Szűrők be/ki:

Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi műsora a könyvtárban

2020. november 11. (szerda) 17:00

Lackfi Dorottya és Sinha Róbert előadásában egymást követik a gitárkísérettel előadott dalok a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Ezek jórészt Lackfi János ismert, Sinha Róbert által megzenésített versei, valamint magyar népdalfeldolgozások, amelyek néha klasszikus beütéssel, máskor bossa nova vagy keringő ritmusban, vagy éppen rockzenei ihletésű akkordokkal, gyors tempóban kísérve szólalnak meg.

Afrikában jártam - előadás a Jaminai Könyvtárban

2020. november 6. (péntek) 17:00 - 18:00
Szeretettel meghívjuk 2020. november 6-án, pénteken 17 órára a Jaminai Könyvtárba Komlódi Edit Afrikában jártam című előadására.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A maszkot kérjük, ne hagyják otthon!

Vérvád, hisztéria, népítélet - könyvbemutató

2020. október 30. (péntek) 18:00
Szeretettel meghívjuk 2020. október 30-án (pénteken) 18 órára a Békés Megyei Könyvtárba Pelle János történész Vérvád, hisztéria, népítélet „Zsidókérdés" Magyarországon 1945-ben és 1946-ban című legújabb könyvének bemutatójára.
Moderátor: Petneházy Zsigmond. A program szervezője a Békéscsabai Zsidó Hitközség.
A kötet 3000 Ft-os kedvezményes áron megvásárolható lesz a könyvtárban. A belépés ingyenes.

A felújítással kapcsolatos hírek

  • A Munkácsy-negyed kialakítása miatt építkezés zajlik környezetünkben. A könyvtár – a Gyulai út vagy a Kossuth tér irányából érkezve – a Csabagyöngye felőli bejáraton közelíthető meg. A könyvtár parkolója nem használható.
  • 2020. augusztus 3-án, hétfőn a könyvtárban megkezdődnek a fűtésszerelési munkálatok, melyek zajjal és porral járnak. A könyvtár szolgáltatásai továbbra is igénybe vehetők.
  • Az új fűtési rendszer kialakítása folyamatban van. Várhatóan október végén lesz fűtés. Kérjük, számítsanak a könyvtárba érkezők, hogy nincs meleg.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Szűrők be/ki:

Életvezetési Kör a Jaminai Könyvtárban

2020.október 28. (szerda) 16:30 - 18:30

Téma: A betegségek üzenetei. Az emésztőrendszeri problémák hátterében álló lelki okok.

A foglalkozást Aranykőné Sajti Julianna vezeti. A program ingyenesen látogatható, minden korosztályt szeretettel várunk.

Világító képeslap készítése

2020. október 20. (kedd) 16:00 - 18:00

Jöjjön el és készítsen ajándéktárgyat a Békés Megyei Könyvtár foglalkozásán! 

Egy világító képeslap elkészítése során játékosan alkalmazhatók a fizikaórán tanultak. A kihajtható képeslap belsejébe egy egészen egyszerű áramkört helyezünk el rézszalag, LED és elem segítségével. A képeslap külső oldalára békéscsabai épületek közül választhatunk, a fotó mellé rövid ismertető is társul.

A foglalkozás ingyenesen látogatható. Az elkészült képeslapok hazavihetők.

AR Demo Day – Vendég: Monguz Kft.

2020. október 15. (csütörtök) 13:00
A Monguz Kft. bemutatójának köszönhetően megismerkedhetünk a kultúra szolgálatában álló technológiákkal.
Egy könyvtár vagy múzeum gyűjteménye, kiállítása a virtuális valóság (VR) segítségével bejárhatóvá válik. A virtuális séta mellé játékos oktatási tartalmak társíthatók.
A kiterjesztett valóság (AR) esetén egy eszköz segítségével virtuális elemeket vetítünk a valós környezetünkbe. Ez a technológia egy 19. századi kézzel írt naplóval, vagy a könyvtári tájékozódással is összekapcsolható.
Szerepjáték segítségével a látogató beleélheti magát a kiállításba. A játék során karakter választható, akinek végigkísérhetjük a történetét, alkalmanként döntéseinkkel be is avatkozhatunk a történésekbe.
Ha felkeltették érdeklődését a könyvtárak, múzeumok, levéltárak 21. századi technológiái, vagy virtuálisan végigjárná a Karol Poznanski kastélyt, akkor jöjjön el 2020. október 15-én, csütörtökön 13 órára a Békés Megyei Könyvtárba!

Kódolás Hete a könyvtárban

A Kódolás Hetén a Békés Megyei Könyvtár több programra is várja a programozás világa iránt érdeklődőket! A rendezvénysorozat célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő bemutatása.

Országos Könyvtári Napok – Autóbuszos kirándulás (2011–2020)

2011 óta járjuk a Békés Megyei Könyvtár olvasóival Békés megye településeit és települési könyvtárait.

Az autóbuszos helyismereti kirándulások célja megismerni az adott település könyvtárát, épített és természeti, kulturális örökségét és értékeit. A kirándulások túravezetője az elmúlt évek során mindig Szelekovszky László természetvédelmi szakember volt, aki számtalan érdekes és különleges történetet mesélt el a kirándulások során a helyi nevezetességekről, híres történelmi személyekről és különleges fákról.

Könyvek, könyvtárak, könyvtárosok a filmművészetben – Online kvíz

2020. október 5 - 11.

A Békés Megyei Könyvtár online kvíz kitöltésére invitálja a játékos kedvű olvasókat.
A játék időtartama: 2020. október 5–11.
A helyes megfejtők között kisorsolunk 1 db 2 fő részére szóló belépőjegyet a gyulai Ladics-házba, 1 db 2 fő részére szóló belépőjegyet a gyulai Erkel Ferenc Emlékházba és 1 db DVD-csomagot.
A sorsolás időpontja: 2020. október 13. A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A játékban való részvételhez érvényes olvasójegy szükséges.

A kvíz az alábbi linkre kattintva érhető el.

Játékszabályzat >>

Békéscsaba régen – Online kvíz

2020. október 5 - 11.
A Békés Megyei Könyvtár online kvíz kitöltésére invitálja játékos kedvű olvasóit.
A játék időtartama: 2020. október 511.
Minden helyes megfejtő könyvet kap ajándékba (A művelődés évszázadai Békéscsabán című könyv), valamint kisorsolunk 1 db 2 fő részére szóló belépőjegyet a gyulai Ladics-házba és 1 db 2 fő részére szóló belépőjegyet a gyulai Erkel Ferenc Emlékházba.
A sorsolás időpontja: 2020. október 13. A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. 
A játékban való részvételhez érvényes olvasójegy szükséges. A feladatok megoldásához használja a BékésWikit, a Békés megyei online helyismereti enciklopédiát! A kvíz az alábbi linkre kattintva érhető el.
 
 
 
 

Lackás és a Banda koncert

2020. október 10. (szombat) 17:00 - 18:30

2020. október 10-én, szombaton 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban koncertezik Lackás és a Banda.

A rendezvény ingyenesen látogatható.
 

Előadások, programok során a székeket egymástól távolabb helyezzük el, a maszk használata kötelező! Az együtt érkező vendégek, családok ülhetnek egymás mellett.

 

101-es emléktúra

2020. október 10. (szombat) 15:00 - 17:00
A 101. gyalogezred története összeforr Békéscsabával, mert egy zászlóalja itt tartózkodott és az ezred innen indult el a „Nagy Háborúba". Az emlékséta során végigjárjuk az ezred emlékét őrző temetőket, emlékhelyeket. Az emléktúra időtartama kb. 2 óra.
Gyülekező 14:45-kor a könyvtárban.

Szeresd a fákat!

2020. október 10. (szombat) 15:00

2020. október 10-én, szombaton 15 órától találkozó és faültetés a világjáró kerékpáros Illés Adorjánnal, aki 39 országban járt és több mint 50 fát ültetett a világ számos pontján (Hawaii, Japán, Fidzsi, Mexikó, Ausztrália, Új-Zéland).

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár

A rendezvény ingyenesen látogatható.
 

Előadások, programok során a székeket egymástól távolabb helyezzük el, a maszk használata kötelező! Az együtt érkező vendégek, családok ülhetnek egymás mellett.

 

Több