BRSE-közönségtalálkozót szerveztünk a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok részeként a Békés Megyei Könyvtár vendége volt Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke, Tóth Gábor vezetőedző, valamint Pekárik Eszter csapatkapitány.

Baran Ádám a sportegyesület és a könyvtár együttműködésével kapcsolatban elárulta, hogy a BRSE-t mindig is nyitottság jellemezte, támogatják a klub értékrendjével egyező tevékenységeket és kezdeményezéseket. A közönségtalálkozón a sport mellett az olvasás és a könyvtárhoz fűződő kapcsolat is szóba került.

Baran Ádám, Pekárik Eszter és Tóth Gábor

Pekárik Eszter legutóbbi könyvtáras emlékei a középiskolás éveihez kötődnek: az ottani beszélgetésekre, a házi dolgozatokhoz kapott segítségekre, illetve a kellemes időtöltésre emlékezett vissza. Eszter első olvasmánya egy romantikus regény volt. Az elektronikus olvasmányok helyett a nyomtatott, lapozható könyveket helyezi előtérbe. Életrajzi köteteket, sportolók életrajzát preferálja, de a romantikus és a bűnügyi témákat is szereti. Jelenleg Michelle Obama önéletrajzi könyvét olvassa.
Tóth Gáborral általános iskolás korában osztályfőnöke, Krasznai Endre irodalmár, történelemtanár szerettette meg az olvasást. Első könyvélménye a római korhoz kapcsolódó Henryk Sienkiewicz lengyel író Quo Vadis című regénye volt. Gábor elsősorban pszichológiai és sportpszichológiai könyveket olvas. Jelenleg az igaz történeten alapuló, a dunaszerdahelyi történéseket feldolgozó Elásott igazságot olvassa, amit Baran Ádám ajánlott a figyelmébe.
Baran Ádám főként kriminológiai témában olvas, legutóbbi olvasmánya a Maffiózók mackónadrágban című regény volt. Sir Alex Ferguson menedzsment témában írt kötetét egyetemi tankönyvnek ajánlja.
Szendi Rita sajtóreferensnek köszönhetően a felnőttcsapat játékosainak olvasási szokásait is megismerhettük. Anastasiya Bezsonova a sci-fiket részesíti előnyben. Barbora Koseková és Lindsey Vander Weide mostanában kevesebb időt tölt olvasással. Tina Grudinát a bűnügyi és a horror könyvek érdeklik, szabadidejében a Harry Potter és a Főnix Rendjét olvassa. Marta Drpa szerb újhullámos költők versei iránt érdeklődik, de röplabda témakörben is olvas. Glemboczki Zóra a sport témájú könyveket szereti. Marija Cicic állítása szerint mindenevő és sokat szokott olvasni. Zólyomi Rebeka történelmi, önéletrajzi és irodalmi könyveket forgat szívesen. Szűcs Gréta általában krimiket és klasszikusokat olvas, jelenleg a Szerelmünk lapjai című regényt lapozgatja. Molcsányi Rita az igaz történeten alapuló, vagy a sportolók pályafutását bemutató köteteket kedveli. Kertész Petra a romantikus regényeket szereti. Baran Ádám elmondta, hogy a könyvekhez fűződő viszonyról ritkán van alkalmuk beszélni, a játékosoknak ezt az oldalát kevesen ismerték.

A beszélgetés Békéscsaba jellemzésével folytatódott. Tóth Gábor elmondta, hogy a második fejezetet kezdi meg a klubnál. Békéscsabát egy élhető, szép zöld városnak tartja, ahol élmény a sétálás. Az itt tapasztalt szeretet és a környezet nagyon szimpatikussá tette számára a várost. Tóth Gábor José Mourinho labdarúgóedzőt idézte, aki szerint a vonat nem áll meg kétszer – számára mégis megállt, és visszatért. Köszönetét fejezte ki, amiért az itt élők tiszta és élhető várossá tették Békéscsabát.
Pekárik Eszter Veszprém után, Budapest érintésével érkezett Békéscsabára. A negyedik szezonját kezdi a BRSE-nél, az otthonaként tekint a városra. Elmondta, hogy a főváros után egy nyugodtabb, zöldebb és pozitívabb közegbe érkezett. Véleménye szerint pozitív gondolkodású, mosolygó emberek jellemzik Békéscsabát. Akkor is szívesen választaná ezt a várost, hogyha nem röplabdázna. Otthonosabban érzi magát itt, mint szülővárosában, Veszprémben.
Baran Ádám elárulta, hogy a klub külföldi játékosai nagyra értékelik Békéscsabát. Azon dolgoznak, hogy a győzelmekkel, sikerekkel büszkévé tegyék a várost és a szurkolókat is.

A 2020–2021-es szezonkezdéssel kapcsolatban Pekárik Eszter úgy fogalmazott, hogy az idei egy különleges társaság, szakmai és emberi szempontból is remekül erősített az együttes. Megtudtuk, hogy a BRSE öltözőjében Marta Drpa a legnagyobb mókamester, ő gondoskodik a jó hangulatról. Az utazásokat többnyire beszélgetéssel töltik a lányok. Úgy érzi, jó dolgok várnak a csapatra az idei szezon során. A cél a minél több trófea és érem megszerzése.
Tóth Gábor elmondta, hogy a szezon elején feladót, átlót és nyitásfogadó szélsőt kívántak szerződtetni. Lényeges szempont volt egy univerzál játékos csapatba építése. A szakmai szempontok mellett az új játékosok emberi kvalitásai egyaránt fontosak. Tóth Gábor kiemelte, hogy ez a legjobb csapat, amellyel valaha is dolgozott, sikerre éhes a csapat, a stáb és a vezetőség is.
Baran Ádám úgy érezte, elérkezett az idő a vérfrissítésre, ezért több magyar játékos távozott az együttestől. Helyettük több saját nevelésű fiatalt is beillesztettek a felnőtt keretbe. Tóth Gáborral kapcsolatban kiemelte, hogy az MTK-nál már bizonyított, a magyar válogatottnál is tapasztalatokat szerzett, eljött az idő a visszatérésére. Reményei szerint november közepén, az Extraliga első körét követően újra hazai pályán léphetnek pályára a lányok.

A közönségtalálkozó zárásaként vendégeink nyereményeket sorsoltak ki a megjelentek között.

Ezúton is köszönjük Baran Ádámnak, Tóth Gábornak és Pekárik Eszternek, hogy elfogadták a meghívásunkat és ilyen jó hangulatú délutánt varázsoltak a Békés Megyei Könyvtárba.

A rendezvényen készült fotók az alábbi linkre kattintva érhetők el.

A BRSE-közönségtalálkozó bármikor visszanézhető a könyvtár Facebook-oldalán:

Juhász Zoltán