$headTitle

Nemzetiségi ellátás

A nemzetiségi könyvtári ellátás a megyei könyvtárak törvényben előírt kötelező feladata.
A Békés Megyei Könyvtár szolgáltató könyvtárként ellátja a nemzetiségi feladatokat, szervezi és végzi a megye nemzetiségi kisebbségekhez tartozó lakosainak könyvtári ellátását. Feladataink: szakmai, szervezési, gyűjteményfejlesztési feladatok, programok, rendezvények és szolgáltatások biztosítása.

Békés megyében legnagyobb számban a szlovák nemzetiségűek élnek (Békéscsaba, Szarvas, Tótkomlós), de jelen vannak német (Elek, Gyula, Mezőberény), román (Battonya, Kétegyháza), szerb (Battonya) és roma nemzetiségek is.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) közreműködésével minden évben  nemzetiségi könyveket és CD-ket rendelünk. A megrendeléseket a megye nemzetiségi könyvtáraiban történt igényfelmérés után összesítjük. A könyvtárak főleg a nyelv tanulásával, nyelvvizsgával, országismerettel, népszokásokkal, gasztronómiával kapcsolatos szakkönyveket, illetve gyermekkönyveket, népmeséket, versesköteteket igényelnek.

A dokumentumokat feldolgozás után az alábbi települések könyvtáraiba juttatjuk el:

  • Német: Békéscsaba, Elek, Gyula, Mezőberény
  • Roma: Békéscsaba, Szarvas
  • Román: Battonya, Békéscsaba, Gyula, Kétegyháza
  • Szerb: Battonya
  • Szlovák: Békéscsaba, Kondoros, Szarvas, Tótkomlós

A nemzetiségi népességre jellemző az elöregedés, egyre kevesebben vannak, akik anyanyelvükön olvasnak vagy beszélnek, emiatt is szorgalmazzuk a fiatalabb generációk bevonását is a nemzetiségi közösségi programokba.

Korábbi programjaink


Demmel József könyvbemutatója.


A Barboncás Egyesület Fekete Kisasszony című tréfás vásári interaktív előadása.

Régi képek Méhkerékről

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató

2022. május 18-án került sor a Régi képek Méhkerékről című kiállítás és könyvbemutatóra.
A kiállítás képeit Duló György és Bihari Mihály testvérpár készítette anno bemutatva a régi méhkeréki életet. A kötet szerkesztője Simon Éva, a Foaia Romănească hetilap főszerkesztője beszélgetett a résztvevőkkel.

Nemzetiségi napok 2021 a Békés Megyei Könyvtárban

2021. december 13–18. között került megrendezésre a Nemzetiségi napok 2021 programsorozat a könyvtárban.
Online kvízjáték, Fadgyas Péter erdélyi túrákról szóló előadása, székely vásár és a Békés Banda koncertje várta az érdeklődőket.

„Nemzetiségek ízei - Karácsonyi ízek" online kvíz
A Békés Megyei Könyvtár a Nemzetiségi napok 2021 rendezvény alkalmából karácsonyi kvíz kitöltésére invitálta a játékos kedvű olvasókat. A 91 beküldött megfejtésből 25 helyes kitöltés érkezett.
  • Egy kétszemélyes vacsorát nyert a mezőberényi Tópart Vendéglő és Panzióba: Ancsinné Francziszky Klára.
  • Fél kg házi csokit (Erdélyi és Székelyföldi portékák felajánlása) nyert: Janyikné Nagy Mária.
  • Békés Megyei Könyvtár és Europe Direct Békés ajándékcsomagot nyert: Rakusz János.
  • Erdélyi Túrák Magazint nyert: Tóthné Harangozó Edit.
Gratulálunk a nyerteseknek, köszönjük, hogy velünk játszottak!
 

Méhkeréki gyökerű gyógyítók – Nemzetiségek napja 2020

2020-ban a Békés Megyei Könyvtár a Nemzetiségek napja alkalmából a Méhkeréki gyökerű gyógyítók című könyvet ajánlja. Méhkerék, ez a kicsiny, kb. 2000 lakosú település közel 100 orvost adott a Békés megyének. A kötet kétnyelvű, magyar és román nyelven olvasható. Az könyv betekintést nyújt 95 méhkeréki orvos személyes életrajzába, hitvallásába. A kötet szerkesztői: Dr. Márk László, Martyin Emília és Simon Éva. Köszönet Simon Éva szerkesztőnek a videós könyvajánló elkészítésért.