Országos Könyvtári Napok - Elégedettségi felmérés

Kérjük, egy rövid kérdőív kitöltésével segítse munkánkat! A kérdések az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatunkhoz kapcsolódnak.
Az Ön által megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk át, kizárólag elemzési céllal használjuk fel őket.

Makerspace a könyvtárban képzés 2. nap

Alkotással és tapasztalatszerzéssel folytatódott a Makerspace a könyvtárban képzés második napja.

A résztvevők megismerték a munka- és eszközvédelmi szabályokat, elsajátították a biztonságos munkavégzés alapjait. A Digilabor eszközeinek segítségével saját névtáblát készítettek. Kipróbálták a könyvtár, illetve a Monguz Kft. által biztosított virtuális (VR) és kiterjesztett valósághoz (AR) kapcsolódó technológiákat. A nap végén könyvkötészeti módszerekről tanultak és saját készítésű kiadványt készítettek Biró Bertold könyvkötő irányításával.

Képgaléria >>

Kiterjesztett és virtuális valóság bemutató

Ma délután a Monguz Kft. tartott kiterjesztett (AR) és virtuális valóság (VR) bemutatót a Békés Megyei Könyvtárban.
 
Megismerhettük és kipróbálhattuk a közgyűjtemények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) és a kulturális örökség népszerűsítésének, bemutatásának lehetséges, tartalommegosztást támogató formáit.
A kiterjesztett valóság alkalmazásokkal bővebb információkat "vetíthetünk" egy kézzelfogható tárgyra (legyen az fénykép vagy képeslap). A "Jurnal de licean" tabletre letöltött applikációjával plusz információkat kaptunk arról a képeslapról, amelyet leolvastunk az eszközzel.
A virtuális sétát és a szórakoztató tanulást támogatja a Łódź-i Zeneakadémia virtuális valóság alkalmazása. A játékosnak a palota bejárása során különféle feladványokat kell megoldania, amíg el nem jut a játék céljához, Grażyna Bacewicz kottájához.
A VR-technológia felhasználásának egyik bemutatott hazai példája a "Séta az Egri Palotában" elnevezésű alkalmazás, melyben a virtuális séta mellett a látogató bővebb ismereteket is megtudhat a kiállított műtárgyakról.
A programon a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztató Központnak köszönhetően vehettünk részt.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy könyvtárunk 2020. október 23-án (pénteken) és 24-én (szombaton) zárva tart.

Nyitás: október 26-án, hétfőn 14 órakor.

Makerspace képzés a Békés Megyei Könyvtárban

Könyvtárunk ad otthont a Makerspace a könyvtárban című tanfolyamnak.
 
A képzésen résztvevők megismerkednek a makerspace történetével, céljával, kialakításával és felépítésével, jelenlegi gyakorlatával. Jártasságot szereznek a könyvtári makerspace műhely tevékenységeinek megtervezésében és megszervezésében, továbbá elsajátítják az élménypedagógia alapjait.
 
A 45 órás tanfolyam ma délelőtt Kovácsné Koreny Ágnes előadásával vette kezdetét a Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában.

Xbox Klub az őszi szünetben

Az őszi szünet idején, 2020. október 26. (hétfő) és 31. (szombat) között felhőtlen kikapcsolódásra várunk kicsiket és nagyokat a könyvtár moziszobájában. Gyere és próbáld ki a könyvtár Xbox-videójátékait, melyek között találsz autóversenyt, kalandjátékot, ügyességi játékot, továbbá Kinect-játékokat is. A Kinect mozgásérzékelő segítségével kontroller nélkül játszhatsz, az irányítás testmozgással, gesztusokkal és szóbeli parancsokkal történik.
Időpontok: hétfő, szombat: 14:00–18:00; kedd-péntek: 11:00–18:00.

Ha tudod, hogy biztosan jössz, érdemes lefoglalnod a moziszobát a 66/530-202-es telefonszámon. A játékkonzol használatához érvényes olvasójegy szükséges.

Játékainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatsz.

BRSE-közönségtalálkozót szerveztünk a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok részeként a Békés Megyei Könyvtár vendége volt Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke, Tóth Gábor vezetőedző, valamint Pekárik Eszter csapatkapitány.

Baran Ádám a sportegyesület és a könyvtár együttműködésével kapcsolatban elárulta, hogy a BRSE-t mindig is nyitottság jellemezte, támogatják a klub értékrendjével egyező tevékenységeket és kezdeményezéseket. A közönségtalálkozón a sport mellett az olvasás és a könyvtárhoz fűződő kapcsolat is szóba került.

Felavatták a Békés Megyei Könyvtár Digilépcsőjét

Tegnap délután Varga Tamás alpolgármester és Kádár Kende diákpolgármester ünnepélyes keretek között átadta a könyvtárban található Digilépcsőt.

A kölcsönzőtérben egy használaton kívüli belső lépcsőt alakítottunk ki a középiskolások igényeihez igazodva. A hangulatos olvasókuckó középiskolás diákok tervei, ötletei alapján készült. A megvalósításban Cséffai Györgyi dizájner volt segítségünkre. A kényelmes ülőhelyek, telefontöltési lehetőség mellett ifjúsági olvasmányok (bestsellerek, képregények, Vörös pöttyös könyvek, fantasy regények, magazinok) várják a fiatalabb olvasóinkat. A kiscsoportos munka mellett kisebb létszámú megbeszélések, találkozások helyszíne lehet a „kuckó-feeling"-et nyújtó lépcső.
A Digilépcsőnél olvasható magazinok: 3. Évezred, 3. Évezred Extra, 5 Perc Angol, Autósport és Formula, Azilum, Bravo, Cosmopolitan, Galaktika, Glamour, Joy, Touchdown Magazin.

Az átadón készült fotók az alábbi oldalon tekinthetők meg.

Díjazták könyvtárunkat!

2020. október 5-én a különféle könyvtártípusok képviselőinek találkozóján az Informatikai és Könyvtári Szövetség „A Könyvtárügyért" kitüntetést a Békés Megyei Könyvtár kollektívája részére ítélte oda.

Köszönjük partnereink támogatását! Találkozzunk a könyvtárban!

A zene világnapja

Yehudi Menuhin kezdeményezésére október 1-én ünnepeljük a zene világnapját.

A Békés Megyei Könyvtár zenei részlegéből zenei CD-k, hangoskönyvek, bakelitlemezek, DVD filmek, kották és zenei témájú könyvek is kölcsönözhetők.

Több

Előzetes regisztráció: Szurovecz Kitti: Lilla titka könyvbemutatóra

Kedves Látogató!
Ha részt kíván venni a ma délutáni könyvbemutatón, kérjük regisztrálja adatait.
Vigyázzunk egymásra! Találkozunk a könyvtárban!
Köszönjük!

Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát - kötetbemutató

Nyáry Krisztián író az "Általad nyert szép hazát : a Himnusz és a himnuszok kalandos élete" című legújabb kötetének gyulai premiere után, szeptember 1-én (kedden) 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban tart könyvbemutatót. A szerzővel Hevesi Judit szerkesztő beszélget.

A kötet jövő hétfőn jön ki a nyomdából, de másnap már megvásárolható lesz a könyvtárban! Lehetőség lesz Nyáry Krisztián korábbi köteteinek megvásárlására és dedikáltatására is.

Ünnepi nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2020. augusztus 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) zárva tart!

Nyitás: augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.

„Az elég jó szülő" - Szabadegyetem

Kedves Érdeklődők!
„Az elég jó szülő" című szabadegyetem elektronikus regisztrációja lezárult. Minden jelentkezést fogadtunk.
Személyes regisztrációra a program előtt van lehetőségük.
Sok szeretettel várjuk rendezvényünkre!

Csökkentett szolgáltatás a fiókkönyvtárakban

Értesítjük olvasóinkat, hogy a Jaminai, valamint a Lencsési Könyvtár terei ugyan még nem használhatók, de 2020. június 8-tól, hétfőtől péntekig 14 és 17 óra között lehetőség van a kikölcsönzött könyvek visszaadására és kölcsönzésre.

Adó 1%

Az idén május 20-ig rendelkezhet az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról.
Tisztelettel kérjük, hogy adójának 1%-val támogassa a Békés Megyei Könyvtár alapítványát, hogy 2020-ban is minél több színvonalas programmal, olvasnivalóval várhassuk a könyvtár látogatóit!

Könyvtártámogató Alapítvány
Adószám: 19061436-1-04


Az elmúlt évi támogatását ezúton is köszönjük!

 

 


Csatolmányok:

Húsvéti szokások a Békés megyében élő nemzetiségeknél - kvíz

A Békés Megyei Könyvtár nemzetiségi kvíz kitöltésére invitálja a játékos kedvű olvasókat. A helyesen válaszolók között kisorsolunk 3 darab 1 évre szóló ingyenes könyvtári tagságot. A nyereményeket személyesen a könyvtárban vehetik majd, reméljük hamarosan találkozhatunk a könyvtárban!

A kvízt 2020. április 13. (hétfő) éjfélig lehet kitölteni, a sorsolás időpontja április 14. (kedd). Az űrlapon megadott elérhetőségeket (név, e-mail, telefon) kizárólag a nyertesek értesítéséhez fogjuk használni. Segítség a kérdések megválaszolásához: internet. A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Játékszabályzat >>


Csatolmányok:

Születésnapi újság - a szolgáltatás szünetel

A Békés Megyei Könyvtár személyesen igénybe vehető szolgáltatásai mellett a születésnapiújság-rendelés is szünetel. Megértésüket köszönjük!

Mi történt 1920 márciusában?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1920-ban történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Online kvíz – Internet Fiesta 2020

A Europe Direct Békéscsaba idén is csatlakozik az Internet Fiesta programjaihoz.
Március 19–23. között öt napon keresztül egy-egy kérdést teszünk föl az iroda Facebook-oldalán. A kérdések az álhírekkel, dezinformációval kapcsolatosak és megoldásuk mindössze néhány kattintást igényel.
Azok a játékosok, akik mind az öt kérdésre helyes választ adnak, automatikusan részt vesznek a 2020. március 25-én tartandó nyereménysorsoláson. A díj egy vezeték nélküli bluetooth fejhallgató.
Részvételi- és nyereményjáték szabályzat Europe Direct Békéscsaba Facebook-oldalán, a jegyzetek menüpontban található.
A nyertest e-mailben értesítjük valamint nevét az iroda Facebook-oldalán is közzétesszük.
Több