Arany utcától a Tűzföldig – Varga Koritár Pál nyugalmazott nagykövet élménybeszámolója a latin világról

Békéscsabáról az Arany utcából indult, öt földrész hetven országát járta be diplomataként Varga Koritár Pál, akivel az Országos Könyvtári Napok keretében október 5-én találkozhattak az érdeklődők a megyei könyvtárban. A diplomata író könyvei kölcsönözhetőek, aki pedig részt vesz az október 10-éig tartó rendezvények egyikén, ingyenesen iratkozhat be a könyvtárba.

Egy gimnáziumi osztálytársa biztatására kezdett el spanyolul tanulni Varga Koritár Pál, hogy azt követően diplomataként beutazza, megismerje a latin, hispán világot. A békéscsabai születésű Varga Koritár Pál az argentínai Tűzföldig húzódó pánamerikai autóút végén került a legtávolabbra a szülői háztól.

Varga Koritár Pál békéscsabai gyermekkorához, mint előadásában elmesélte, a könyvtár is hozzátartozott és az ott talált könyvek, folyóiratok hozzájárultak ahhoz, hogy érdeklődéssel és kíváncsian forduljon a nagyvilág felé.

A fotókkal kísért előadáson nemcsak Latin-Amerika csodáira derült fény, de az érdeklődők bepillantást nyerhettek abba is, hogyan dolgozik egy külszolgálatot végző diplomata. Az érdekes történetekből azonban nemcsak ez derült ki, hanem az is, hogy Varga Koritár Pál a hétköznapok apróságaira is odafigyelő utazó, aki a mindennapok történéseit is észreveszi.

Aki elmulasztotta az előadást, az író diplomata könyveivel kárpótolhatja magát. A kötetek a Békés Megyei Könyvtárban kölcsönözhetőek.

A szerző könyvei:

  • Az Arany utcától Tűzföldig
  • Diplomatát mesélik I. – II.