Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Keddpéntek:
11.00–18.00
Hétfő, szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Bystrozraká Barborka

A Könyvtár 21 éve minden évben megjelenteti "Bystrozraká Barborka" című, szlovák nyelvű, irodalmi gyermek rejtvénypályázati programfüzetet, ápolva a szlovák nemzetiségi kultúrát, irodalmat és hagyományokat. 2016-ban is megjelentettük a rejtvényfüzetet – 2015-től kezdve elektronikus formában is - mely elsősorban a szlovák nyelvet tanuló ifjúságot mozgósította. Az Alföldön és a Felvidéken is nagy népszerűségnek örvendett: 25 iskola közel 500 diákja és pedagógusa volt részese a programnak.

Lonovics Lászlóné nemzetiségi feladatokért felelős, szlovák nyelvet is beszélő kollégánk koordinálta a rejtvényfüzetek szerkesztési és nyomdai munkálatait. Postai úton megküldtük a partneriskoláknak a rejtvénypályázati füzet papír alapú változatát. A megoldó kulcsot is megkapták a felkészítő tanárok e-mailben. A feladatok kitöltése után a legtöbb pontot elért munkákat, évfolyamonként maximum 3 db-ot, a megszabott határidőig visszaküldték számunkra. A beérkezett pályamunkák közül, az összes áttekintése után a legmagasabb pontszámúakat jutalmaztuk. A tanulók szlovák nyelvű könyvjutalmat kaptak.

A program a szlovák nyelvű, a feladatlapok alapjául szolgáló szakirodalmak és jutalomkönyvek megrendelésével, beszerzésével indult, majd a tavasz és nyár folyamán a feladatlap megszerkesztésével folytatódott. A nyomdai munkálatokra és a rejtvényfüzetek iskolákba való kiküldésére októberben került sor. A diákoknak december 05-ig volt lehetőségük a kérdések megválaszolására, december 15-ig kellett a Békés Megyei Könyvtár számára visszajuttatni a megoldott feladatlapokat. December 30-ig megtörtént a feladatlapok kiértékelése, a nyertesek számára pedig a könyvjutalmak kiküldése.

A program helyszínei: Békéscsaba és az ország területén működő szlovák nemzetiségi nyelvet tanító általános iskolák és nemzetiségi települések könyvtárai voltak. A résztvevők: szlovák nemzetiségi nyelvterület általános iskolásai és tanárai.

Rövid távú eredmények: 500 feladatlap kitöltése. Hosszú távú eredmény: 500 diák, azok szülei és pedagógusai rendszeresen használták anyanyelvüket, bevonódtak a programba, nyitottá váltak a szlovák kultúra irányába. Résztvevők száma: 500 diák és tanár, 25 intézmény bevonása, a résztvevők fele felkereste honlapunkat.

 

A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Emberi Erőforrások Minisztériuma