Máday Norbert: Pengén csillanó arcok

Máday Norbert Pengén csillanó arcok című kötetének alcíme, A magyar fegyvergyűjtés története. A tekintélyes, közel nyolcszáz oldalas, keményborítós, gazdagon illusztrált könyv azonban jóval több ennél. A magyar történelemről, a nemzeti hagyományokról is mesél tudományos pontossággal és elkötelezett szeretettel. Az íróval, gyűjtővel az Országos Könyvtári Napok keretében találkozhattak az érdeklődők a megyei könyvtárban.

A könyvbemutatón Máday Norbert elmondta, tizennyolc évesen, 1989-ben, az Ecseri piacon szembesült azzal, hogy a magyar történelem relikviái, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékei számolatlanul kerülnek külföldi műgyűjtők kezébe, hogy külföldön magángyűjteményeket gyarapítsanak. Ennek hatására kezdte el gyűjteni a szabadságharc emlékeit, és ez a gyűjtőszenvedély az eltelt évtizedek alatt tovább bővült.

Azokat a tárgyakat kutatom, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek, kapcsolódnak a magyar történelemhez, a magyar kultúrát, identitást képviselik, vallott szenvedélyéről az író.

A Pengén csillanó arcok nemcsak a régmúlt magyar fegyvergyűjtőit mutatja be, hanem Máday Norbert mellett azokat a kortárs gyűjtőket is, akik szintén szívügyüknek érzik, hogy tárgyi örökségünk megmaradjon és méltó módon megőrződjön az utókornak.

A könyvbemutatóhoz a Békés Megyei Könyvtár aulájában kiállítás kapcsolódik, ahol az 1948-49-es szabadságharchoz kapcsolódó fegyverek és relikviák tekinthetők meg.