Országos Könyvtári Napok – Autóbuszos kirándulás (2011–2020)

2011 óta járjuk a Békés Megyei Könyvtár olvasóival Békés megye településeit és települési könyvtárait.

Az autóbuszos helyismereti kirándulások célja megismerni az adott település könyvtárát, épített és természeti, kulturális örökségét és értékeit. A kirándulások túravezetője az elmúlt évek során mindig Szelekovszky László természetvédelmi szakember volt, aki számtalan érdekes és különleges történetet mesélt el a kirándulások során a helyi nevezetességekről, híres történelmi személyekről és különleges fákról.

A kirándulások alkalmával igazi kis közösség kovácsolódott össze: az egész napos programok során mindig elsőként a település könyvtárát kerestük fel, ahol nagy szeretettel fogadtak és láttak vendégül Bennünket. A megyében eddig megismertük Doboz, Gyula, Békés, Szeghalom, Tarhos, Biharugra, Kétegyháza, Kondoros, Szabadkígyós, Dombegyház, Geszt, Mezőkovácsháza, Mezőhegyes, Battonya és Békésszentandrás könyvtárait, könyvtárosait és az adott települések értékeit, látnivalóit.
A kirándulások mindig remek hangulatban teltek, minden könyvtár nagy szeretettel fogadta a Békés Megyei Könyvtár olvasóit. Külön köszönet ezért a partnerkönyvtárak vezetőinek és munkatársainak.
Olyan különleges helyszíneken jártunk az elmúlt években, ahová egyénileg valószínűleg nem jutottunk volna el. Emlékezetes maradt bizonyára a résztvevők számára pl. a békésszentandrási duzzasztó, vagy a tarhosi hanggödör.
2020-ban a Covid-19 járványügyi helyzet miatt úgy döntöttünk, hogy az olvasóink biztonsága érdekében elhalasztjuk a kirándulást.
Még szeptemberben megterveztük a kirándulást a vésztői könyvtárba és a Vésztő–Mágori Történelmi Emlékhelyre, amit, bízom benne, hogy jövő októberben meg fogunk tudni valósítani.
Ezúton köszönöm az olvasók érdeklődését és megértését, valamint Arató Erzsébet vésztői könyvtárvezető lelkes segítségét.
Találkozzunk a könyvtárban! Vigyázzunk egymásra!

Lukoviczki Anna
igh,
Békés Megyei Könyvtár

Vésztő története >>

Galéria az elmúlt évek kirándulásairól: