Ükanyám békebeli süteményei – Vidovszky Erzsébet és a Mesterséges Intelligencia

2024. március 22. (péntek) 17:00

Szeretettel meghívjuk a Békés Megyei Könyvtárba Réthy Béláné Vidovszky Erzsébet MI-által illusztrált könyvének bemutatójára. Vendégünk Bélafi László, a kötet szerkesztője, az illusztrációk instruátora, ükunoka.
 
Beszélgetőtársa Juhász Zoltán könyvtárigazgató.
 
A program az Internet Fiesta rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre.
 
A Munkácsy Negyed kiemelt rendezvénye.

 

"Üknagymamám, Erzsébet nem sejthette, hogy a süteményei egy részét fél évszázadig nem lehet majd elkészíteni. Mire befejezte a kézzel írott recepteskönyvét, a második világháború elérte Magyarországot.
 
Fél évszázad alatt az akkor közismert receptek — hozzávalók híján — a magyar köztudatból is kikoptak. Így azok újraélesztése csupán az írott szöveg alapján különösen nehéz feladatnak bizonyult.
 
A könyvben szereplő valamennyi illusztrációt M.I. készítette. Több millió korhű sütemény fényképét felhasználva alkotta meg, hogyan nézhetett ki az adott édesség 100 évvel ezelőtt. A képek háttereit böngészve bejárhatjuk egy korabeli középosztálybeli ház minden szegletét. 
 
Fedezzük fel újra a régi idők receptjeit, kóstoljunk meg egy tűzön vert puszedlit, milyen íze is lehetett egy évszázaddal ezelőtt!"