Julika és barátai

2022. augusztus 5. (péntek) 17:00

Szeretettel meghívjuk a Járai Julianna festményei és Kozák Mari versei kiállítás megnyitójára.
 
A kiállítást megnyitja: Megyeri-Horváth Gábor Barcsay-díjas festőművész, művésztanár.
 
Közreműködik: Szák Kocsis Péter ének, gitár.
 
JÁRAI JULIANNA 1954. június 4-én született Berettyóújfaluban. Általános és középiskoláit Biharkeresztesen végezte. A rajzolás, alkotás örömét a családból hozta. Általános iskolás korában GOMBOS KÁLMÁN tanár úr tanította rajzolni, aki gyakran kiállította alkotásait az osztályban. Julika nyugdíjba vonulásáig a békéscsabai egészségügyi szakközépiskolában tanított. Szívesen fest csendéletet, tájképet, épületeket, a portréval is megpróbálkozott. 
KOZÁK MARIval régóta ismerik egymást, de most a művészet szintjén is egymásra találtak. Mari írt egy verset a biharkeresztesi templomot ábrázoló festményéhez, ami plusz töltést adott az alkotásnak és Julikának. Ezután újabb és újabb versek születtek, ami tovább lelkesítette a festésre. Új értelmek kaptak az alkotások, vagy éppen az adott hozzá, hogy ugyanazt gondolták egy-egy műről. Kozák Mari felkérésére, a meséihez készített illusztrációkat.
 
„Amikor az ember szeretettel csinál valamit, az nagyon meglátszik, mindegy, hogy miről van szó: a festőről, aki az utolsó ecsetvonást végzi a vásznon, az ácsmesterről, aki az utolsó szálkát csiszolja le a fa felületéről vagy az asszonyról, aki gyúrja és nyújtja a tésztát, hogy megfelelő állaga legyen." (Alexander McCall Smith)
 
Zsabka Erzsébet 
volt kolléga, barátnő