Odze György író-olvasó találkozó

Szerencsés életem volt, írja Odze György egyik könyvének fülszövegében. Felhőtlen gyerekkor Indiában…, izgalmas, egyben tragikus idők a Ferihegyi repülőtéren forgalmistaként…,diplomáciai szolgálat Delhiben. Londonban, Pekingben és Helsinkiben…, tizenöt könyv, húsz fordítás, több mint ezer novella, rádió és tévéjátékok. A sokoldalú szerzővel 2021. október 27-én találkozhatott a közönség Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban.
Odze György 1949-ben született Budapesten. Mint a beszélgetés során kiderült, tizenhét évesen egy, a Magyar Rádió irodalmi pályázatára beküldött novellája indította el az íróvá válás útján. Az első novellát követően több mint húsz regénye, műfordítása jelent meg, rendszeresen publikál különböző lapok, irodalmi folyóiratok hasábjain. 
 
Írói munkássága mellett szóba került diplomáciai múltja is. Odze György elmondta: egy véletlen beszélgetés terelte őt diplomáciai szolgálatra. Az írás mellett ez jelentette számára a polgári foglalkozást. Dolgozott Delhiben, Londonban, Pekingben és Helsinkiben is.
 
A Finnországi élmények külön is hangsúlyt kaptak a beszélgetésben, hiszen az író a Békéscsabai Magyar–Finn Baráti Társaság és a megyei könyvtár meghívására érkezett Békéscsabára. 
 
A beszélgetés megtekinthető a Békés Megyei Könyvtár Youtube-csatornáján. Az író könyvei kölcsönözhetők a Békés Megyei Könyvtárban. 
 
Könyvajánló:
  • A bejrúti rejtély, 1975 – igaz történet alapján című kötete a HA-LCI felségjelű magyar utasszállító repülőgép ellen elkövetett, 1975. szeptember 30-ai merénylet történetét dolgozza fel. A merényletben ötvenen haltak meg, a valódi okok feltárása, a nyilvánosság tájékoztatása azóta sem történt meg.
  • Sorstöröttek című regényében a hatvanas évek legnagyobb elhallgatott botrányát dolgozza fel. Onody Lajos, a kor egyik legsikeresebb üzletemberének koncepciósperét, és Bara Margit történetét, akinek sikeres színészi pályafutását pletykák és koholt vádak tettek tönkre.
  • Diplomáciai körök című kötete külszolgálatban töltött évek történeteit és utazásait gyűjti csokorba. Nem klasszikus útleírás, inkább jókedvű, vidám, olvasmányos életképek sorozata.