Elhunyt Sztojcsev Szvetoszláv

61 éves korában elhunyt Sztojcsev Szvetoszláv író, szerkesztő, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa.
 
1991-ben megalapította a Heti Mérleg (ma: Csabai Mérleg) című folyóiratot, melynek 2006-ig főszerkesztője volt. Íróként verseket és rövidprózákat írt, hat önálló kötete jelent meg. 2017-től a Békés Megyei Könyvtárban dolgozott: több száz szócikk, valamint a Csabai szemelvények blog sajtóhíreinek összeállítása fűződik nevéhez.
A Békés Megyei Könyvtár munkatársai nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak.
 
Sztojcsev Szvetoszláv emlékét a róla készített, BékésWikin közzétett szócikkel őrizzük.
 
Nyugodj békében Szveto!

Munkácsy-kvíz

Qulto Education, oktatást segítő digitális tanagyagok  Munkácsy Mihály Békés megyében.
 
Tesztelje tudását kvízjátékunkkal! A 15 kérdésből álló kvíz Munkácsy Mihály családjához, életútjához, tanulmányaihoz és munkásságához kapcsolódik. A kitöltés megkezdéséhez kattintson az alábbi linkre.

Könyvtári Minőségi Díj 2020

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a szakmai bizottság javaslata alapján 2020-ban a Könyvtári Minőségi Díj elismerést a Békés Megyei Könyvtár részére adományozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.
A Könyvtári Minőségi Díjat az a modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó Minősített Könyvtár kapja meg, amely magas színvonalon valósít meg innovatív könyvtári szolgáltatásokat.
A díjat ünnepélyes keretek között a Magyar Kultúra Napján vehetjük át.
Köszönjük partnereink támogatását!

A Békés Megyei Könyvtár új szolgáltatása: Qulto Education, oktatást segítő digitális tanagyagok!

Pedagógusok, diákok figyelem! 
 
Az oktatási tananyagok  intézményekben dolgozó pedagógusok, szakemberek munkáját teszik hatékonyabbá, a játszva tanulás élményét biztosítják az iskolai, könyvtári és múzeumi foglalkozások keretein belül. Mivel az interaktív oktatási anyagok online módon jelennek meg, így bárki számára szabadon hozzáférhetők.
 
Az oktatási anyag címe: Munkácsy Mihály Békés megyében. A tanulók megismerik Munkácsy Mihály Békés megyei kötődését, gyermek- és ifjúkorának eseményeit, szereplőit és helyszíneit. Betekintést nyernek a festőművész életművébe, megismerik azokat a művészeti alkotásait, melyeket Békés megyében készített. Az oktatási csomag az alábbi linkre kattintva érhető el.
 

Rendezvényeink elmaradnak!

Orbán Viktor miniszterelnöki hétfői bejelentése értelmében szerdán nulla órától általános rendezvénytilalom lép életbe.
A Békés Megyei Könyvtár soron következő rendezvényei (november 11. Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi műsora; november 18. Borka Elizabet könyvbemutatója) elmaradnak.
Az intézkedések egyelőre 30 napig szólnak.
Vigyázzunk egymásra!

Elkészült a „A 101.császári és királyi gyalogezred a Nagy háborúban" portál

Nem könnyű eligazodni az első világháborúval foglalkozó online tartalmak között. Néha a bőség zavarával, néha pedig az információ hiányával kell megküzdeniük az érdeklődőknek. Azt gondoljuk, hogy itt egy helyen mutatjuk be mindazt, amit a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezredről megtudtunk, összegyűjtöttünk és kutattunk.
 
A folyamatosan bővülő honlapot ajánljuk mindenkinek, akit érdekel a történelem és érdeklődik a „Nagy Háború" eseményei iránt. Ajánljuk az általános iskolás diákoknak, akik hetedikben gyűjtőmunkát szeretnének készíteni. Ajánljuk a középiskolásoknak, akik versenyre készülnek vagy témául kapták a csabai ezred történetét. A pedagógusok is megtalálják itt azokat az információkat, melyeket a mindennapi pedagógiai gyakorlatukban eredményesen tudnak felhasználni.
 
A Békés Megyei Könyvtár portálja a 101.bmk.hu címen érhető el.

Országos Könyvtári Napok - Elégedettségi felmérés

Kérjük, egy rövid kérdőív kitöltésével segítse munkánkat! A kérdések az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatunkhoz kapcsolódnak.
Az Ön által megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk át, kizárólag elemzési céllal használjuk fel őket.

Makerspace a könyvtárban képzés 2. nap

Alkotással és tapasztalatszerzéssel folytatódott a Makerspace a könyvtárban képzés második napja.

A résztvevők megismerték a munka- és eszközvédelmi szabályokat, elsajátították a biztonságos munkavégzés alapjait. A Digilabor eszközeinek segítségével saját névtáblát készítettek. Kipróbálták a könyvtár, illetve a Monguz Kft. által biztosított virtuális (VR) és kiterjesztett valósághoz (AR) kapcsolódó technológiákat. A nap végén könyvkötészeti módszerekről tanultak és saját készítésű kiadványt készítettek Biró Bertold könyvkötő irányításával.

Képgaléria >>

Kiterjesztett és virtuális valóság bemutató

Ma délután a Monguz Kft. tartott kiterjesztett (AR) és virtuális valóság (VR) bemutatót a Békés Megyei Könyvtárban.
 
Megismerhettük és kipróbálhattuk a közgyűjtemények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) és a kulturális örökség népszerűsítésének, bemutatásának lehetséges, tartalommegosztást támogató formáit.
A kiterjesztett valóság alkalmazásokkal bővebb információkat "vetíthetünk" egy kézzelfogható tárgyra (legyen az fénykép vagy képeslap). A "Jurnal de licean" tabletre letöltött applikációjával plusz információkat kaptunk arról a képeslapról, amelyet leolvastunk az eszközzel.
A virtuális sétát és a szórakoztató tanulást támogatja a Łódź-i Zeneakadémia virtuális valóság alkalmazása. A játékosnak a palota bejárása során különféle feladványokat kell megoldania, amíg el nem jut a játék céljához, Grażyna Bacewicz kottájához.
A VR-technológia felhasználásának egyik bemutatott hazai példája a "Séta az Egri Palotában" elnevezésű alkalmazás, melyben a virtuális séta mellett a látogató bővebb ismereteket is megtudhat a kiállított műtárgyakról.
A programon a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központnak köszönhetően vehettünk részt.

Makerspace képzés a Békés Megyei Könyvtárban

Könyvtárunk ad otthont a Makerspace a könyvtárban című tanfolyamnak.
 
A képzésen résztvevők megismerkednek a makerspace történetével, céljával, kialakításával és felépítésével, jelenlegi gyakorlatával. Jártasságot szereznek a könyvtári makerspace műhely tevékenységeinek megtervezésében és megszervezésében, továbbá elsajátítják az élménypedagógia alapjait.
 
A 45 órás tanfolyam ma délelőtt Kovácsné Koreny Ágnes előadásával vette kezdetét a Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában.
Több

Hulladék kvíz bármikor ‒ a nap bármely szakaszában!

Kedves Olvasó!
 
A Békés Megyei Könyvtár is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez
 2020. November 21-29. között.
 
A Jaminai Könyvtár munkatársai az alábbi kvíz kitöltésére hívják az érdeklődőket.
Tegyünk közösen és tudatosan az egészséges, tiszta környezetünkért!
 

Zöld kvíz

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán a  Békés Megyei Könyvtár és Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ nyereményjátékot hirdet. A kérdések a környezettudatossághoz, a zero waste mozgalomhoz kapcsolódnak.  Aprónak tűnő mindennapi dolgokkal kapcsolatosak, amelyekkel mindannyian tehetünk azért, hogy a bolygó élhető maradhasson.
 
Töltsd ki a kvízt és nyerj!  Aki minden kérdésre helyes választ ad és beküldi, nyereménysorsoláson vesz részt. 
 
A nyeremények:
1. díj: Riverside túrakerékpár
2. díj: Bokashi Organko konyhai mini komposztáló
3. díj: a Europe Direct Békéscsaba ajándékcsomagja.
 
A megoldásokat december 6-án. éjfélig várjuk. A nyereményjáték szabályzata itt megtalálható.

 

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy könyvtárunk 2020. október 23-án (pénteken) és 24-én (szombaton) zárva tart.

Nyitás: október 26-án, hétfőn 14 órakor.

Legyen a Békés Megyei Könyvtár munkatársa!

A Békés Megyei Könyvtár pályázatot hirdet könyvtáros munkakör betöltésére.

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: kölcsönzés, tájékoztatás, feldolgozás, könyvtárhoz tartozó szakmai tárgyú adminisztratív feladatok.
  • gyermekkönyvtári feladatok és/vagy
  • feldolgozó könyvtárosi feladatok és/vagy
  • zenei könyvtárosi feladatok
Illetmény és juttatások: megállapodás szerint.
Pályázati feltételek:
  • felsőfokú szakirányú végzettség, szakképzettség
  • magyar állampolgárság, cselekvőképesség
  • felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások)

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: Fényképpel ellátott szakmai önéletrajz. Végzettséget, szakképzettséget igazoló okiratok. Nyilatkozat, hogy a pályázat anyagában foglalt személyes adatainak pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020.10.16.

Részletek >>
 

Előzetes regisztráció: Szurovecz Kitti: Lilla titka könyvbemutatóra

Kedves Látogató!
Ha részt kíván venni a ma délutáni könyvbemutatón, kérjük regisztrálja adatait.
Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a könyvtárban!
Köszönjük!

Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát - kötetbemutató

Nyáry Krisztián író az "Általad nyert szép hazát : a Himnusz és a himnuszok kalandos élete" című legújabb kötetének gyulai premiere után, szeptember 1-én (kedden) 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban tart könyvbemutatót. A szerzővel Hevesi Judit szerkesztő beszélget.

A kötet jövő hétfőn jön ki a nyomdából, de másnap már megvásárolható lesz a könyvtárban! Lehetőség lesz Nyáry Krisztián korábbi köteteinek megvásárlására és dedikáltatására is.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2020. augusztus 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) zárva tart!

Nyitás: augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.

„Az elég jó szülő" - Szabadegyetem

Kedves Érdeklődők!
„Az elég jó szülő" című szabadegyetem elektronikus regisztrációja lezárult. Minden jelentkezést fogadtunk.
Személyes regisztrációra a program előtt van lehetőségük.
Sok szeretettel várjuk rendezvényünkre!

Csökkentett szolgáltatás a fiókkönyvtárakban

Értesítjük olvasóinkat, hogy a Jaminai, valamint a Lencsési Könyvtár terei ugyan még nem használhatók, de 2020. június 8-tól, hétfőtől péntekig 14 és 17 óra között lehetőség van a kikölcsönzött könyvek visszaadására és kölcsönzésre.

Adó 1%

Az idén május 20-ig rendelkezhet az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról.
Tisztelettel kérjük, hogy adójának 1%-val támogassa a Békés Megyei Könyvtár alapítványát, hogy 2020-ban is minél több színvonalas programmal, olvasnivalóval várhassuk a könyvtár látogatóit!

Könyvtártámogató Alapítvány
Adószám: 19061436-1-04


Az elmúlt évi támogatását ezúton is köszönjük!

 

 


Csatolmányok:
Több