PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Békés Megyei Könyvtár igazgatói munkakörének betöltésére

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.), valamint a kulturális intézményben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X. 30.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján pályázatot hirdet a Békés Megyei Könyvtár (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.) igazgatói munkakörének betöltésére.

Az intézmény tevékenységi köre: 
A Kult. tv. 64. § (5) bekezdése alapján költségvetési szervként működő nyilvános könyvtár, amely ellátja a Kult. tv. 55. § (1) és (1a) bekezdéseiben meghatározott nyilvános könyvtári alapfeladatokat, továbbá a Kult. tv. 65. § (2) bekezdésében meghatározott települési könyvtári feladatokat, valamint a Kult. tv. 66. §-ban meghatározott állami feladatokat.
A költségvetési szerv az Országos Dokumentumellátási Rendszerről szóló 73/2003. (V. 28.) Korm. rendelet alapján, az ODR keretében működő szolgáltató megyei hatókörű városi könyvtár.
 
A munkaviszony tartalma: A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) vezető állású munkavállalókra vonatkozó rendelkezései alkalmazásával – a Rendelet szerinti eltérésekkel - munkaviszony keretében történik. A munkaviszony teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre. 
 
A munkaviszony kezdő és befejező időpontja: A munkaviszony 5 év határozott időre jön létre - 2023. április 1. napjától 2028. március 31. napjáig – azzal, hogy a munkaviszony befejező időpontját követően a munkáltatói jogkör gyakorlója a kulturális munkakörben határozatlan időre történő továbbfoglalkoztatás lehetőségét biztosítja. A kulturális munkakörök, valamint a betöltésükhöz szükséges képesítési és egyéb feltételek tekintetében a Rendelet 9-10. §-ának rendelkezései, továbbá a Rendelet 2. mellékletében foglaltak az irányadóak.
 
A munkába lépés napja: 2023. április 1.
 
Javadalmazás: A munkabér a felek megállapodása alapján kerül megállapításra, az Mt. vezető állású munkavállalóra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével. 
 
A munkavégzés helye: 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.
 
Az igazgató munkakörbe tartozó lényeges feladatok:
A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat fenntartásában működő Békés Megyei Könyvtár, mint megyei hatókörű városi könyvtár tevékenységének szervezése, vezetése, irányítása és ellenőrzése a hatályos jogszabályoknak, illetve az Önkormányzat e területre vonatkozó elképzeléseinek megfelelően. 
A könyvtári feladatok ellátása körében feladata különösen a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben a megyei hatókörű városi könyvtárak részére meghatározott feladatok ellátásának irányítása, a könyvtárban folyó szakmai tevékenység feltételeinek biztosítása. Felelős a könyvtár szakmai tevékenységének színvonalas ellátásáért.
Békéscsabán erősek az olvasási hagyományok. 1952-ben itt létesült az első Megyei Könyvtár. A könyvtár működésében elsődleges feladat a könyv és az olvasás szeretetének megteremtése és gondozása.
A könyvtárigazgató a könyvtári feladatok ellátása mellett végzi az intézmény alapító okiratában foglalt valamennyi feladat ellátásának koordinálását, irányítását, ellenőrzését, az intézmény működésének biztosítását, az intézmény költségvetésének betartását, a munkáltatói jogok gyakorlását, valamint a fenntartó által hozott döntések végrehajtását.
Az intézmény alaptevékenységéhez kapcsolódó helyiség bérbeadási tevékenység koordinálása a szabad kapacitás kihasználása, valamint a használatba adott önkormányzati vagyon megfelelő hasznosítása érdekében.
 
A vezetői munkakör betöltésének feltételei:
A Kult. tv. 94. § (1) bekezdésében, valamint a Rendelet 2.§-ában, 3. § (1) bekezdésében, 4. § (1) bekezdésében és az 1. melléklet 3. pontjában meghatározottak szerint:
- cselekvőképesség, büntetlen előélet, a pályázó nem áll a tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,
- szakirányú felsőfokú végzettség és szakképzetség (a kulturális intézmény alaptevékenységének vagy az ellátott munkakörnek megfelelő felsőfokú végzettség),
- Közös Európai Referenciakeret szerinti B2 szintet elérő idegennyelv-ismeret,
- végzettségének és szakképzettségének vagy az intézmény alaptevékenységének megfelelő jogviszonyban legalább ötéves szakmai gyakorlatot szerzett (a kulturális intézmény alaptevékenységéhez igazodó vagy az ellátandó kulturális szakfeladatnak megfelelő munkakörben eltöltött idő),
- a megbízás időpontjában vezetői gyakorlattal (intézményvezetői vagy szervezeti egység vezetői munkakörben eltöltött idő) is rendelkezik,
- végzettségének és szakképzettségének vagy az intézmény alaptevékenységének megfelelő, kiemelkedő szakmai vagy szakirányú tudományos tevékenységet végez,
- a munkaköre ellátásához szükséges magyar nyelvtudással rendelkezik,
- államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzést – okirattal igazoltan – elvégezte vagy vállalja, hogy megbízatását követő 2 éven belül elvégzi
- vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítése.
 
 
A pályázathoz csatolandó iratok, igazolások:
- az intézmény vezetésére, fejlesztésére vonatkozó részletes szakmai és vezetői program, 
- részletes szakmai önéletrajz, 
- 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány a büntetlen előélet és annak igazolására, hogy nem áll az intézményben végezhető tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, 
- iskolai végzettséget, szakképzettséget tanúsító okiratok másolata, 
- a szakmai és a vezetői gyakorlatot bizonyító igazolás, 
- kiemelkedő szakmai vagy szakirányú tudományos tevékenység igazolása: történhet kutatási, publikációs vagy oktatási munkák bemutatásával, továbbá projektben való részvétel igazolásával,
- Közös Európai Referenciakeret szerinti B2 szintet elérő idegennyelv-ismeret igazolása, amely történhet különösen államilag elismert komplex típusú középfokú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy azzal egyenértékű okirat vagy a szakmai gyakorlat külföldi teljesítéséről szóló igazolás bemutatásával,
- államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzés határidőre történő megszerzéséről szóló nyilatkozat, vagy a tanfolyam teljesítéséről szóló igazolás másolata (a Rendelet 4. § (2) bekezdésében foglalt esetet kivéve),
- nyilatkozat arról, hogy nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt,
- nyilatkozatot a jogszabály által előírt a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség teljesítésének vállalásáról,
- nyilatkozat, hogy a pályázat keretében személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul, és pályázatának tartalmát a véleményezési eljárásban résztvevők megismerhetik, 
- nyilatkozat, hogy a pályázatot az arra jogosult testületek nyilvános ülésükön tárgyalhatják-e, és pályázata közölhető-e harmadik személlyel,
- nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy igazgatói megbízatása esetén az esetlegesen fennálló összeférhetetlenségi okokat a jogviszony létesítésétől számított 30 napon belül megszünteti,
- a bérezésre és egyéb személyi juttatásokra vonatkozó igény: havi személyi alapbér bruttó összege Ft-ban, egyéb személyi juttatások juttatási formánként éves szinten összesen bruttó forintban. 
 
A pályázat benyújtásának határideje: a Békés Megyei Könyvtár és a fenntartó honlapján történő közzétételétől számított 30 nap (2023. január 21.). 
 
A pályázat benyújtásának módja: 
Postai úton: A pályázatokat zárt borítékban „Pályázat a Békés Megyei Könyvtár igazgatói munkakörére" megjelöléssel Békéscsaba Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez lehet benyújtani személyesen vagy postai küldeményként (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.). Postai küldemény esetén a postára adás napja legkésőbb a benyújtási határidő utolsó napja lehet.  
Személyesen: 2023. január 9. napjától a pályázati határidő lejártáig személyesen is leadható a pályázat Dr. Komán-Bíró Ágnes osztályvezető, Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7., 116. sz. iroda.
Hiánypótlásnak helye nincs, a hiányosan, vagy késedelmesen benyújtott pályázatokat a pályáztató érvénytelennek nyilváníthatja annak érdemi elbírálása nélkül.
 
Az elbírálás rendje: A pályázat elbírálása a Rendeletben meghatározottak szerint történik. 
A pályázatokról, a Békés Megyei Könyvtár igazgatójának megbízásáról Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a Rendelet 6. § (1) bekezdése szerint felállított szakmai bizottság, valamint a Kulturális, Köznevelési és Érdekegyeztetési Bizottság véleményének ismeretében dönt.
 
A Kult. tv. 68. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a könyvtár vezetőjének megbízásához a miniszter egyetértése szükséges.
A pályázat tartalma a megbízón és a pályázati eljárásban részt vevőkön kívül más személlyel csak a pályázó előzetes beleegyezésével közölhető. A nem nyertes pályázatok a döntést követően visszaküldésre kerülnek.
 
A pályázat kiírója fenntartja jogát a pályázati eljárás eredménytelennek nyilvánítására és a jogszabályi előírásoknak megfelelően új pályázat kiírására. 
 

 

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Dr. Komán-Bíró Ágnes osztályvezető (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. 116. sz. iroda, telefon: 66/ 523-814, e-mail: koman@bekescsaba.hu).
 
A munkáltatói jogkör gyakorlója biztosítja, hogy a pályázat iránt érdeklődők a pályázat elkészítéséhez szükséges tájékoztatást megkapják, és az intézményt megismerhessék. A könyvtárról általános információk a http://konyvtar.bmk.hu honlapon érhetők el.