Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója, 2019. március 28.

Az idén „nagykorúvá" vált a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója - a helyszíne most is a Munkácsy Emlékház volt - amelyen a könyvtárunk munkatársai is részt vettek.

Beszámolónk a "Bővebben..."-re kattintva érhető el.

Mészáros Zsuzsanna nyugalmazott múzeumpedagógus átadta az Emlékház vezetését Bogdán Adriennek, aki a találkozó szervezesét is továbbviszi. Az elmúlt 18 év alatt 130 előadást hallhattak a résztvevők, 39 településre látogattak el és kb. 105 nevezetességet néztek meg. 2500-2700 visszatérő résztvevője volt a találkozónak. Mászáros Zsuzsanna megköszönte a támogatóknak, a segítőknek a munkáját.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.
Füry Anna művészettörténész előadása a Békéscsabai Steiner-Omaszta-Kúria új élményalapú kiállítási tervét ismertette. Az épület bejárási útvonala megváltozik. Bemutatásra kerül a 19-20. századi kisnemesi életmód, polgári miliő. Angol-vörös árnyalat lesz az uralkodó a falakon. Kialakításra kerül például egy férfiszalon, amely a dualizmus kori férfitársadalmat mutatja be.
A teraszt megnyitják, egy kávézó is helyet kap majd az épületben.
Dr. Virág Zsolt, miniszteri biztos a Szabadkígyósi Wenckheim-Kastély felújításáról számolt be. Interaktív családtörténeti kiállítást terveznek, a kiállítás hívószava „Vendégségben Weinckheiméknél” lesz. Olyan érzés tölti el majd a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.
Részleges kastélypark felújítást is terveznek és játszótér is készül.

Fajzi Tamás építész előadásában halhattuk az Urszinyi-Beliczey kúria múltja és jövője című előadást, amelyben a kúria történetét kísérhettük végig a megépítésétől egészen napjainkig.  Urszinyi Andor építtette a kúriát az 1840-es évek végén majd a tulajdonos halála után a Beliczey család vásárolta meg. Az épület nagyon rossz állapotban van, viszont jó hír, hogy a Modern Városok Program keretében megújulhat, és a bábszínház kap benne helyet.

A fent említett előadásokon túl halhattunk még az egri Butler-házról, a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-Kúriáról Dr. Nagy Gergely építészmérnök előadásában; a budai Hild-villáról Kokas László előadásában valamint Lenkefi Zoltán ismertette a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új helyével kapcsolatos elképzeléseket. A konferencia Ács Imre mesterpedagógus előadásával zárult, aki bepillantást engedett a történelmi családok és nemesek étkezési szokásaiba.

A rendezvényen találkozhattunk Ráday Mihállyal, akit sokan az Unokáink sem fogják látni című tévéműsorból ismerhettek meg.

A Békés Megyei Könyvtár fontosnak tartja, hogy kollégái rendszeresen részt vegyenek helyismereti konferenciákon.