Opening hours

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Aktualitások

Október 23-ai nyitvatartás

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk október 23-án, szerdán zárva tart!

Nyitás október 24-én, csütörtökön 11 órától.

Szelekovszky László előadása a Lencsési Könyvtárban

Rendezvény időpontja: 2019. november 14. (csütörtök) 17:30 -

2019. november 14-én, csütörtökön 17:30-tól a Lencsési Könyvtárban tart előadást Szelekovszky László, mezőgazdász, természetvédelmi szakfőtanácsos Csárdáink címmel.
Az előadó és a Lencsési Könyvtár könyvtárosai minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Új bútorok a Jaminai Könyvtárban

Megszépül a Jamina Fiókkönyvtár. Most a gyerekek kaptak új bútorokat. Köszönjük Dr. Csicsely Ilona képviselő asszonynak a figyelmet és a támogatást!

Helyismereti kaland(játék): SORSOLÁS

A mai nap folyamán kisorsoltuk a nyereményeket a Helyismereti kaland(játék) helyes megfejtői között. A szerencsés nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Gratulálunk!

Online öko-kvíz: SORSOLÁS

A mai nap folyamán kisorsoltuk a nyereményeket az Öko-kvíz helyes megfejtői között. A szerencsés nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Gratulálunk!

A titokzatos kovásznai asszony

Rendezvény időpontja: 2019. október 12. (szombat) 15:00 -

2019. október 12-én (szombaton) 15 órától könyvbemutató beszélgetés Gocz Elvirával "A titokzatos kovásznai asszony" című kötetről a Lencsési Könyvtárban.

A szerzővel Dr. Heimné Máté Mária, Elek város alpolgármestere beszélget.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Lencsési Könyvtárkönyvtárosai az ingyenes rendezvényre!

Könyvtári Éjszaka tombolasorsolás

A Könyvtári éjszaka tombolatárgyai az alábbi számokkal várják tulajdonosukat:

Képeslapjaink...

E havi tematikus kiállításunkon az állatok világnapjához kapcsolódó képeslapokat, figurákat és plüssöket tettünk közzé.
A kiállítás a könyvtár földszinti pultja melletti faliszekrényben tekinthető meg.

Mi történt 1919 októberében?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Előadás a Tégla Közösségi Házban

Szeptember 26-án a Tégla Közösségi Házban művelődési területen dolgozóknak tartott előadást Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a könyvtár szolgáltatásairól, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerről (KSZR), a Digilaborról és a Kollaborról. A tájékoztatót követően a résztvevők kipróbálhatták Dash és mBot Ranger robotjainkat, a Bee-bot méhecskénket, továbbá a Békéscsaba 300-as játékainkat.

Galéria >>

BékésWiki-szakkör Békéscsaba Főterén

2019. szeptember 23-án délután a BékésWiki-szócikkíró foglalkozás keretében helyismereti sétán vettünk részt Békéscsaba belvárosában. Megnéztük az 1868-ban épült Fiume Szállót, körbejártuk a városháza árkádsorát, megtekintettük a Páduai Szent Antal-társszékesegyházat, továbbá meghallgattuk az újratelepítés emlékkövének történetét.

A foglalkozáson készült fotókat az alábbi linken érhetik el.

Mi történt 1919 szeptemberében?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Képeslapjaink...

E havi tematikus kiállításunkon gasztronómiához kapcsolódó képeslapokat, használati tárgyakat tettünk közzé.
A kiállítás a könyvtár földszinti pultja melletti faliszekrényben tekinthető meg.

Szeptember 8-a az olvasás világnapja

1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az írás-olvasás készségének fontosságára. Az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás nélkülözhetetlen alapköve.

Aki olvasni szeret, az az unalom óráit, amelyek elkerülhetetlenek életünkben, gyönyörűséges órákra cseréli fel. – Montesquieu

Válogatás könyveinkből - 2019. szeptember

Szeptemberben a szüreteléshez kapcsolódóan tekinthetőek meg könyvek és folyóiratok a könyvtár földszintjén.

A jövő könyvtára – Munkatársaink előadásával

A Békés Megyei Könyvtár munkatársai Kollabor és Digilabor – a Békés Megyei Könyvtár újdonságai címmel tartottak előadást A jövő könyvtára szakmai konferencián Székelyudvarhelyen. Kertész Zoltán a könyvtár projektjeit, illetve a Kollabor természettudományos élményközpont tevékenységét ismertette. Juhász Zoltán a BMK Digilabor foglalkozásait, workshopjait és a könyvtár szakköreit mutatta be. A konferencia második napján az érdeklődők kipróbálhatták a könyvtár helyismereti kirakóit, vezérelhették robotjait, továbbá világító képeslapokat készíthettek kollégáink közreműködésével.

Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg.

Újdonságunk: Magyar Opera 200

A Magyar Állami Operaház a hazai operakultúra 200 évének remekműveit tartalmazó CD-gyűjteményt jelentetett meg Magyar Opera 200 címmel. A több mint 50 lemezből álló kiadvány Erkel, Bartók és Kodály népszerű operáin kívül 19–20. századi, illetve kortárs zeneszerzők ritkán hallható műveit is tartalmazza. Az érdeklődő mellékletet is talál a dobozban, mely minden egyes operához ismertetőt, összefoglalót tartalmaz a teljesebb megismerés érdekében.

A Békés Megyei Könyvtár Könyvjelző Olvasóklubjának augusztusi foglalkozása

Lelkes kis csapat gyűlik össze hónapról hónapra és olvas el egy-egy megadott könyvet. Augusztusban a szerelem volt a téma Márquez: A Szerelem és más démonok című könyve kapcsán.
A könyvet magyarra fordítása után a Magvető Kiadó adta ki 1995-ben, majd 2019-ben újra (a Gyomai Kner Nyomda nyomtatásában). A nyár és a szerelem témaköre mellett ez is adta a könyv elolvasásának az apropóját.
A beszélgetés számos szálat érintett a regény kapcsán. A klubtagok azonban egyöntetűen egyetértettek abban, hogy egy mesterien megírt Márquez regény és szívesen ajánlják másoknak is azt olvasásra.

A foglalkozásról készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg.

Helyismereti séta a BékésWiki-szakkörrel

A nagy meleg ellenére/mellett a Békés Megyei Könyvtár BékésWiki-szócikkíró szakkör mai foglalkozásán helyismereti sétán vettünk részt Békéscsaba belvárosában.

A sétáról készült fotók az alábbi linkre kattintva érhetők el.

Mi történt 1919 augusztusában?

A Békés Megyei Könyvtárban "100 éve történt" címmel folyamatosan frissülő cikkgyűjtemény tekinthető meg, amelyből az érdeklődők az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből kapnak ízelítőt. Ez a gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is megtekinthető.
Augusztusi válogatásunk már látható a könyvtár földszinti tablóján.

Kölcsönözzön több lemezt!

A Békés Megyei Könyvtár zenei részlegének "nyitási" kedvezménye: állományunkból augusztus 5-től 4 db DVD-film, valamint 5 db zenei CD és hangoskönyv kölcsönözhető ki. Részlegünkön kottákat és zenei könyveket is kölcsönözhet, emellett filmes és zenei folyóiratokat, magazinokat is olvashat. A kedvezmény visszavonásig érvényes!

Kövesse könyvtárunkat az Instagramon!

A Békés Megyei Könyvtár az egyik legnépszerűbb közösségi felületen, az Instagramon is elérhető, melyen fényképeket és rövid videókat osztunk meg könyvtárunk életéről.
Instagram oldalunk az alábbi linkre kattintva érhető el.

Hőség ellen egy jó könyvet, a hűvös könyvtárban!

Az augusztusi hőségben (is) jöjjön a könyvtárba, ahol hűvös terekben olvashat könyvet, folyóiratot, használhatja az ingyenes wifi-t, vagy akár megihat egy hűsítőt a büfében!
Beiratkozott olvasóink a könyvtár állományába tartozó filmeket is megtekinthetik a moziszobában. A filmnézőknek 2 db televíziót, valamint fejhallgatókat biztosítunk a minél tökéletesebb filmezés érdekében.

Válogatás könyveinkből - 2019. augusztus

Az augusztusi Magyar Nagydíj kapcsán Forma‒1-es válogatás tekinthető meg könyvtárunk földszintjén a száguldó cirkuszhoz kapcsolódó könyvekből és magazinokból.