kamaszfiú társaságában. Szó esik az önbizalomtól kezdve a főzésen át, egészen a jó anya vagyok-e dilemmáig, nem beszélve a férfiakról. Vendég: Majernyik Szimonetta szerző. Beszélgetőtárs: Kreisz Andrea magyartanár. A kötet megvásárolható lesz a helyszínen. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 3. (péntek)
10:00 Írjunk együtt regényt! Interaktív irodalmi foglalkozás Majoros Nóra íróval. Egy rövid mesekezdet meghallgatása után a résztvevők ötletei alapján közösen folytatják a történetet. Döntenek a műfajról, annak sajátosságairól, a szereplőkről, megbeszélik, mi az a csattanó, a csúcspont, milyen egy történet íve. Helyszín: Jaminai Könyvtár
 
17:00 Márki Sándor naplói – 3. kötet. Márki Sándor a legtekintélyesebb kolozsvári egyetemi tanárok közé tartozott. A napló színes és különleges értékű forrása az első világháború előtti utolsó békeévtizednek. Márki naplójegyzeteiben megörökítette Kolozsvár életét, képet ad a dualizmuskori középosztály életéről és gondolkodásáról. A napló visszaviszi az olvasót a századforduló utáni Kolozsvárra, s átélhetővé tesz egy rég eltűnt világot. Vendég: Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója, a kötet szerkesztője. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 1–4. között online nyereményjátékokat találnak a honlapon és a Facebook oldalon, beiratkozási kedvezményt adunk szeptember 1–4. között. Nyerjen ingyenes beiratkozást vagy könyvtári szolgáltatások igénybevételére jogosító ajándékkártyát!
 
A szervezők a program- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartják! Kérjük, tájékozódjanak az egyes rendezvények előtt a könyvtárban!

Kedvezmények és játékok

2021. szeptember 1–4. között a Békés Megyei Könyvtár ingyenes és kedvezményes beiratkozással, játékokkal, közösségi keresztrejtvénnyel, online kvízzel és játékkal várja az érdeklődőket.
 
Beiratkozási kedvezmény szeptember 1–4. között:
Aktív keresőknek 2500 Ft helyett 1800 Ft, pedagógusoknak, kismamáknak, GYES-en lévőknek 1800 Ft helyett 1200 Ft, diákoknak 1250 Ft helyett 800 Ft.
 
Ingyenes beiratkozás: 
  • Az aktív, érvényes fiókkönyvtári tagsággal rendelkező olvasók ingyen iratkozhatnak be a megyei könyvtárba.
  • 18 éven aluliaknak, 70 éven felülieknek, közgyűjteményi dolgozóknak, látássérülteknek, hallássérülteknek, mozgássérülteknek.
  • A fiókkönyvtárba: a Lencsési Könyvtárba, a Jaminai Könyvtárba, a Mezőmegyeri Könyvtárba.
Játékok:
3 előadás 3 szó: aki szeptember 1–3. között mindhárom Ünnepi Könyvheti délutáni előadáson részt vesz és leadja az előadások kezdetén elhangzott egy-egy kulcsszót, azaz mindösszesen hármat, az ingyenes könyvtári beiratkozást nyer (a nyerteseket telefonon vagy e-mailben értesítjük).
 
A könyvtár földszinti vagy emeleti olvasótereiben játékra hívjuk az érdeklődőket: aki helyesen válaszol 3 kérdésre, az azonnali beváltásra jogosító kedvezményes beiratkozási kupont kap. Egy játékos többször is játszhat, de csak egyszeri kuponra jogosult, féléves beiratkozás áráért éves beiratkozást kap.
 
Közös(ségi) keresztrejtvény: aki a könyvtár földszinti folyósóján szeptember 1–3. 11.00–17.00 óra között elhelyezett óriás keresztrejtvényben helyesen fejt meg egy vízszintes vagy függőleges sort, az választhat egy ajándékkönyvet.
 
Szeptember 1–3. között: aki helyesen kitölti a Könyvheti kvízjátékot a Digikompnál, vagy online a Facebook oldalunkon (www.facebook.com/BekesMegyeiKonyvtar) és honlapunkon, ingyenes beiratkozást nyerhet.
 
Online játék gyerekeknek (Wordwall): játék 1, játék 2.
 
Kalandozás a Munkácsy-negyedben: játékos formában ismerheted meg az épületek és emlékművek történetét, valamint Munkácsy Mihály örökségét, sőt ha neked kedvez a szerencse, még nyerhetsz is! A séta az alábbi linkre kattintva veszi kezdetét. Helyes válaszok esetén ecseteket gyűjthetsz, melyek beválthatók a könyvtárban. Minden helyes válasz 1 db ecsetet ér. Max. 8 db ecset gyűjthető. A nyeremények:
  • 8 db ecset: 1 órás foglalkozás a könyvtár Digilaborjában: világító képeslap készítése, társasjátékok, Lego robotozás.
  • 6-7 db ecset: 1 éves ingyenes beiratkozás a könyvtárba + ajándékcsomag.
  • 4-5 db ecset: Fél éves ingyenes beiratkozás a könyvtárba + ajándékcsomag.
Bővebb tájékoztatásért hívd a 66/530-202-es telefonszámot!