Szűrők be/ki:

OKN - Csabai kalandozások - a 101-es gyalogezred emlékhelyei

2021. október 9. (szombat) 14:00 - 16:00
2021. október 9-én, szombaton 14:00 és 16:00 óra között Ugrai Gábor történelemtanár, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke vezetésével végigjárjuk a 101. császári és királyi gyalogezred békéscsabai emlékhelyeinek egy részét. A séta állomásairól a könyvtár által fejlesztett Csabai kalandozások című játék segítségével tudhatunk meg bővebb információkat. Minden helyszínhez tartozik 1-1 kérdés, melyek segítségével letesztelhetjük, mennyire ismertük meg az adott állomást. Kérjük, internetkapcsolattal rendelkező okostelefont vagy tabletet hozzanak magukkal. Gyülekező október 9-én 14 órakor a Ligeti Katolikus temető főbejáratánál.

Rongyhorgolás Évivel

2021. október 2. és 9. (szombat) 14:00 - 17:00
Szeretettel várjuk környezettudatos kézműves foglalkozásunkra. Az újrahasznosítás szellemében ne dobja el régi, megunt pólódját vagy nadrágját, hanem hozza el a könyvtárba, és horgoljon együtt Évivel! 
 
Ha van otthon már nem használt pamutból, farmerból, vászonból készült ruhája (póló, nadrág, leggings stb.) és szeretne azokat kreatívan újrahasznosítani, akkor jöjjön el Évi rongyhorgoló foglalkozására! Néhány óra alatt megtanulhatja, hogyan készíthető rongyhorgolásos technikával edényalátét, fürdőszobai kilépő vagy kisszőnyeg. Csak a megunt ruháit és az alkotókedvét hozza magával, a szükséges eszközöket (horgolótű, olló, centi) mi biztosítjuk.
A foglalkozások a Békés Megyei Könyvtár földszintjén található Digilaborban lesznek 2021. október 2-án és 9-én szombaton, 14:00 és 17:00 óra között.
Alkalmanként 10-10 fő jelentkezését tudjuk fogadni. A jelentkezéseket az alábbi űrlapon várjuk.

Levi robotidomító iskolája

2021. szeptember 28. (kedd) 17:00 - 18:30
Robotika foglalkozást szervezünk 10-12 éveseknek a Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában. A foglalkozássorozaton megtanuljuk a robotika alapjait, a könyvtár mBotjainak programozását.
2021. szeptember 14-től kéthetente délután 5 órai kezdéssel másfél órán keresztül.
Jelentkezni a digilabor@bmk.hu e-mail-címre írt üzenettel lehet. A helyek száma korlátozott, a foglalkozásokon 6 tanulóval tudunk egyszerre dolgozni.

Dr. Sicz György könyvbemutatója

2021. szeptember 27. (hétfő) 14:00
Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját 2021. szeptember 27-én (hétfőn) 14 órára a Békés Megyei Könyvtárba dr. Sicz György aranydiplomás kertészmérnök Stark Adolf /1834–1910/ élete és munkássága a sajtó tükrében című könyvének bemutatójára.
 
Köszöntőt mond: Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.
A szerző beszélgetőtársa: Dr. Oláh István agrárszakíró, főszerkesztő.
Házigazda: Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.
 
A kiadvány létrejöttét az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Zoli kütyübuheráló klubja

2021. szeptember 23. (csütörtök) 17:00 - 18:30
Elektronikai foglalkozást szervezünk kezdőknek, főleg 10-12 éveseknek a Békés Megyei Könyvtár Digilaborban. A foglalkozássorozaton megtanuljuk az elektronika alapjait, áramkört építünk LittleBits és Micro:Bit segítségével.
2021. szeptember 23-tól kéthetente délután 5 órai kezdéssel másfél órán keresztül.
Jelentkezni a digilabor@bmk.hu e-mail-címre írt üzenettel lehet. A helyek száma korlátozott, a foglalkozásokon 6 tanulóval tudunk egyszerre dolgozni.

Folytatódik a varrótanfolyam

Kedd és szerda 9:00–11:00, 13:00–15:00
Folytatódik a népszerű varrótanfolyam a Békés Megyei Könyvtárban! Szeptemberben bevásárlótáska, kenyeres tasak és uzsonnás zsák készíthető Éva kolléganőnk irányításával.
Figyelem! Előzetes bejelentkezés szükséges a 66-530-216-os telefonszámon. Egy időpontra 2 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Egy fő három alkalomra regisztrálhat, a részvételi díj 300 Ft/alkalom. Varrógépet biztosítunk. Kérjük, varrnivalót hozzanak magukkal.
 
Szűrők be/ki:

Hang(oldódás) a Lencsési Könyvtárban

2021. szeptember 17. (péntek) 18:00 - 19:00

2021. szeptember 17-én, 18:00 órától újra Hang(oldódás) lesz a Lencsési könyvtárban "Énidő" a test-lélek-szellemnek Virók Anna varázshangtára (hangtál, táltosdob, koshi, esőbot, csörgő). Hang (oldódjunk) a Lencsési Könyvtárban (Békéscsaba, Pásztor utca 17.

Érdeklődni, bejelentkezni a Lencsési Könyvtár nyitvatartási idejében a 66/631-675 telefonszámon lehet.

Varázshangtáram, valamint dalok és versek által egy háromnegyed órás relaxációra hívlak benneteket.

Zöld Csaba: Vallomás (zenés előadás)

2021. szeptember 17. (péntek) 17:00 - 18:00

Szeretettel meghívjuk 2021. szeptember 17-én, pénteken 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba Zöld Csaba Jászai Mari-díjas színművész Vallomás című előadására.

Az előadó műsorával nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb generációt is szeretné megszólítani és megmutatni a versek és a zene elválaszthatatlan, örök kapcsolatát, a versek zeneiségére építve az irodalom szeretetét továbbadni a közönség számára.
 
VALLOMÁS – Egy viharos szerelmi történet egy órában, a magyar irodalom legszebb szerelmes versei által tolmácsolva. Az est hangulatában minden benne van, ami egy szerelmi történetben, Ady tipródó verseitől, József Attila karcosabb hangvételű versein keresztül Heltai pajkosabb, keserédes vallomásáig. A műsort – amiben a kortárs irodalom is helyet kap – az előadó által megzenésített versek díszítik, pontosabban gerincét képezik. Költészet, dalok, egy színész, egy gitár és egy szájharmonika.

Olvassunk együtt!

2021. szeptember 16. (csütörtök) 17:00

Beszélgessünk Finy Petra, Kántor Péter, Szabó T. Anna, Lázár Ervin, Tóth Krisztina, Krusovszky Dénes írásai kapcsán! A foglalkozásokat Hegedűs-Bite Beáta vezeti, a helyszín a Békés Megyei Könyvtár.
Az első alkalom: szeptember 16. csütörtök 17 óra. Találkozzunk szeptemberben a könyvtárban!

Helytörténeti fotós szakkör - kiállításmegnyitó

2021. szeptember 13. (hétfő) 17:00

2021. szeptember 13-án, hétfőn 17 órakor kiállítás nyílik a Helytörténeti fotós szakkör résztvevőinek alkotásaiból a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlaton öt tehetséges fiatal 15 fotója látható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítás szeptember 30-ig lesz megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Márki Sándor naplói – 3. kötet (könyvbemutató)

2021. szeptember 3. (péntek) 17:00

Márki Sándor a legtekintélyesebb kolozsvári egyetemi tanárok közé tartozott. A napló színes és különleges értékű forrása az első világháború előtti utolsó békeévtizednek. Márki naplójegyzeteiben megörökítette Kolozsvár életét, képet ad a dualizmuskori középosztály életéről és gondolkodásáról. A napló visszaviszi az olvasót a századforduló utáni Kolozsvárra, s átélhetővé tesz egy rég eltűnt világot.

2021. szeptember 3-án, pénteken 17 órától könyvtárunk vendége Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója, a kötet szerkesztője. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár.

Interaktív irodalmi foglalkozás Majoros Nórával

2021. szeptember 3. (péntek) 10:00

Szeretettel meghívjuk 2021. szeptember 3-án, pénteken 10 órára a Jaminai Könyvtárba Majoros Nóra író „Írjunk együtt regényt!" interaktív irodalmi foglalkozására. Egy rövid mesekezdet meghallgatása után a résztvevők ötletei alapján közösen folytatják a történetet. Döntenek a műfajról, annak sajátosságairól, a szereplőkről, megbeszélik, mi az a csattanó, a csúcspont, milyen egy történet íve.

Nem mind arany, ami Férfi... (könyvbemutató)

2021. szeptember 2. (csütörtök) 17:00

A könyv a szerző válása utáni 5 év története, melyben humorosan bemutatja, hogy milyen az élet egyedülálló anyaként egy kamaszfiú társaságában. Szó esik az önbizalomtól kezdve a főzésen át, egészen a jó anya vagyok-e dilemmáig, nem beszélve a férfiakról.

Vendég: Majernyik Szimonetta szerző. Beszélgetőtárs: Kreisz Andrea magyartanár.

A kötet megvásárolható lesz a helyszínen. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár.

Földesi Csenge: Huszonegy (kötetbemutató beszélgetés)

2021. szeptember 1. (szerda) 17:00

Szeretettel meghívjuk 2021. szeptember 1-én, szerdán 17 órára a Békés Megyei Könyvtárba Földesi Csenge elsőkötetes békéscsabai szerző Huszonegy című novelláskötetének bemutatójára. A beszélgetés címe: „Teszek egy kört a tengelyem körül". Beszélgetőtársa: Szil Ágnes író, szerkesztő. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár.

Földesi Csenge novelláinak középpontjában többé-kevésbé az útjukat kereső női karakterek állnak, akik hol a családi hagyománnyal, hol párkapcsolati problémákkal kerülnek szembe, és kísérlik meg az ezekkel és az önmagukkal való szembenézés korántsem egyszerű gyakorlatát.

Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

2021. szeptember 1. (szerda) - 3. (péntek)
Szeretettel hívunk és várunk minden irodalomkedvelőt és könyvbarátot az ünnepi könyvhét rendezvényeire szeptember 1-től a Békés Megyei Könyvtárba és a Jaminai Könyvtárba!
 
Szeptember 1. (szerda)
17:00 Huszonegy – kötetbemutató beszélgetés. Vendég: Földesi Csenge, elsőkötetes békéscsabai szerző. Földesi Csenge novelláinak középpontjában többé-kevésbé az útjukat kereső női karakterek állnak, akik hol a családi hagyománnyal, hol párkapcsolati problémákkal kerülnek szembe, és kísérlik meg az ezekkel és az önmagukkal való szembenézés korántsem egyszerű gyakorlatát. A beszélgetés címe: „Teszek egy kört a tengelyem körül". Beszélgetőtársa: Szil Ágnes író, szerkesztő. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 2. (csütörtök)
17:00 Nem mind arany, ami Férfi avagy kaland(or)ok nem kíméltek. A könyv a szerző válása utáni 5 év története, melyben humorosan bemutatja, hogy milyen az élet egyedülálló anyaként egy kamaszfiú társaságában. Szó esik az önbizalomtól kezdve a főzésen át, egészen a jó anya vagyok-e dilemmáig, nem beszélve a férfiakról. Vendég: Majernyik Szimonetta szerző. Beszélgetőtárs: Kreisz Andrea magyartanár. A kötet megvásárolható lesz a helyszínen. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 3. (péntek)
10:00 Írjunk együtt regényt! Interaktív irodalmi foglalkozás Majoros Nóra íróval. Egy rövid mesekezdet meghallgatása után a résztvevők ötletei alapján közösen folytatják a történetet. Döntenek a műfajról, annak sajátosságairól, a szereplőkről, megbeszélik, mi az a csattanó, a csúcspont, milyen egy történet íve. Helyszín: Jaminai Könyvtár
 
17:00 Márki Sándor naplói – 3. kötet. Márki Sándor a legtekintélyesebb kolozsvári egyetemi tanárok közé tartozott. A napló színes és különleges értékű forrása az első világháború előtti utolsó békeévtizednek. Márki naplójegyzeteiben megörökítette Kolozsvár életét, képet ad a dualizmuskori középosztály életéről és gondolkodásáról. A napló visszaviszi az olvasót a századforduló utáni Kolozsvárra, s átélhetővé tesz egy rég eltűnt világot. Vendég: Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója, a kötet szerkesztője. Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
 
Szeptember 1–4. között online nyereményjátékokat találnak a honlapon és a Facebook oldalon, beiratkozási kedvezményt adunk szeptember 1–4. között. Nyerjen ingyenes beiratkozást vagy könyvtári szolgáltatások igénybevételére jogosító ajándékkártyát!
 
A szervezők a program- és a helyszínváltoztatás jogát fenntartják! Kérjük, tájékozódjanak az egyes rendezvények előtt a könyvtárban!

Kölcsönzési igény leadása

 

A Békés Megyei Könyvtárban lehetőség van az előre kiválasztott és megrendelt könyvek kölcsönzésére.

A szolgáltatás igénybevételéhez érvényes könyvtári tagság szükséges. Csak a kölcsönözhető könyveket áll módunkban kölcsönözni.
A kérések zökkenőmentes teljesítése érdekében kérjük, hogy a kérés leadása és az Ön által megadott átvételi időpont között legalább 2 munkanap legyen. A könyvek átvételéhez szükséges az érvényes, saját névre szóló olvasójegy.
A kikölcsönzött könyvek átvételére és visszaadására a Békés Megyei Könyvtár nyitvatartási idejében van lehetőség.

Mi a teendője?
Válasszon legfeljebb 8 könyvet a katalógusból!
Küldje el kérését:

   vagy

   vagy

  • telefonon 66/530-211
Több