Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Keddpéntek:
11.00–18.00
Hétfő, szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Nemzetiségi ajánló

A Békés Megyei Könyvtár fontosnak tartja a megyében élő nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak megőrzését és ápolását.

Küldetésünk, hogy a kisebbségek lakóhelyükön anyanyelvükön jussanak hozzá dokumentumokhoz.

Ízelítő a könyvtár újdonságaiból:

Zlatá kolekcia slovenských rozprávok (szlovák, DVD)

Zlatá kolekcia slovenských rozprávok (szlovák, DVD) Szlovák tündérmesék gyűjteménye.
 

Antoine de Saint-Exupéry: Micul print (román, hangoskönyv)

Antoine de Saint-Exupéry: Micul print (román, hangoskönyv) Antoine de Saint-Exupéry: Micul print. lectura Oana Pellea. Bucuresti : Humanitas Multimedia, 2016.

A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, 1943-ban jelent meg.
A könyv az emberi társadalom karikatúrája, ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség.
Ezt nyomatékosítja a róka idézete is: „Az emberek elfelejtették ezt az igazságot."
 

Rozprávky pre malych aj vel'kych (szlovák, hangoskönyv)

Rozprávky pre malych aj vel'kych (szlovák, hangoskönyv) Rozprávky pre malych aj vel'kych : kronerovci 1.. - [s. l.] : Zune Trade,. 2015.

A Kroner család tagjai előadóművészek. Lemezükön kicsiknek és nagyoknak mesélnek. Meghallgathatjuk többek között Hófehérke és egy kisfiú, Smolicek történetét, aki a Szarva-völgyben él.
 

Bogdan Suceava: Miruna, o poveste (román, könyv)

Bogdan Suceava: Miruna, o poveste (román, könyv) Bogdan Suceava: Miruna, o poveste. Iasi ; Bucuresti : Polirom, 2017.

A történet a Fogarasi-havasokban, Valea Rea-ban játszódik. Ez a falu nem olyan, mint a többi, itt az emberek 100 évig élnek. A falu csodálatos történetét mesélő Trajan, akinek nincs arca és személyazonossága, az író alteregója. A nagyszülei éltek ebben a faluban. Trajan hangja vezet minket az idő kanyargós útjain a gyermekkori évekbe, Valea Rea faluba. Az író a fiatalabb nővérével, Mirunával együtt több nyáron át hallgatta nagyapja rendkívüli történeteit.
 

Deutsche Klassiker (német, könyv)

Deutsche Klassiker (német, könyv) Deutsche Klassiker : Schritt für Schritt zum perfekten Ergebnis. Köln : Fackelträger Verl., 2017.

Lépésről lépésre a tökéletes élvezetért. A német nagy élelmiszer-magazin, a Food & Drink új könyvéből lépésről lépésre, részletes utasítások segítségével megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk sültet, gombócokat és tésztákat az alapvető receptektől a kifinomult átértelmezésig.
 

Veit Etzold: Dark Web (német, könyv)

Veit Etzold: Dark Web (német, könyv) Veit Etzold: Dark Web : wenn alles umsonst ist, bist du der Preis. München : Droemer Verl., 2017.

A cyber-terrorizmusról szóló rendkívül realisztikus thriller középpontjában egy számítógépes nyomozó, egy bróker, és egy óriási „kereső" található.
 

Elek története (német, könyv)

Elek története (német, könyv) Elek története = Geschichte von Elek = Istoria localitatii Aletea / Rapajkó Tibor. - s. l. : s. n., 2002.

Rövid összefoglaló írás Elek város történetéről, német és román nyelven is.
 

Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana (szlovák, könyv)

Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana (szlovák, könyv) Slovensky knaz, mad'arsky historik : listy a denník L'udovíta Haana Szerkesztő: Demmel József, Katona Csaba Budapest : MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, 2016.

A forrásgyűjtemény Haán Lajos (1818-1891) békéscsabai szlovák evangélikus lelkész levelezéséből és naplójából közöl részleteket. Ahogy arra a címválasztás is utal, Haán a XIX. századi magyarországi szlovák társadalom egyik kettős identitású tagja volt. A történelmi Magyarország legnagyobb szlovák evangélikus gyülekezetében szlovákul prédikált, egyházi feladatköréből adódóan kapcsolatban állt a korabeli szlovák értelmiséggel, történészi munkásságát azonban már inkább magyar identitása határozta meg. A szerkesztők megőrizték a levelezés eredeti helyesírását, csupán a magyar leveleket fordították irodalmi szlovákra. Haán a családtagjaival és történész kollégáival is magyarul levelezett, szlovák értelmiségieknek írt leveleit viszont biblikus vagy szlovakizált cseh nyelven írta.
 

Slovencinár: metodicky casopis (szlovák, könyv)

Slovencinár: metodicky casopis (szlovák, könyv) Slovencinár: metodicky casopis. - Békésska Caba : Celostátna slovenská samospráva v Mad'arsku, 2016- 2017. Módszertani folyóirat.

Békéscsabán a kultúra mindhárom alaprétegében – a magas, az egyházi s a népi kultúrában –eltérő színvonalon és eltérő gyakorisággal, napjainkban is jelen van a szlovák nyelv írott és szóbeli változata. A városban 1991 óta jelenik meg a Čabiansky kalendár (Csabai Kalendá- rium) évkönyv, 1998 óta a Čabän (Csabai) szlovák nyelvű havilap. Mindkét kiadvány a békéscsabai és a városkörnyéki szlovákok sajtóorgánuma, krónikája. A szlovák iskola pedagógusai adták ki – és szerkesztik máig – Slovencinár / Szlováktanár címen az első hazai szlovák nyelvű módszertani folyóiratot.
 

Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho (szlovák, könyv)

Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho (szlovák, könyv) Písomná pozostalost' Stefana Chovanca starsieho a mladsieho = Id. és ifj. Chovanyecz István írásbeli hagyatéka Szerkesztő Zsilák Mária, Kunovacné Gulyás Zsuzsanna. Nagybánhegyes : Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, 2017.

A szerkesztők a nagybánhegyesi Chovanyecz család két tagjának (Chovanyecz István és ifj. Chovanyecz István) szlovák nyelvű írásbeli hagyatékát dolgozták fel. A Chovanyecz család mindkét tagja saját korának történeteit, eseményeit jegyzi le, melyek segítségével mélyebb betekintést kapunk az alföldi szlovákság életét illetően.
 

Cabiansky kalendár na rok ... (szlovák, könyv)

Cabiansky kalendár na rok ... (szlovák, könyv) Cabiansky kalendár na rok ... zod. red. Helena Somogyiová; ... red. Ján Chlebnicky, Matej Mazán Békéscsaba : Önkorm. Hivatal, 2018.

Az évente megjelenő Náš kalendár immár több mint 60 éve ad olvasnivalót a magyarországi szlovák nemzetiségűek kezébe szlovák nyelven. Tartalmában kitér az előző év eseményeire, aktuális cikkekkel jelentkezik a magyarországi szlovákság életével, történelmével kapcsolatban. Naptár része is van, ahol a szlovák és a magyar névnapok is szerepelnek, havi lebontásban.
 

A mi Alföldünk (szlovák, könyv)

A mi Alföldünk (szlovák, könyv) A mi Alföldünk : dél-alföldi szlovák és szlovák kötődésű szerzők irodalmi antológiája = Nasa Dolna zem : literárna antológia juznodolnozemskych slovenskyxh autorov a autorov so slovenskymi väzbami. Szerkesztő: Lonovics Lászlóné. Békéscsaba: Békés Megyei Könyvtár, 2017.

A kötet két nagyobb blokkban mutatja be a Békés megyéhez kötődő irodalmárokat, az egyik csoportba a két nyelven – szlovákul és magyarul – alkotó és publikáló szerzők, a másik blokkban a kizárólag magyarul író és publikáló, ám – mint kiderült – jórészt szlovák felmenőkkel rendelkező irodalmárok alkotásai kerültek.