Interjú Éber Tamással

Éber Tamás békéscsabai bőrdíszműves. Békéscsabán tanítói, Budapesten nyerges és szíjgyártó szakoktató végzettséget szerzett. Alkotásait több kiállításon is bemutatta.
– Téged sokan ismernek, de talán nem mindenki. Mesélnél arról, hogy mivel foglalkozol?
– Alapvetően bőrművesnek tartom magam, már negyed évszázada készítek kézműves módszerekkel saját tervezésű egyedi tárgyakat megrendelésre, s gyakran a saját örömömre is. Elsősorban a hagyományos értékek mai tárgykultúrába való átültetésének útját keresem. Kezdetektől fogva fontosnak érzem a megszerzett tudás átadását is, mai napig tanítom is ezt a szép mesterséget. E két dolog erősíti egymást, úgy vélem, akkor válik hitelessé az ember, ha az elméleti tudás mögött alkotói háttér is van. A bőr megmunkálása mellett már régóta tervezek és készítek más anyagokból is egyedi tárgyakat, ezek a tapasztalatok jól kiegészítik, erősítik egymást.
 
– Milyen megrendeléseket szoktál kapni?
– Szerencsére nagyon változatos dolgokat kérnek tőlem, ez folyamatos önképzésre, kreativitásra neveli az embert, ami szerintem különösen fontos egy alkotónál. Meggyőződésem, hogy minden, a kezünkből kiadott munka egyben vizsga is, ezért "remeknek" kell lennie. Ide tartoznak egyrészt a magánszemélyektől érkező legkülönfélébb megrendelések, melyek jellemzően igényes hétköznapi használati tárgyak, de ide sorolom a különböző önkormányzatok oklevéltok–, díszdoboz–, mappamegrendeléseit; reprezentatív bőr ajándéktárgyait is. Ezek azok a fajta megrendelések, melyeknél elsősorban pontos, szakszerű kivitelezésre van szükség. A másik fő terület a magasabb szakmai tudást, kreativitást, művészi kivitelezést igénylő kihívások, például színházi jelmezek, bábok, játékok készítése. Elsősorban a trükkös záródások, ötletes megoldások, letisztult formák jellemzik alkotásaimat, de szívesen játszom a különböző típusú anyagok kombinálásával is.
 
– Most éppen milyen területen alkotsz?
– Egy visszatérő osztrák megrendelőmnek készítek épp bőrpáncélt és egyéb kiegészítőket. Nem az első ilyen munkám, de számomra azért fontos, mert erről már tudtam egy animációt, látványtervet küldeni a számára, mikor hozzákezdtem. Már második éve dolgozom ugyanis a Kollabor Természettudományos Élményközpont munkatársaként, ahol ugyan más területen kamatoztatom a kreativitásomat (pl. helytörténeti társasjátékot fejlesztettem; optikai csalódásokkal, fotózással, filmezéssel foglalkozom), de közben megismerkedtem a modern technológiákkal is, a 3D tervezéssel; a lézervágó, CNC, 3D nyomtató használatával, s ezt a tudást jól tudom kamatozatni az alkotói tevékenységemben is a kézművesség kiegészítésre.
 
– Ha valaki szeretne tőled rendelni hogyan teheti meg?
– A belvárosban van egy jól felszerelt kis műhelyem, ott találhatnak meg.
 
– Szeretném még megkérdezni, hogy milyen könyveket olvasol szívesen, mi vagy ki a kedvenced?
– Nehéz kiemelni egyet, de mondjuk a Galaxis útikalauz stopposoknak az egyik kedvencem.
 
Az interjút Kertész Zoltán készítette.