Önellátó kert – tele kamra

2023. szeptember 27. (szerda) 17:00

A „termelőtől a fogyasztóig" elnevezésű uniós stratégiának (az európai zöld megállapodás egyik pillérének) elsődleges célja, hogy az európai élelmiszerek egészségesebbek és fenntarthatóbbak legyenek. Ezzel összhangban irodánk életében már hagyománynak számít, hogy ősz elején a kert, önellátás és fenntarthatóság témájában Bonyhádi Enikő segít nekünk eligazodni. Tavaly, amikor arra kerestük a választ, hogyan alkalmazkodjunk hosszútávon a klímaválsághoz, többen is a kérdeztétek, mikor folytatjuk. Most, szeptemberben folytatjuk, mert a kertévad ősszel kezdődik, amikor előkészítjük kertünket a következő évre.
 
Több gondolatébresztő témánk is lesz:
• Félúton az önellátó gazdálkodás felé, ökológiai szemléletben. Kertészkedés túltermelés nélkül, időtakarékosan.
• Gyümölcsök és zöldségek természetes tartósítása. Házi praktikák a tele kamrához: befőzés, fermentálás, aszalás, fűszerszárítás.
• Kertünk, mint a kikapcsolódás, az aktivitás, a megújulás és a közösségi élet helyszíne.
 
A program háziasszonya: Bonyhádi Enikő környezeti nevelő, kertészmérnök, a Gyulai Ehető Közösségi Kert vezetője.
 
A kötetlen légkörű eseményre várunk mindenkit, aki érdeklődik a fenti témák iránti. Szokás szerint lehetőség lesz föltenni azokat kérdéseket, amelyek foglalkoztatnak bennünket, elmondhatjuk, mire vagyunk büszkék, vagy esetleg mi nem sikerült a terv szerint az idei szezonban. Várjuk a saját kertészeti tapasztalatokat és észrevételeiket, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.
 
Ahogyan azt már megszokhattuk Enikőék kostolóval is készülnek a Gyulai Ehető Közösségi Kertben termett finomságokból.