Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékoztató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Péter Erika: Elpattant zongorahúr

Dótól dóig – humor és tragédia az elpattant zongorahúrokkal. Különleges alkalom volt a november 20-ai író-olvasótalálkozó a zsúfolásig megtelt Békés Megyei Könyvtárban, hiszen itt mutatták be Péter Erika Békés Megyei Prima Díjas író, költő Elpattant zongorahúr című regényét.

Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte az első regényes írónőt, Kiss Tibor alpolgármestert, Tímár Ella önkormányzati képviselőt, Farkas Wellmann Éva, költőt, kritikust, a Bárka-online szerkesztőjét, Presits Tamás színművészt és Vozár M. Krisztián zongoraművészt.

Kiss Tibor arról a bensőséges személyes impulzusról beszélt, amelyek jellemzik Péter Erikát és az emberekhez fűződő viszonyát. 

– Az írónő szeretettel ajánlotta dedikálva a könyvét, ami azért is fontos számomra, mert a szeretetből, igenekből épül fel minden körülöttünk, a nemekből nem – kezdte köszöntőjét az alpolgármester. Pozitív impulzusok érik az embert, amikor Erikával összefut az utcán. Gyermeki énje, a személyiségéből áradó szeretet megállásra kényszeríti az embert: egyszerűen jó vele beszélgetni! Tessék írni, írni – biztatta Kiss Tibor a szerzőt és gratulált első regényéhez.

A 13 kötetes, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt verselő Körösök Gyöngye (2013), Békés Megyei Prima (2014) és Verő László-díjas (2015) szerzővel Farkas Wellmann Éva, költő, kritikus, a Bárka-online szerkesztője beszélgetett. A kérdések nem voltak előre egyeztetve, s nem is beszélgetés, inkább egyfajta mesélés tanúi lehettünk, amelynek során aprólékosan, részletről-részletre rajzoldott meg a regény főősének, Annának az alakja.

– Annával mindig történik valami: vagy jó, vagy rossz, mint mindenkivel. Nem nevezném életrajzi írásnak, bár kétségtelen, hogy saját életem egy-egy részletét, mozzanatát, főként gyermekkori élményeimet beleszőttem. A zongora is szimbolikus jelentéssel bír, bár jómagam sosem tanultam meg rajta játszani – mondta Erika, aki egy-egy részt főként a humorosabbakat maga olvasta fel a közönségnek.

Az Elpattant zongorahúrban az is különleges, hogy a fejezeteket nem számok, hanem szolmizációs hangok jelölik – mintegy dótól dóig követve az eseményeket, Anna útját, élete regényét, melynek voltak sötétebb, oldalai is. A kötetet Kelebi Kiss István illusztrálta. A drámai szemelvényeket Presits Tamás színművész előadásában hallhattuk. A feszültség oldásáról pedig Vozár M. Krisztián zongoraművész gondoskodott.