Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékoztató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Nemzetiségi ajánló

A Békés Megyei Könyvtár fontosnak tartja a megyében élő nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak megőrzését és ápolását.

Küldetésünk, hogy a kisebbségek lakóhelyükön anyanyelvükön jussanak hozzá dokumentumokhoz.

Anna Divicanová: Komlósske priezviská (szlovák, könyv)

Anna Divicanová: Komlósske priezviská (szlovák, könyv) A tanulmány négy fejezetben elemzi és mutatja be a tótkomlósi családok társadalmi és kulturális mozgását. Az első fejezetben ismertetik és közlik a legjellegzetesebb tótkomlósi családneveket.
 

"Mat volá"? : vymena obyvatel'stva medzi Ceskoslovenskom a Mad'arskom v rokoch 1946–1948 (szlovák, könyv)

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete 2017 novemberében nemzetközi tudományos tanácskozást szervezett Békéscsabán a csehszlovák-magyar lakosságcsere hetvenedik évfordulójára emlékezve. A konferencia címe Výmena obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom v rokoch 1946-1948 a jej následky na ľudské osudy (Csehszlovák-magyar lakosságcsere 1946-1948 között és annak hatása az emberi sorsokra) volt. Az elhangzott előadásokból szerkesztett Mať volá? szlovák nyelvű kötet tizenegy tanulmányt tartalmaz. A kötetben megjelent publikációkat három fejezetre tagolták. Az elsőbe az 1946-1947-es évek eseményeit politikai-történelmi kontextusban vizsgáló munkákat sorolták. A másodikba olyan tanulmányok kerültek, melyek a magyarországi szlovákok körében államilag szervezett toborzó kampánnyal foglalkoznak. Ezek segítségével kontextusba helyezhetjük az egyének letelepedésről hozott döntését és motivációjuk külső aspektusait. Az utolsó fejezetben azok a szövegek szerepelnek, amelyek Nagybánhegyes, Tótkomlós, Gúta (Kolárovo), Medgyesegyháza és néhány Komárom-Esztergom megyei település példáján keresztül mutatják be a lakosságcsere személyes történeteit, s az egész esemény helyi közösségre kifejtett hatását.
 

Nemzetiségek Karácsonya

Nemzetiségek Karácsonya
Karácsonyi szokások a békés megyei nemzetiségeknél

Veselé vianoce!
Crăciun fericit!
Wesołych świąt!

Hristos se rodi!
Frohe weihnachten!
Baxtalo krechuno

A békéscsabai és az alföldi szlovákok egyik legnagyobb ünnepi szokásköre a karácsony (Kračún). Az ünnep 24-én a hagyományos böjttel kezdődik. Ezen a napon csak brindzát, almát, mákkal hintett főtt kukoricát ettek, zsírosat nem fogyasztottak. Tótkomlóson a lányok a jó férjért böjtöltek egész nap. Az evangélikusok általában az esthajnalcsillag (zornička) feljövetelekor, a katolikusok az éjféli mise után fogyasztották el a bőséges karácsonyi vacsorát, amely a következő esztendő jólétének mágikus befolyásolását is jelentette.


A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb, s néhol máig is élő szokása a kolindálás. A magyarországi románok általában „corindat"-nak nevezik a szokást.

Maga a szokás azt jelenti, hogy a kolindáló csoportok házról házra járnak különféle jókívánságokkal, köszöntőkkel.

A kolindák nagy része vallásos tartalmú, Krisztus születését vagy szenvedéseinek történetét beszélik el, de számos olyan kolinda is van, amelynek szövege pusztán adománykérésből áll. A gyerekek főleg az utóbbiakat énekelték. Amikor az éneklést befejezték, a gazdaasszony beengedte őket a házba, ahol ajándékokkal, kaláccsal, kolbásszal, süteménnyel, almával, dióval fogadták őket. Pénzt csak nagyon ritkán kaptak.

Kétegyházán külön e célra készült madár alakú süteménnyel kedveskedtek a kolindáló gyerekeknek. Minden gyermeknek külön-külön tarisznyája volt, amit az édesanyja készített házi szövésű vászonból. A náluk lévő botok (costan, bita) védelmül szolgáltak a gyermekek számára. A sötét utcákon ezekkel védekeztek a kutyák ellen. A méhkeréki gyerekek botjainak végére szeg volt erősítve, hogy ne csússzanak el a jeges úton.

Néhány évvel ezelőtt a kolindálás még általánosan gyakorolt szokás volt, de napjainkban egyre inkább háttérbe szorul. Ennek egyik fő oka az, hogy a szokás gyakorlásának egyetlen célja a pénzgyűjtés lett, s így a kolindálók egyre több zárt ajtóba ütköznek karácsony éjszakáján.

A karácsony estének nem kevésbé lényeges és színes szokása a turka maszkos alakoskodás. A kutatók ősi termékenységi rítus folytatásának tekintik a turkajárás szokását. A maszkot általában kecskéhez, nyúlhoz, gólyához hasonlítják, előfordul azonban, hogy az ördöggel azonosítják. A szereplők közül legnagyobb körültekintéssel természetesen a turkatáncoltatót választották ki, aki csak a legjobb táncos lehetett. A turka meghatározott dallamra, sajátos táncot járva, lépett a házba. Táncát hegedűvel, dobbal és énekkel kísérték. A gazda igyekezett a turkának szánt adományokat nehezen elérhető helyre tenni. A kolbászt általában a gerendára akasztották, a pénzt a földre szórták, s mivel a turkásnak hosszú szarvai voltak, nehezen tudott ezekhez hozzáférni. Ez természetesen sok nevetésre adott alkalmat. A turka addig ijesztgette az asszonyokat, amíg pénzt nem adtak neki. Amikor a köszöntést befejezték, szétosztották, vagy együtt fogyasztották el az adományokat.


Karácsony napján a cigány családok nem böjtölnek, hanem nagyon tartalmas, finom ételeket főznek: toroskáposzta, sertéssült és kalács kerül az asztalra. Ünnepi italként általában bort fogyasztanak. Szenteste a család egy asztalnál fogyasztja el a vacsorát, utána a háziasszony külön helyiségben megeterít a család elhunyt tagjainak és boldog ünnepeket kívánnak nekik is.

Szentestén - melynek cigány elnevezése vilija – többnyire a zenész cigány család férfi tagjai kántálni mennek rokonaikhoz. Utoljára a nagyszülőkhöz mennek, ahol már várja őket a népes rokonság. Az asszonyok nem vesznek részt a kántálásban, ők a nagyszülők házában várják a férfiakat, ahol hajnalig énekelnek és táncolnak.

A cigány asszonyok sokat sütnek, főznek, a töltött káposzta, valamint a bokolyi vagy vakaró (cigány kenyér) nem maradhat el az ünnepi asztalról. A cigánykenyeret kovász nélkül zsírból és lisztből összegyúrva parázson vagy kemencében sütik.
 

Húsvéti szokások a Békés megyében élő nemzetiségeknél

Húsvéti szokások a Békés megyében élő nemzetiségeknél

Könyvajánló

Beck Zoltán: Népszokások Békés megyében: néprajzi cikkek, tanulmányok. Békéscsaba: Békés Megyei Tanács. Művelődésügyi Osztály. ; Orosháza: Városi Tanács, 1974. 121-125. o.

Békéscsaba néprajza. Szerkesztő: Grin Igor, Krupa András. Békéscsaba: Polgármesteri Hivatal,1993. 809-814. o.

Csobai Lászlóné: Kétegyháza. Szerkesztő: Erdmann Gyula. Budapest: Száz Magyar Falu Könyvesháza Kht, 2002. 142. o.

Csüllög Sándorné: A mi értékeink: vésztői hagyományok és és népszokások. Vésztő: Bartók Béla Nevelési Központ, 2012. 20-21. o.

Domán Imre: A szarvasi cigányok. Szarvas: Városi. Tanács, 1984.

Erdős Kamill: A Békés megyei cigányok és cigánydialektusok Magyarországon. Gyula: Erkel Ferenc Múzeum, 1979. 45. o.

Gyivicsán Anna-Krupa András: A magyarországi szlovákok. Budapest: Útmutató Kiadó, 1997.

Krupa András: Jeles napok a Békéscsabán és környékén élő szlovákoknál. Békéscsaba: Békés Megyei Tanács Művelődési Osztály, 1971. 130-152. o.

Martin Emília: Sarbatorile calendaristice la romanii din judetul Bichis. Budapest: Tankönyvkiadó, 1987. 101-116. o.

Mezőberény története. Szerkesztő: Szabó Ferenc. Mezőberény: Nagyközség Tanács, 1973. 2. kötet. 413-414. o.

Népszokások Endrődön. Összeállította Kiss Katalin. Gyomaendrőd: Honismereti Egyesület, 1995. 100-116. o.

Petrusán György: A magyarországi románok. Budapest: Útmutató Kiadó, 2000.

Rostás-Farkas György: A cigányok története = Le romengi historija. Budapest : Cigány Tudományos és Művészeti Társaság, 1992.

Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások. Budapest: Planétás, 1997. 79-107. o.

Zombainé Szarka Mária: Kétegyháza - Chitighaz története képekben. Kétegyháza: Önkormányzat, 2016. 46-48. o.
 

Anthony Burgess: Omul din Nazaret. = A Názáréti ember (román, könyv)

Anthony Burgess: Omul din Nazaret. = A Názáréti ember (román, könyv) A Názáréti ember, Franco Zeffirelli A Názáréti Jézus című filmje alapján született. A film egyik forgatókönyvírója Anthony Burgess volt.
 

Radu Paraschivescu: Două mături stau de vorba : scene romanesti. = Két seprű beszél: román jelenetek (román, könyv)

Radu Paraschivescu: Două mături stau de vorba : scene romanesti. = Két seprű beszél: román jelenetek (román, könyv) Radu Paraschivescu riporter, író, újságíró, jelenleg a Humanitas Kiadó szerkesztőjeként dolgozik.
A szerzőnek a www.Digi24.ro oldalon megjelent 68 rövid írását tartalmazza a könyv, mely Románia jelenlegi társadalmi állapotát mutatja be ironikus hangnemben.
 

Ion Creangă: Amintiri din copilărie. = Gyermekkorom emlékei (román, hangoskönyv)

Ion Creangă: Amintiri din copilărie. = Gyermekkorom emlékei (román, hangoskönyv) Különös varázsú írás, a román irodalom klasszikusának híres visszaemlékezése. A múlt század moldvai paraszti életének minden gondja-baja benne van, de ez egész művet olyasféle gyengéd ragyogás vonja költői és idilli fénybe, mint Móricz Hét krajcárját. Szeretettel megírt könyv, és ez a szeretet árad a könyv valamennyi figurájára, jókra és haszontalanokra, szorgalmasokra és gézengúzokra, akiknek viselt dolgaiból kedvesen kalandos história kerekedik a szemünk láttára.
 

Volker Klüpfel: Himmelhorn: Kluftingers neunter Fall (német, hangoskönyv)

Volker Klüpfel: Himmelhorn: Kluftingers neunter Fall (német, hangoskönyv) Bűnügyi regény

Volker Klüpfel és Michael Kobr írta a Németországban már bestseller bűnügyi regényt, amelynek több része is megjelent. Kluftinger felügyelő új ügye az allgäui Alpokban játszódik, ahol egy ismert dokumentumfilm producer és két hegyi vezető holttestére bukkannak. Vajon ki áll a halálesetek mögött?
 

Zora Mintalová-Zubercová: Ako sme kedysi zili : obrazy kazdodenného zivota nasich predkov (szlovák, könyv)

Zora Mintalová-Zubercová: Ako sme kedysi zili : obrazy kazdodenného zivota nasich predkov (szlovák, könyv) A kiadvány bemutatja hogyan éltek őseink Szlovákia déli és északi régióiban. Mivel foglalkoztak, milyen munkákat végeztek, hogyan ünnepeltek, milyen volt a népviseletük. Zora Mintalová-Zubercová néprajzkutató, történész és muzeológus. Több mint 20 könyve jelent már meg és több száz cikket, tanulmányt publikált.
 

Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből (szlovák, könyv)

A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára egy új monográfiát jelentetett meg Kapitoly z minulosti a súčasnosti Slovákov v Békešskej Čabe / Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből címmel. A könyv szlovák és magyar nyelven, két önálló kötetben jelent meg. A kötet hiánypótló, hiszen a szlovákok szemszögéből tárgyalja a kutatott települést.
A monográfia kilenc fejezetből áll, melyekből az olvasó ízelítőt kaphat a békéscsabai szlovákok életének történelméből, irodalmából és egyéb publicisztikájából. Ezen felül jeles személyiségeikről, művelődéstörténetükről, oktatásügyükről, néprajzukról, identitásukról, nyelvhasználatukról, gazdaságukról és tájhasználatukról is talál tanulmányokat a téma iránt érdeklődő.
 

Anton Marec: Povesti z Tatier (szlovák, könyv)

Anton Marec: Povesti z Tatier (szlovák, könyv) Történetek, mesék a Tátráról. Az egyik történetben Kriván, (szlovákul Kriváň) szerepel, amely egyike a Tátra legszebb panorámát nyújtó kilátócsúcsainak.
 

Zlatá kniha audio rozprávok na dobrú noc (szlovák, hangoskönyv)

Zlatá kniha audio rozprávok na dobrú noc (szlovák, hangoskönyv) Arany könyv – esti mesék Hans Christian Andersen és Mária Ďuríčková meséi gyermekeknek. A CD-n népszerű mesék hangzanak el (Hó királynő, Az uraság meg a kertésze, A rendíthetetlen ólomkatona) neves művészek előadásában.
 

Zlatá kolekcia slovenských rozprávok (szlovák, DVD)

Zlatá kolekcia slovenských rozprávok (szlovák, DVD) Szlovák tündérmesék gyűjteménye.
 

Antoine de Saint-Exupéry: Micul print (román, hangoskönyv)

Antoine de Saint-Exupéry: Micul print (román, hangoskönyv) Antoine de Saint-Exupéry: Micul print. lectura Oana Pellea. Bucuresti : Humanitas Multimedia, 2016.

A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, 1943-ban jelent meg.
A könyv az emberi társadalom karikatúrája, ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség.
Ezt nyomatékosítja a róka idézete is: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot."
 

Rozprávky pre malych aj vel'kych (szlovák, hangoskönyv)

Rozprávky pre malych aj vel'kych (szlovák, hangoskönyv) Rozprávky pre malych aj vel'kych : kronerovci 1.. - [s. l.] : Zune Trade,. 2015.

A Kroner család tagjai előadóművészek. Lemezükön kicsiknek és nagyoknak mesélnek. Meghallgathatjuk többek között Hófehérke és egy kisfiú, Smolicek történetét, aki a Szarva-völgyben él.
 

Bogdan Suceava: Miruna, o poveste (román, könyv)

Bogdan Suceava: Miruna, o poveste (román, könyv) Bogdan Suceava: Miruna, o poveste. Iasi ; Bucuresti : Polirom, 2017.

A történet a Fogarasi-havasokban, Valea Rea-ban játszódik. Ez a falu nem olyan, mint a többi, itt az emberek 100 évig élnek. A falu csodálatos történetét mesélő Trajan, akinek nincs arca és személyazonossága, az író alteregója. A nagyszülei éltek ebben a faluban. Trajan hangja vezet minket az idő kanyargós útjain a gyermekkori évekbe, Valea Rea faluba. Az író a fiatalabb nővérével, Mirunával együtt több nyáron át hallgatta nagyapja rendkívüli történeteit.
 

Deutsche Klassiker (német, könyv)

Deutsche Klassiker (német, könyv) Deutsche Klassiker : Schritt für Schritt zum perfekten Ergebnis. Köln : Fackelträger Verl., 2017.

Lépésről lépésre a tökéletes élvezetért. A német nagy élelmiszer-magazin, a Food & Drink új könyvéből lépésről lépésre, részletes utasítások segítségével megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk sültet, gombócokat és tésztákat az alapvető receptektől a kifinomult átértelmezésig.
 

Veit Etzold: Dark Web (német, könyv)

Veit Etzold: Dark Web (német, könyv) Veit Etzold: Dark Web : wenn alles umsonst ist, bist du der Preis. München : Droemer Verl., 2017.

A cyber-terrorizmusról szóló rendkívül realisztikus thriller középpontjában egy számítógépes nyomozó, egy bróker, és egy óriási „kereső" található.
 

Elek története (német, könyv)

Elek története (német, könyv) Elek története = Geschichte von Elek = Istoria localitatii Aletea / Rapajkó Tibor. - s. l. : s. n., 2002.

Rövid összefoglaló írás Elek város történetéről, német és román nyelven is.
 

Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana (szlovák, könyv)

Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana (szlovák, könyv) Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana Szerkesztő: Demmel József, Katona Csaba Budapest : MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, 2016.

A forrásgyűjtemény Haán Lajos (1818-1891) békéscsabai szlovák evangélikus lelkész levelezéséből és naplójából közöl részleteket. Ahogy arra a címválasztás is utal, Haán a XIX. századi magyarországi szlovák társadalom egyik kettős identitású tagja volt. A történelmi Magyarország legnagyobb szlovák evangélikus gyülekezetében szlovákul prédikált, egyházi feladatköréből adódóan kapcsolatban állt a korabeli szlovák értelmiséggel, történészi munkásságát azonban már inkább magyar identitása határozta meg. A szerkesztők megőrizték a levelezés eredeti helyesírását, csupán a magyar leveleket fordították irodalmi szlovákra. Haán a családtagjaival és történész kollégáival is magyarul levelezett, szlovák értelmiségieknek írt leveleit viszont biblikus vagy szlovakizált cseh nyelven írta.
 

Slovencinár: metodicky casopis (szlovák, könyv)

Slovencinár: metodicky casopis (szlovák, könyv) Slovencinár: metodicky casopis. - Békésska Caba : Celostátna slovenská samospráva v Mad'arsku, 2016- 2017. Módszertani folyóirat.

Békéscsabán a kultúra mindhárom alaprétegében – a magas, az egyházi s a népi kultúrában –eltérő színvonalon és eltérő gyakorisággal, napjainkban is jelen van a szlovák nyelv írott és szóbeli változata. A városban 1991 óta jelenik meg a Čabiansky kalendár (Csabai Kalendá- rium) évkönyv, 1998 óta a Čabän (Csabai) szlovák nyelvű havilap. Mindkét kiadvány a békéscsabai és a városkörnyéki szlovákok sajtóorgánuma, krónikája. A szlovák iskola pedagógusai adták ki – és szerkesztik máig – Slovencinár / Szlováktanár címen az első hazai szlovák nyelvű módszertani folyóiratot.
 

Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho (szlovák, könyv)

Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho (szlovák, könyv) Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho = Id. és ifj. Chovanyecz István írásbeli hagyatéka Szerkesztő Zsilák Mária, Kunovacné Gulyás Zsuzsanna. Nagybánhegyes : Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, 2017.

A szerkesztők a nagybánhegyesi Chovanyecz család két tagjának (Chovanyecz István és ifj. Chovanyecz István) szlovák nyelvű írásbeli hagyatékát dolgozták fel. A Chovanyecz család mindkét tagja saját korának történeteit, eseményeit jegyzi le, melyek segítségével mélyebb betekintést kapunk az alföldi szlovákság életét illetően.
 

Cabiansky kalendár na rok ... (szlovák, könyv)

Cabiansky kalendár na rok ... (szlovák, könyv) Cabiansky kalendár na rok ... zod. red. Helena Somogyiová; ... red. Ján Chlebnicky, Matej Mazán Békéscsaba : Önkorm. Hivatal, 2018.

Az évente megjelenő Náš kalendár immár több mint 60 éve ad olvasnivalót a magyarországi szlovák nemzetiségűek kezébe szlovák nyelven. Tartalmában kitér az előző év eseményeire, aktuális cikkekkel jelentkezik a magyarországi szlovákság életével, történelmével kapcsolatban. Naptár része is van, ahol a szlovák és a magyar névnapok is szerepelnek, havi lebontásban.
 

A mi Alföldünk (szlovák, könyv)

A mi Alföldünk (szlovák, könyv) A mi Alföldünk : dél-alföldi szlovák és szlovák kötődésű szerzők irodalmi antológiája = Nasa Dolna zem : literárna antológia juznodolnozemskych slovenskyxh autorov a autorov so slovenskymi väzbami. Szerkesztő: Lonovics Lászlóné. Békéscsaba: Békés Megyei Könyvtár, 2017.

A kötet két nagyobb blokkban mutatja be a Békés megyéhez kötődő irodalmárokat, az egyik csoportba a két nyelven – szlovákul és magyarul – alkotó és publikáló szerzők, a másik blokkban a kizárólag magyarul író és publikáló, ám – mint kiderült – jórészt szlovák felmenőkkel rendelkező irodalmárok alkotásai kerültek.