$headTitle

Nemzetiségi ellátás

A nemzetiségi könyvtári ellátás a megyei könyvtárak törvényben előírt kötelező feladata.
A Békés Megyei Könyvtár szolgáltató könyvtárként ellátja a nemzetiségi feladatokat, szervezi és végzi a megye nemzetiségi kisebbségekhez tartozó lakosainak könyvtári ellátását. Feladataink: szakmai, szervezési, gyűjteményfejlesztési feladatok, programok, rendezvények és szolgáltatások biztosítása.

Békés megyében legnagyobb számban a szlovák nemzetiségűek élnek (Békéscsaba, Szarvas, Tótkomlós), de jelen vannak német (Elek, Gyula, Mezőberény), román (Battonya, Kétegyháza), szerb (Battonya) és roma nemzetiségek is.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) közreműködésével minden évben  nemzetiségi könyveket és CD-ket rendelünk. A megrendeléseket a megye nemzetiségi könyvtáraiban történt igényfelmérés után összesítjük. A könyvtárak főleg a nyelv tanulásával, nyelvvizsgával, országismerettel, népszokásokkal, gasztronómiával kapcsolatos szakkönyveket, illetve gyermekkönyveket, népmeséket, versesköteteket igényelnek.

A dokumentumokat feldolgozás után az alábbi települések könyvtáraiba juttatjuk el:

  • Német: Békéscsaba, Elek, Gyula, Mezőberény
  • Roma: Békéscsaba, Szarvas
  • Román: Battonya, Békéscsaba, Gyula, Kétegyháza
  • Szerb: Battonya
  • Szlovák: Békéscsaba, Kondoros, Szarvas, Tótkomlós

A nemzetiségi népességre jellemző az elöregedés, egyre kevesebben vannak, akik anyanyelvükön olvasnak vagy beszélnek, emiatt is szorgalmazzuk a fiatalabb generációk bevonását is a nemzetiségi közösségi programokba.

Korábbi programjaink


Demmel József könyvbemutatója.


A Barboncás Egyesület Fekete Kisasszony című tréfás vásári interaktív előadása.