$headTitle

Nemzetiségi dokumentum

A Békés Megyei Könyvtár fontosnak tartja a megyében élő nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak megőrzését és ápolását.

Küldetésünk, hogy a kisebbségek lakóhelyükön anyanyelvükön jussanak hozzá dokumentumokhoz.


Matthias Altenburg: Der Solist: Roman (német könyv)

2017. szeptember. A frankfurti nyomozó, Neuhaus csatlakozik az újonnan alapított berlini "Speciális Terrorelhárítási Egységhez. Közelegnek a szövetségi választások, drasztikusan megnőtt a kockázati helyzet a fővárosban. Neuhaus tapasztalt nyomozó, de berlini kollégái szkepticizmussal kezelik. Csak a fiatal török-német Suna-Marie dolgozik vele. Gyilkosságok sorozata rázza meg a fővárost. Az első áldozat: egy zsidó aktivista, a második egy muzulmán ügyvéd, mások követik.. És ebben a városban, ahol a múlt mindenhol támad, és a jelen nyomaszt, a „Szólista"egyedül harcol.

Kácsor Zsolt: Cigány Mózes: anarchista történet (roma könyv)

Kácsor Zsolt új regénye előzmény nélküli vállalkozás a kortárs magyar irodalomban. Főhőse egy drogfüggő cigány bűnöző, aki kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát, s börtönlázadást robbant ki annak érdekében, hogy a magyar cigányságot visszavezesse az indiai őshazába. A regény a magukat komolyan vevő megmondóemberek, kocsmai bölcselkedők, beteges vallásalapítók világmagyarázatainak kápráztató paródiája - egyszersmind kifordított hősi eposz, szívszorító jajkiáltás a mindenkori kisebbségekért és menekültekért.

Besh o droM 20 (roma könyv)

A zenekar fennállásának 20 évfordulójára megjelent a Fonó kiadásában a Besh o droM 20 című lemez, amely egy kis könyv is egyben Kardos Gábor fotóival.

Erin Hunter: Warrior cats : die Welt der Clans : Legendäre Kämpfe (német könyv)

A Harcosok Törzse (angolul Warrior Cats) egy 2003-ban indult angol ifjúsági regénysorozat, mely jelenleg több, mint harminc kötetet számlál. A sorozat szereplői antropomorf elvadult házi macskák, melyek a vadonban élnek, és legtöbbjük szervezett, önfenntartó törzsekbe (Clans) tömörül. A sorozatban megtalálható az ifjúsági irodalom csaknem minden témája: hűség, bátorság, kötelesség, szerelem, tanulás, önfeláldozás, halál. A történet a legendákból és hiedelmekből is merít - például a macska kilenc élete.

Tünde Tusková: O storocnom Cabianskom kalendári Slovákov v Mad'arsku (szlovák könyv)

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézet igazgatónőjének, Tuska Tündének „O storočnom Čabianskom kalendári" (A 100 éves Csabai Kalendáriumról) című könyve.

Veronika Copíková: Lenivá kuchárka : jednoduché receptí pre kazdého (szlovák könyv)

Lusta szakácskönyv, egyszerű receptek mindenkinek. Az első szakácskönyv, amellyel időt takaríthat meg a konyhában! 60 egyszerű és gyors recept kevesebb cukortartalommal, ebből 44 glutén és 32 laktózmentes változat.

Soltész Árpád: Svina : nezabijes, nezosmilnys, nepokradnes (szlovák könyv)

A mozikban is bemutatták a Soltész Árpád könyvéből született filmet. A Kishegység alatti festői táj lakói szórványosan eltűnnek. Mások – egészen váratlanul – szédületes karriert csinálnak. A két jelenség összefügg… Az egyes szereplők történetei egy olyan rendszert ábrázolnak, amelyben nincs határ a maffia és a politika vagy a bűnözés és a jog között. Az élet mit sem ér, a halál áru. Az államot a magas rangú bűnözők alacsony ösztönei irányítják. A Mäso című bestseller szerzője második regényében egy olyan ijesztő fikció elé állítja az olvasót, amely könnyen szlovák valósággá válhat.

Martin Kukucín: Ked' bácik z Chochol'ova umrie a iné poviedky (szlovák könyv)

Az irodalmi realizmus mesterének Martin Kukučínnak a leghíresebb novelláiból válogat ez a kötet.

Tatiana Niculescu: Mihai I: ultimul rege al romănilore (román könyv)

I. Mihály, Románia legfiatalabb királya. Napjainkban egyesek megkérdőjelezik a lemondásról szóló vallomását, előtérbe kerülnek azok a dokumentumok amelyek a csalással, hazugsággal és manipulációval való hatalomra jutásáról szólnak.

Alina Sfîrlea: Prima iubire (román könyv)

Első szerelem…. Az a viharos, szenvedélyes, pusztító szerelem, tele tiltásokkal és példátlan érzésekkel. Azt a tiszta szeretetet, tele ígéretekkel, könnyekkel, gyűlölettel és szeretettel együtt. Az a felejthetetlen szerelem... De ha a valakivé válás álma nagyobb, mint ezek az érzések, akkor nem számít semmi és senki. Ez történik Grétával is, elhagyja első szerelmét a tanulmányai és álmai miatt, hogy sikeres ügyvéd legyen. 4 év után visszatér. Vajon Iohan megbocsát neki? Fájdalmas titkok kerülnek napvilágra…

Több