Lelki védőoltásaink

Szabóné Dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus, pszichológus tartott előadást július 22-én a megyei könyvtárban Lelki védőoltásaink ‒ Covid 19 megküzdési lehetőségek címmel. A könyvtár hűvösében, a kellemesen légkondicionált folyóiratolvasójában az előadáson maszk (jelenleg védettségi igazolvány) nélkül találkozhattak egymással a téma iránt érdeklődők. A jeles megyei szakember előadásában olyan eszközöket sorolt fel és mutatott be, amik segítségével a jelenlevők kicsit jobban megérthették a megváltozott élethelyzeteket és azok kezelését. A kitűnő szakember remek előadásmódjával régi és újszerű technikákat, lehetőséget (könyvajánlókat) mutatott be az érdeklődők számára, külön köszönjük, hogy az előadásának anyagát (ppt PDF formában) a köz javára bocsátja. Érdemes végigolvasni.


Csatolmányok:

13 ajándékutalvány keresi gazdáját

Kedves Olvasók!

Megtörtént a helyes válaszadók közötti sorsolás. A nyertesek személyi igazolvány felmutatásával átvehetik az ajándékutalványokat a könyvtár nyitvatartási idejében.

A nyertesek nevét a könyvtár honlapján tesszük közzé és emailben küldünk értesítést. A nyeremények július 26-án 14.00 órától vehetők át személyesen a könyvtárban. Az ajándékutalvány beiratkozásra, születésnapi újságra és a Digilabor családi programjára használható fel (3000 Ft értékben).

Varrótanfolyam: Betelt

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a keddenkénti varrótanfolyamunk létszáma betelt, további jelentkezést nem tudunk fogadni. Megértésüket köszönjük!

Eladó könyvespolcok

Eladóvá váltak fából készített könyvespolcaink. Érdeklődni a bmk(kukac)bmk.hu e-mail címre írt üzenettel lehet.

Újdonság: Kockás képregénymagazin

Júniustól a Kockás gyermek és ifjúsági képregénymagazin is olvasható könyvtárunkban. A magyar nyelvű kiadvány nagy népszerűségnek örvendett az 1980-as, 90-es években. A magazint 2017-ben indították újra. A 64 oldalas, havonta megjelenő kiadványt, valamint a 80 oldalas Kockás Különszámot megtaláljátok a Békés Megyei Könyvtár Digilépcsőjénél.

Május 22. a biodiverzitás nemzetközi napja

A világnap alkalmából tekintse meg a Természet a könyvekben című virtuális kiállításunkat, melynek anyagát 18-20. századi könyvillusztrációkból válogattuk. A kiállítás az alábbi linkre kattintva érhető el.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2021. május 24-én (pünkösdhétfőn) zárva tart!
Nyitás: május 25-én, kedden 11 órakor.

Új szolgáltatás: folyóirat-kölcsönzés

2021. május 3. hétfőtől a Békés Megyei Könyvtár folyóiratai is kölcsönözhetők. Maximum 6 db folyóirat kölcsönözhető, a kölcsönzés határideje 2 hét. Csak az olvasóteremben található folyóiratok régebbi számai kölcsönözhetők (az 1945 után megjelent folyóiratok).
Nem kölcsönözhetők: napilapok, az idei heti- és havilapok, helytörténeti periodikumok.
A szolgáltatás csak érvényes olvasójeggyel vehető igénybe. Aki a kölcsönzési határidő lejárta után hozza vissza a dokumentumot, 20 Ft/nap/lap késedelmi díjat köteles fizetni.
Kölcsönzését az alábbi űrlap kitöltésével jelezheti.

Húsvét ízei – receptek

Megtörtént a Húsvét ízei - nemzetiségi ételek receptverseny sorsolása. Felhívásunkra hagyományos, családi, nemzetiségi ételeket tartalmazó recepteket küldtek be játékos kedvű olvasóink.

A beküldött receptek:

Nagyon köszönjük, hogy részt vettek receptversenyünkön, a nyerteseknek pedig szívből gratulálunk!

Új fiókkönyvtár nyílt április 1-jén!

Örömmel jelenthetjük, hogy új könyvtárral bővült békéscsabai fiókhálózatunk!

A főépületen belül kialakított, új használói réteget kiszolgáló fiókkönyvtár ünnepélyes átadására április 1-én került sor, ahol igazgatónőnk nyitóbeszédét követően olyan előadásokat hallhattak a résztvevők, mint „A világirodalom egerei", a „Hogyan, s hogyan NE faljunk könyveket!" és a „JavaCINC – integrálódunk". Az első héten kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várja leendő olvasóinkat könyvtáros kollégánk.

A beiratkozáshoz érvényes rágcsálói igazolvány felmutatása szükséges.

A megnyitón készült fotók >>

Több

140 éve született Bartók Béla - online kvíz

Kedves Olvasó! Válaszoljon helyesen az alábbi kérdésekre, és nyerjen:
  • a Békéscsabai Jókai Színház online előadására jegyet,
  • könyvajándékot,
  • 1 éves ingyenes könyvtári tagságot.
A kvízt április 5. éjfélig lehet kitölteni, a sorsolás időpontja április 6. kedd.
A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Az űrlapon megadott elérhetőségeket (név, e-mail, telefon) kizárólag a nyertesek értesítéséhez fogjuk használni. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt: Hungaricana adatbázis; Internet.
 

Átmenetileg a kölcsönzés szünetel

Kedves Olvasóink!
A könyvtári kölcsönzés további intézkedésig szünetel, várhatóan március 22-től indulhat újra a Kormány vírusvédelmi intézkedéseinek függvényében.
Megértésüket köszönjük!

magyar kultúra napi kvíz

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez alkalomból a Jaminai Könyvtár munkatársai egy játékos kvízzel készültek. Tegyék próbára tudásukat!

Hulladék kvíz bármikor ‒ a nap bármely szakaszában!

Kedves Olvasó!
 
A Békés Megyei Könyvtár is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez
 2020. November 21-29. között.
 
A Jaminai Könyvtár munkatársai az alábbi kvíz kitöltésére hívják az érdeklődőket.
Tegyünk közösen és tudatosan az egészséges, tiszta környezetünkért!
 

Zöld kvíz

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán a  Békés Megyei Könyvtár és Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ nyereményjátékot hirdet. A kérdések a környezettudatossághoz, a zero waste mozgalomhoz kapcsolódnak.  Aprónak tűnő mindennapi dolgokkal kapcsolatosak, amelyekkel mindannyian tehetünk azért, hogy a bolygó élhető maradhasson.
 
Töltsd ki a kvízt és nyerj!  Aki minden kérdésre helyes választ ad és beküldi, nyereménysorsoláson vesz részt. 
 
A nyeremények:
1. díj: Riverside túrakerékpár
2. díj: Bokashi Organko konyhai mini komposztáló
3. díj: a Europe Direct Békéscsaba ajándékcsomagja.
 
A megoldásokat december 6-án. éjfélig várjuk. A nyereményjáték szabályzata itt megtalálható.

 

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy könyvtárunk 2020. október 23-án (pénteken) és 24-én (szombaton) zárva tart.

Nyitás: október 26-án, hétfőn 14 órakor.

Legyen a Békés Megyei Könyvtár munkatársa!

A Békés Megyei Könyvtár pályázatot hirdet könyvtáros munkakör betöltésére.

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: kölcsönzés, tájékoztatás, feldolgozás, könyvtárhoz tartozó szakmai tárgyú adminisztratív feladatok.
  • gyermekkönyvtári feladatok és/vagy
  • feldolgozó könyvtárosi feladatok és/vagy
  • zenei könyvtárosi feladatok
Illetmény és juttatások: megállapodás szerint.
Pályázati feltételek:
  • felsőfokú szakirányú végzettség, szakképzettség
  • magyar állampolgárság, cselekvőképesség
  • felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások)

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: Fényképpel ellátott szakmai önéletrajz. Végzettséget, szakképzettséget igazoló okiratok. Nyilatkozat, hogy a pályázat anyagában foglalt személyes adatainak pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020.10.16.

Részletek >>
 

Előzetes regisztráció: Szurovecz Kitti: Lilla titka könyvbemutatóra

Kedves Látogató!
Ha részt kíván venni a ma délutáni könyvbemutatón, kérjük regisztrálja adatait.
Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a könyvtárban!
Köszönjük!

Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát - kötetbemutató

Nyáry Krisztián író az "Általad nyert szép hazát : a Himnusz és a himnuszok kalandos élete" című legújabb kötetének gyulai premiere után, szeptember 1-én (kedden) 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban tart könyvbemutatót. A szerzővel Hevesi Judit szerkesztő beszélget.

A kötet jövő hétfőn jön ki a nyomdából, de másnap már megvásárolható lesz a könyvtárban! Lehetőség lesz Nyáry Krisztián korábbi köteteinek megvásárlására és dedikáltatására is.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2020. augusztus 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) zárva tart!

Nyitás: augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.

Több