Nyitva tartás

NYÁRI NYITVATARTÁS
(2018. július 2–augusztus 4.)

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM, GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő: 14:00–17:00
Kedd-péntek: 11:00–17:00
Szombat: zárva

--------------------------------------------------------

augusztus 6, hétfőtől:

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Keddpéntek:
11.00–18.00
Hétfő, szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Könyvajánló

Szerkesztő: Béres József
Akovita
2018.
Ez a daloskönyv azért született, hogy elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. A válogatás szép magyar énekeinkből: gyermekdalokból, népdalainkból, népies és zeneszerzői dalokból, görög és római katolikus illetve protestáns egyházi énekekből ölel fel egy csokorra valót. A dalszövegek mellett jól énekelhető hangnemben írott kottákat találunk, az énekeket érdekes magyarázatok és adatok egészítik ki. A könyv a dalok címét és a magyarázatokat angolul is tartalmazza.
 
Megosztás
 
Jeff Apter
Trubadúr
2018.
Angus Young, az AC/DC egyik alapítója, a banda utolsó megmaradt eredeti tagja több mint negyven éve arca, hangja. A Magasfeszültség az első olyan könyv, amely kizárólag Angus alakjára koncentrálva meséli el a zenekar viszontagságokkal és sikerekkel teli kalandos történetét, magával ragadó részletességgel bemutatva, ahogyan Angus egyedülálló gitárjátéka, fáradhatatlan színpadi energiája és csillapíthatatlan sikeréhsége évtizedeken át nem csak egyben, de egyúttal a rockzene csúcsán is tartotta az AC/DC-t.
 
Megosztás
 
Papp Márta
Rózsavölgyi és Társa
2018.
Három és fél évtized munkájának eredménye a kötetet alkotó tizenkét tanulmány, melyek eredeti alakjukban 1983 és 2016 között láttak napvilágot zenei folyóiratokban, könyvekben, illetve rádióelőadások formájában. Szerzőjük, Papp Márta a rádiós zenei ismeretterjesztés mellett intenzíven foglalkozott a 19. századi orosz zenével, s forráskutatást végzett leningrádi (szentpétervári) és moszkvai könyvtárakban, kézirattárakban, archívumokban.
 
Megosztás
 
Jávorszky Béla Szilárd
Kossuth
2018.
Fotókkal gazdagon illusztrált monográfia, amely a nemrég a hatvanadik születésnapját ünneplő népdalénekes, előadóművész pályáját mutatja be. A CD-mellékleten a Sebestyén Mártára nagy hatást gyakorló erdélyi népdalénekesek archív felvételeiből hallható válogatás.
 
Megosztás
 
Alan Walker
Rózsavölgyi és Tsa
2018.
Bülow volt Cosima Liszt első férje, és a korszak legkiemelkedőbb zongoristájaként, karmestereként tartották számon. Pályája nagyban meghatározta a 19. század második felének zenei arculatát: nemcsak Liszt, hanem Wagner zenéjének is értő tolmácsolója volt. Élettörténete ráadásul romantikus regények lapjaira illik: az általa csodált Wagner szerette el feleségét, az imádott Cosimát. Bülow ennek ellenére nem szakította meg a kapcsolatát Wagnerrel, depressziója ugyanakkor mind inkább elhatalmasodott rajta. Elképesztő élettörténete olyan történészre várt, mint Walker, aki regényszerű izgalmassággal képes írni, ugyanakkor a történészi pontosság és alaposság szolgáltatja munkája aranyfedezetét. A nagyszabású kötet a zeneszerető nagyközönség számára éppoly szellemi izgalmakat kínál, mint a zenész-zenetörténész szakma számára.
 
Megosztás
 
Christopher H. Gibbs
Rózsavölgyi
2018.
Napjaink egyik legjelentősebb Schubert-kutatója, a rangos Bard College professzora és a Bard Music Festival egyik művészeti vezetője 2000-ben publikálta Schubert-életrajzát, amely a tragikusan rövid életű zeneszerző rendhagyó portréját vázolja fel. A depresszióra hajlamos, rendkívül érzékeny és megdöbbentően termékeny zeneszerzőről Gibbs elfogulatlanul ír: nemcsak szakmai pályafutásáról, Beethovennel való kapcsolatáról, egyre komolyabb elismertségéről kapunk hiteles képet, hanem a Rossini, Paganini és Beethoven kultuszában élő császárvárosról, a korabeli Európa zenei fővárosának számító Bécsről is. A szerző mindezt a legfrissebb kutatásokra alapozva, s mégis közérthető stílusban adja át az olvasónak. Miközben a klasszikus zenei kánon legnagyobb alakjairól, Bachról, Mozartról vagy Beethovenről már hozzáférhető magyarul kurrens irodalom, a nem kevésbé jelentős Schuberttel kapcsolatos legfrissebb magyar nyelvű könyv is több évtizeddel ezelőtt jelent meg. A Rózsavölgyi Kiadó gondozásában most megjelenő kötet komoly hiányt pótol.
 
Megosztás
 
szöveg Koncz Zsuzsa, Zöldi Gergely
Corvina
2018.
Koncz Zsuzsa nevét és hangját mind ismerjük. A Kertész leszek vagy a Micimackó, esetleg a Szél hozott valamennyiünk gyermekkorából ismerősen cseng, mind találkoztunk hát vele. Ebben a könyvben soha nem látott képeket láthat és soha nem hallott történeteket olvashat a kedves olvasó. Ez AZ ALBUM: Mindent Koncz Zsuzsáról!
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Belovics Ervin, Erdei Árpád
HVG-ORAC
2018.
A büntető anyagi jog és a büntetés-végrehajtási jog megújítását követően az azokat összekötő láncszem, a büntetőeljárási jog új alapokra helyezése is szükségessé vált. Az eljárások időszerű befejezése, valamint a büntető igazságszolgáltatás hatékony működése iránti társadalmi igény mellett az újrakodifikálást az is indokolta, hogy az elfogadása óta több mint száz módosításon átesett 1998. évi XIX. törvény időközben jelentős mértékben inkoherenssé vált. A kézikönyv gyakorlati útmutatást nyújt a jövőbeni szabályozásról a tárgyalótermekben megforduló valamennyi jogászi hivatásrend tagjai számára, ugyanakkor szerzői kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyarázatok tudományos megalapozottságára is.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Balázsné Szabó Erzsébet
Fodor Manó Helytörténeti Egyesület
2017.
A Fodor Manó Helytörténeti Egyesület elhatározta, meglévő fénykép és képeslapgyűjteményükből, valamint a városlakók segítségével létrehoz egy Battonyáról szóló művet. Egészen a 19. századig nyúltak vissza, először csak képeslapos kötetre gondoltak, azonban ahogy gyűltek az érdekesebbnél-érdekesebb képek, módosult a gondolat. Több száz lapból és fényképből, valamint tízezer fénykép negatívból válogattak, mely elmondásuk szerint sokszor nehézséget okozott, míg a képekhez tartozó szöveget régészeti kutatások, és régi battonyai újságok segítségével írták meg.
 
Megosztás
 
Durkó Károly-Csarnai József-Dinya Imre
Gyulai Évszázadok Alapapítvány
2017.
Az új album kiemelten foglalkozik a Gyulai Húskombinát és a helyi húsipar elmúlt 70 évének történetével, a csőd utáni újrakezdéssel. A 12 évvel ezelőtt készült interjúk mellett elmondja véleményét a közelmúlt eseményeiről Daka Zsolt, Dékány Ferenc, Zám András, de megszólal Ruck János is. A könyv gazdagon bővített, új fotókkal, dokumentumokkal kiegészített, régi cikkeken keresztül mutatja be az egykori méltán híres gyulai hentesfamíliákat, de az elmúlt évtizedek és a jelenkor mestereit, szakembereit is. A kötetből megismerhetjük a mai meghatározó hentesvállalkozásokat, boltokat. Olvashatunk a régi vágóhídról, a filléres gyorsvonatokra alapozó egykori rendezvényekről, valamint a mai kolbász- és sódarmustra történetéről és a hagyományőrzők munkájáról.
 
Megosztás
 
Beliczey Miklós
Beliczey I.
2015.
Beliczey Miklós Békés megye főispánja volt, és 1958-ban írta meg családja történetét. A könyv fiai Beliczey István és Beliczey György gondozásában jelent meg.
 
Megosztás
 
Szalai Emese
: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.
2018.
Tíz év szünetet követően jelent meg a gyulai Erkel Ferenc Múzeum Gyulai Katalógusok című sorozatának legújabb, sorrendben 14. darabja. A kiadvány a Gyulai várban 57 évvel ezelőtt befejeződött ásatás során előkerült kerámiatárgyakat mutatja be. A könyv a leletek összehasonlító elemzésén túl a tárgyak használatának történeti hátterét és a fazekasműhelyek kereskedelmi kapcsolatát is elemzi.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Nemes Anikó & Orbán István
Nemes Anikó
2017.
A könyv a hajózáshoz nyújt minden olyan ismeretet, mely a sikeres hajóvezetői vizsgához szükséges. Hiánypótló kiadvány, mivel ilyen átfogó ismereteket tartalmazó könyv nem jelent meg az utóbbi 10 évben. A Hajózási Hatóság jóváhagyott tansegédletté nyilvánította.
 
Megosztás
 
Csáky Imre
Corvina
2017.
A címerek - a modern világ ősi jelképei - évszázadok pajzsokra festett, zászlókra hímzett és kőbe faragott színes üzeneteit hordozzák. A XXI. században is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen elemeik, jelképeik megjelennek a mai államcímerben és a mai megye-, város- és településcímerekben is. A kötet az első fejezetben a címertudomány és címerművészet alapismereteit foglalja össze 376 fekete-fehér címerrajzzal illusztrálva. A második fejezet a Magyar Királyság államcímereit mutatja be a XIX. század harmadik harmadából számos, igen érdekes címerképpel alátámasztva. A harmadik fejezet a Magyar Királyság vármegyéit és azok címerhasználatát taglalja ugyanazon történelmi korszakban, míg a negyedik fejezet egy címeralbum, amely a Magyar Királyság - a XIX. század utolsó harmadától az I. világháború végéig fennálló - közigazgatási rendszerének 71 vármegyecímerét állítja középpontba. A színes, hiteles és tudományos igénnyel rekonstruált címertáblák mellett bemutatja - magyar és latin nyelvű forrásokra hivatkozva - a vármegyei címerek történetét is.
 
Megosztás
 
Erdész Ádám
Osiris
2017.
A történeti folyamatokat többféle közelítéssel lehet feltárni. Erdész Ádám jelen kötetben összegyűjtött tanulmányaiban társadalomtörténeti nézőpontból vizsgálja a 19-20. század néhány fontos kérdéskörét. A történész-levéltáros szerző olyan kutatási témákat választott, amelyek gazdag forrásanyaga a folyamatok megragadása mellett az olvasó számára átélhető, érdekes történeteket ígér. A közölt írások négy nagyobb fejezetet alkotnak: az első tíz tanulmány a magyar könyvművészet történetében meghatározó szerepet játszó Kner családról szól, a família őseinek magyarországi felbukkanásától a család tagjainak deportálásáig.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Legeza Dénes
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
2017.
A könyv célja, hogy felhasználó- és szerzőbarát módon mutassa be a szerzői jog fejlődését, gazdasági jelentőségét, az egyes műtípusokat (pl. filmek, szoftver, építészeti alkotások), a szerzők jogait és azok korlátait. Megismerhetjük belőle, hogyan kell megkötni egy felhasználási szerződést, mikor nem kell a szerzőtől engedélyt kérni, és mire kell figyelni a szerzői jogok megsértése esetén.
A könyv külön foglalkozik a nemzetközi és európai uniós szerzői jogi ismeretekkel, az összehasonlító szerzői joggal és olyan kapcsolódó jogterületekkel, mint például az iparjogvédelem, a személyiségvédelem, a média- és reklámjog, valamint a versenyjog.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: N. Kollár Katalin, Szabó Éva
Budapest : Osiris
2017.
A három kötet egymásra épül, de külön-külön is használhatóak, mint ahogy az egyes fejezetek is önállóan értelmezhetők, felhasználhatók konkrét gyakorlati problémák megoldásához, pszichológiai jelenségek hátterének, működésének jobb megértéséhez. Az első kötetben a fejlődéspszichológiával és a tanulással kapcsolatban levő kérdésköröket tárgyaljuk. A második kötetben a személyiségelméleteket és a személyiség jellemzőit mutatjuk be, és a tanári gyakorlat számára fontos szociálpszichológiai, pedagógiai pszichológiai kérdéseket tárgyaljuk. Végezetül a harmadik kötetben bemutatjuk az egészségpszichológia és klinikai pszichológia megközelítését és tágabb kontextusba is helyezzük a nevelés és oktatás kérdésköreit, érintünk szociológiai és kulturális összefüggéseket is.
 
Megosztás
 
Kertész Botond
Békéscsaba: Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
2017
 
Megosztás
 
Kovács Gyula
Budapest : Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
2017
 
Megosztás
 
Csuta György
Békés: Békés Művészetéért Alapítvány
2017
50 éves munkásságából évfordulja kapcsán közel ezer alkotása közül válogat Csuta György festőművész Csutaságok címmel megjelent képzőművészeti albumában.
 
Megosztás
 
Ferge Béla
Budapest :Kreatív Zenei Műhely : Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskola
2017
Kottakönyv Arany János kedvenc népdalaival és Kodály Zoltán gondolataival. A két nagyság neve szorosan összefonódik. Az 50 éve elhunyt Kodály Zoltán sok mindenben folytatója volt annak, amit a 200 éve született Arany János elkezdett. A kettős évforduló kapcsán Az emberi lélek virágai címmel jelent meg ez a kottakönyv, amely Arany és Kodály népdalgyűjteményéből, gyűjtéséből válogattak össze. A dalok a gyermekkorról, a barátságról, a szerelemről, az ünnepekről, a megpróbáltatásokról, a számvetésről, az elmúlásról és a reménykedő hitről szólnak. A kötetben szerepelnek Kodály Zoltánnak máig aktuális gondolatai is. A tizenöt népdal után a tizenöt fejezetből álló - különböző témakörök alapján rendszerezett - gondolatgyűjtemény olvashaó. A könyvhöz tartozó CD-melléklet segíti a lekottázott dalok megtanulását, eléneklését. A könyvben a szép virág- és természetfotók színesebbé, gazdagabbá teszik a lelki élményt.
 
Megosztás
 
Szerkesztő: Héjja Julianna Erika és Erdész Ádám
Gyula : Önkormányzat
2017
Gyula város önkormányzata és a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára öt éve indította el a város középkori történetét feltáró programját. A kutatás keretében két tanulmánykötet is megjelent. Jelen kötet szorosan kapcsolódik az előző két kiadványhoz: ezúttal a város, a gyulai központtal működő uradalom és a vár egymással szorosan összefüggő története áll a középpontban.
 
Megosztás
 
Nagy Vera
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
2017
Nagy Vera a hódmezővásárhelyi népi kerámia jól ismert kutatója. Írása egy olyan időszakra helyezi a hangsúlyt, amelyet eddig a néprajzkutatás alig-alig, vagy csak periférikusan vizsgált, és amelyről igen kevés írott forrás tudósít.
 
Megosztás
 
Mikonya György
Budapest : ELTE TÓK
2017.
 
Megosztás
 
Banner Zoltán
Pallas-Akadémia
2016.
A szerző az erdélyi képzőművészet feltérképezésére tesz kísérletet: sajátosságainak jellemzésekor óhatatlanul eljut a transzszilvanizmus eszméjéhez, az úgynevezett erdélyi gondolathoz. Az erdélyi képzőművészet, ezen belül a „székely festőiskola" és az önálló alkotóműhelyek bemutatása, valamint a műelemzések közben felsorakoztatja mindazokat, akik értékteremtő alkotómunkájukkal az erdélyi hagyományokhoz kötődve, európai fogantatású és nyitású, de eredeti itthoni újat hoznak létre.
 
Megosztás