Szűrők be/ki:

Költészet napjára

A magyar költészet napját 1964-től József Attila (1905–1937) születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Az idei évben (is) az online térben zajló programokkal kívánunk tisztelegni a magyar líra előtt.

Költők a költészetről – a Békés Megyei Könyvtár összeállítása magyar költők idézeteivel >>

Hány versrészletet ismersz fel? – Költészet napi kvízjáték >>

Költészet napi versajándék >>

További költészet napi bejegyzések a Békés Megyei Könyvtár Facebook oldalán >>

Kölcsönzési igény leadása

Átvétel/leadás: hétköznapokon 8:00 - 17:00
A korlátozások enyhítésének köszönhetően könyvtárunk (újra) lehetőséget biztosít az előzetesen megrendelt könyvek, zenei CD-k, hangoskönyvek és DVD-filmek kölcsönzésére. A csomagok átvételére, illetve a visszahozott könyvek, CD-k, DVD-k leadására április 12. (hétfő) 11 órától van lehetőség, azonban igényeit már április 7. szerdától leadhatja! Hétfőtől irodai szolgáltatásaink (szkennelés, nyomtatás, fénymásolás) is igénybe vehetők.
 
Átvételi és leadási időpontok (2021. április 12. hétfőtől): hétfő–péntek 8:00–17:00 óra között a Békés Megyei Könyvtár Csabagyöngye felőli bejáratánál van lehetőség.
 
Kölcsönzés előtt kérjük, jelezze igényét az alábbi űrlap(ok) kitöltésével:
Maximum 8 db könyv és/vagy 5 db CD és/vagy 5 db DVD kölcsönözhető, melyeket a katalógusból választhat ki. Újdonságainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak. Kölcsönzéshez érvényes könyvtári olvasójegy szükséges. A kérések zökkenőmentes teljesítése érdekében kérjük, hogy a kérés leadása és az Ön által megadott átvételi időpont között legalább 2 munkanap legyen.
 
Kérjük, tartsa be az egészségügyi előírásokat!

Adó 1%

A Könyvtártámogató Alapítvány által vásárolt két babzsákfotellel még otthonosabbá alakítottuk a könyvtár fiataloknak szánt terét!
Tisztelettel kérjük, hogy adójának 1%-val idén is támogassa a Békés Megyei Könyvtár alapítványát.
Adószám: 19061436-1-04
Az elmúlt évi támogatását ezúton is köszönjük!

Szűrők be/ki:

Húsvét ízei (receptverseny)

A húsvéthoz sok hagyomány és számtalan finom étel kötődik. A Békés Megyei Könyvtár receptversenyt hirdet Húsvét ízei címmel. A beküldött receptek hagyományos, családi, nemzetiségi ételeket tartalmazzanak (lehetnek szlovák, német, román, roma, szerb vagy egyéb nemzetiségi). Arra kérjük kedves olvasóinkat, küldjék el jól bevált receptjeiket, legyen az elő-vagy főétel, édesség. A recept tartalmazza a hozzávalókat, az elkészítés módját esetleg fotót, illetve, hogy milyen nemzetiséghez kötődik. Az értékelés során előnyt jelent, ha a recept egy rövid leírással is kiegészül (pl. milyen hagyománya, családi története van az adott receptnek). Kérjük, mindenképpen tüntesse fel az elérhetőségét (e-mail vagy telefon), a recept nevét.
Egy beküldő több, de maximum 3 recepttel pályázhat.
 
Támogatók: Szlovák Étterem - Békéscsaba, Gyulahús Kft.

„A fényességes angyal is"

2021. április 8. (csütörtök) 16:30

Liszi Melinda, Lovas Gábor és Nagy Róbert előadóművészek zenés-verses összeállítása a magyar költészet napja alkalmából.

2021. április 8-án (csütörtökön) 16:30-tól élőben a Facebook-oldalunkon.

1848/49 Békés megyei emlékei

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Békés megyei emlékei adattárat abból a megfontolásból készítettük, hogy segítsük a tájékozódást megyénk történelmének megismeréséhez, továbbá segédanyagot nyújtsuk a történelemtanítás helyismereti vonatkozásaihoz. Az elkészült táblázat nem teljes. A kutatásoknak köszönhetően folyamatosan lehetőségünk van a bővítésére. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 2021-es évfordulója alkalmat adott új elektronikus szolgáltatásunk publikálására.

Az adattárat ezen a linken éri el. A BékésWiki 1848/49-es oldalait pedig itt találja.

140 éve született Bartók Béla – online kvíz

2021. március 25. - április 5.
Kedves Olvasó! Válaszoljon helyesen az alábbi kérdésekre, és nyerjen:
 • a Békéscsabai Jókai Színház online előadására jegyet,
 • könyvajándékot,
 • 1 éves ingyenes könyvtári tagságot.
A kvízt április 5. éjfélig lehet kitölteni, a sorsolás időpontja április 6. kedd.
A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Az űrlapon megadott elérhetőségeket (név, e-mail, telefon) kizárólag a nyertesek értesítéséhez fogjuk használni. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt: Hungaricana adatbázis; Internet.
 

Extrém olvasás fotópályázat

Mutasd meg, milyen vicces pozícióban vagy különleges helyen lehet könyvet olvasni. Készíts fotót, majd tölsd fel az Instagramra a #békésmegyeikönyvtár hashtag használatával, vagy küldd el nekünk Facebookon. Egy személy egy fotóval pályázhat. A legötletesebb felvételt díjazzuk! Kérjük, vigyázz saját és társaid testi épségére!
Beküldési határidő: 2021. március 31. (szerda)
A Békés Megyei Könyvtár az elkészült pályamunkákat a készítő nevével együtt közzéteheti saját felületein.

Internet Fiesta 2021

2021. március 18 - 25.
2021-ben már 22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak készülődnek az Internet Fiesta programjaira. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ismét összehangolt eseményekre biztatja az intézményeket. A rendezvény célja a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása. A programsorozathoz a Békés Megyei Könyvtár is csatlakozik.
 
Programjaink:
 • 2021. március 23. (kedd) 18:00–19:00 – Életünk az online világban – az online előadás linkje >>
 • 2021. március 24. (szerda) 14:00–15:00 – Az internet használatának veszélyei – az online előadás linkje >>
 • 140 éve született Bartók Béla – online kvíz március 25-től a könyvtár honlapján.
 • A fúriafűzkönyvtárosaink képregénye J. K. Rowling Harry Potter és a Titkok Kamrája c. műve alapján. Elérés >>
 • Álomcsapda – a Békés Megyei Könyvtár digitális szabadulószobája. A „kiszabadulók" között ajándékcsomagot sorsolunk ki. Elérés >>
 • Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Békés megyei emlékei – adattár Békés megye történelmének megismeréséhez. Elérés >> 
 • Csabai kalandozások – helyismereti séta Békéscsabán. „A 101-es gyalogezred emlékhelyei" séta a korlátozások alatt is végigjátszható telefonon vagy számítógépen. Elérés >>
 • Digitális tananyagok: Munkácsy Mihály Békés megyében, Munkácsy élete, Munkácsy festészete, Kner Imre és Izidor. Elérés >>
 • Húsvét ízei: nemzetiségi ételek – receptverseny nyereménnyel (március 22-től). Beküldési határidő: 2021. április 8. (csütörtök).
 • Robot-építés és unboxing videó a könyvtár Youtube-csatornáján. Elérés >>

 

Az internet használatának veszélyei (online előadás)

2021. március 24. (szerda) 14:00 - 15:00
A Békés Megyei Könyvtár és a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ közös szervezésű, online előadást rendez az Internet Fiesta programsorozat keretében.
Háromból két ember esett áldozatául az interneten leselkedő veszélyek valamelyikének – állítja egy nemzetközi kutatás. Mit tehetünk az elkerülésük érdekében az általunk használt eszközökön és felhasználó környezetünkben? Hogyan védjük személyes adatainkat, hogyan ne legyünk áldozatok, hogyan vásároljunk, és hogyan intézzük ügyeinket biztonságosan?
Előadó: Ignácz József IT szakember. Az előadás interaktív, várjuk a kommenteket, kérdéseket. Az esemény linkje >>

Életünk az online világban (online előadás)

2021. március 23. (kedd) 18:00 - 19:00
A Békés Megyei Könyvtár és a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ közös szervezésű, online előadást rendez az Internet Fiesta programsorozat keretében. Téma: biztonságos és hatékony internethasználat, eszközök az interneten.
 
Az alábbi kérdésekre keressük a választ:
 • Mi az az Internet?
 • Milyen szolgáltatások érhetők el rajta?
 • Biztonságos internethasználat, hogyan?
 • Mi az a "Dolgok internete"?
 • Hogyan szövi be életünket a virtuális világ?
Előadó: Pálfi István informatika tanár. Az előadás interaktív, várjuk a kommenteket, kérdéseket. Az esemény az alábbi linkre kattintva követhető.

Valentin-nap alkalmából

❤️Ketten együtt – ketten egyet! Valentin-napi kedvezményes beiratkozás.❤️
 
Előzetes regisztráció
Bár a könyvtár sajnos nem fogadhat olvasókat, az olvasás kedvelői Valentin-nap közeledtével párban féláron iratkozhatnak be a könyvtárba február 12–14. között. Ketten együtt – ketten egyet fizetnek, akik az alábbi űrlapon előzetesen regisztrálják magukat.
 
A kedvezményes ár:
 • felnőtt beiratkozás (aktív keresőknek): 1 250Ft/fő,
 • kedvezményes beiratkozás (pedagógusoknak, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, kismamáknak): 900 Ft/fő,
 • diák beiratkozás (18 éves korig díjtalan): 600 Ft/fő.
Aki előzetesen regisztrál, az 2021. március 1-ig válthatja be beiratkozási igényét személyesen a könyvtár nyitvatartási idejében: hétfő-péntek 9:00–19:00 között. Jó egészséget és kellemes olvasást kívánunk! Találkozzunk a könyvtárban, amint lehet!

 

 

A magyar kultúra napja – online kvíz

A magyar kultúra napja alkalmából a Békés Megyei Könyvtár online kvíz kitöltésére invitálja a játékos kedvű olvasókat.
 
A játék időtartama: 2021. január 18. (hétfő) – 24. (vasárnap)
A helyes válaszolók között könyvajándékokat sorsolunk ki.
A sorsolás időpontja: 2021. január 25. (hétfő). A nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük.
A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt a BékésWiki helyismereti enciklopédia.
A játékszabályzat az alábbi linkre kattintva érhető el.
Több