Berényi Anna: Richter – Egy majdnem elfelejtett regényes élet

Egy tragikus, mégis felemelő életet mesél el Berényi Anna Richter Gedeonról szóló regénye. Az író október 4-én mutatta be könyvét a Békés Megyei Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat részeként. Az izgalmas könyv természetesen kölcsönözhető, aki pedig részt vesz az október 10-éig tartó programok egyikén, ingyenesen iratkozhat be a könyvtárba.
Richter Gedeonról mindenki hallott, ám életét eddig még nem dolgozták fel. Erre vállalkozott Berényi Éva, aki alapos kutatómunka után írta meg a magyar gyógyszerészet úttörőjének életét, gyermekkorától tragikus haláláig.
 
Richter Gedeon egész életében csak épített, mindig a jobbításra és a tökéletesre törekedve. Soha nem adta fel a mások által reménytelennek ítélt terveit, és mindig bízott a jövőben. És hitt az emberi értelemben.
 
Berényi Anna író, aki Békéscsabán született, 2019-ben kezdte el Richter Gedeon életét kutatni. Mint a könyvbemutatón elmondta, megragadta a világhírű gyógyszerész regényes története. A kutatómunka során azonban azzal szembesült, bár a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjéről mindenki hallott, életéről és haláláról nagyon kevés személyes kordokumentum, fénykép maradt fent.
 
Berényi Anna igyekezett minden fellelhető anyagot begyűjteni, így a regény, bár él a fikció és a képzelet eszközeivel és izgalmas történelmi, életrajzi regényként olvasható, mégis pontos leírást ad Richter Gedeon életéről.
 
Berényi Anna: Richter – Richter Gedeon regényes életrajza
 
Az író korábbi kötetei – Annamari; Kossuth Zsuzsanna regényes életrajza –, is megtalálhatóak a Békés Megyei Könyvtárban.