Csillagos este a könyvtárban

2022. augusztus 9. (kedd) 18:00 - 22:00

Az "Egy hét a csillagok alatt" kezdeményezés célja, hogy minél több emberhez jusson el a csillagos égbolt megfigyelésének élménye, amihez szeretnénk iránymutatást adni, hogy hol és milyen formában találunk csillagászati bemutatókat. Idén augusztusban ismételten várunk mindenkit a csillagos ég alatt, hogy együtt fedezzük fel az éjszakai égbolt csodáit.
 
Érkezés 18:00-ig (ajtózárás 18:00 órakor).
18:00 Prológus: naptávcsövezés a könyvtár előtt.
19:00–20:00 Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori az elmúlt évből. Előadó: dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza. Kérdések megválaszolása és kötetlen beszélgetés.
20:00–20:30 Csillagászati kvízjáték.
20:40–22:00 Távcsöves bemutató és lézeres csillagképtúra.
 
Előzetes regisztráció szükséges! Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet.
A részvétel díjtalan, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez kötött.
A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.
A csillagászat páratlanul szerencsés tudományterület: értő művelői ugyanis rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára. Augusztus második teljes hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.
Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt.