Könyvbemutató: A divatipar és az evészavarok

2020. március 13. (péntek) 17:30 - 18:30

2020. március 13-án, pénteken 17:30-tól minden érdeklődőt szeretettel várunk a Békés Megyei Könyvtárba A divatipar és az evészavarok – A kifutók veszélyei című könyv bemutatójára. Vendégeink: Bogár Nikolett és Túry Ferenc, a kötet szerzői.
A program ingyenesen látogatható.
A könyv megvásárolható lesz a helyszínen.

A békéscsabai születésű egykori modell, ma már gyógyszerész Bogár Nikolett és professzora, valamint terapeutája, Túry Ferenc kötete a modellvilágba kalauzolja olvasóit személyes élmények és a modellek körében végzett felmérés adatai alapján.

A modellek életének hétköznapjai korántsem olyan vonzóak, mint azt a laikus közönség gondolja. A testalak kontrollálásának feladata igen sok modell esetében napi nehézséget jelent. Ennek következménye a modellek körében gyakori evészavarok megjelenése. Jól ismert, hogy az evészavarok kialakulásában a modern kor karcsúságideálja kifejezett kockázati tényező.

A kötet igyekszik a divat jelenségének társadalmi-kulturális hátterét is megvilágítani. A karcsúságideál tekintetében az emberi test értéke is előtérbe kerül: mennyire fontos az, hogy egészséges testet tartsunk fenn, illetve mennyire élhetünk vissza a testünkkel? Továbbá: mennyire élhetnek vissza mások a testünkkel bizonyos kulturális ideálok jegyében? Mi a teendője az egészségpolitikának, milyen szabályzókra van szükség, hogy az egészség fenntartása alapvető érték maradjon? A kérdések egyszerűeknek látszanak, de nem azok: egy sokszereplős játék részesei vagyunk, ahol a játékszabályok nem mindig tiszták. Komoly bioetikai kérdésekről van szó.