Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00 – 19.00
Kedd-péntek: 11.00 – 19.00
Szombat: 14.00 – 19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Kedd-péntek:
11.00 – 18.00
Hétfő, Szombat: 14.00 – 18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép használat:
Hétfő9.00 –14.00
Kedd-péntek: 9.00 –11.00


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

DVD ajánló

A pityergő teve története
német dokumentum játékfilm
Rendező: Luigi Falorni, Byambasuren Davaa
Főszereplők:

Egy nyár a Góbi sivatagban, Mongólia déli részén. Egy nomád család segédkezik a tevék születésénél. Az egyiknél komoly nehézségekbe ütközik a kicsi világrahozása. Miután mégis megszületik a kis tevebébi, anyja nem akar tudomást venni róla, nem eteti, és nem gondozza. A hagyomány szerint, a mongolok ilyenkor hívnak egy hegedűst, hogy játékával elbűvölje a nőstényt, akiben a zene hatására talán újra feltámadnak az anyai ösztönök. Meseszerű, félig dokumentarista, félig megrendezett film, elbűvölő képekkel a sivatagról, lassú tempóval, kevés dialógussal. Megkapó történet távoli vidéken élő emberekről, akik a hagyomány és a modernitás között keresik a helyüket.

 
Megosztás
 
A régi város
amerikai dráma
Rendező: Kenneth Lonergan
Főszereplők: Casey Affleck, Michelle Williams

Nem mintha olyan nagyszerű élete volna eddig, de Lee ragaszkodik hozzá. Amikor a bátyja halála után kiderül, hogy neki kell felelősséget vállalnia kamaszodó unokaöccséért, mégis kénytelen mindent feladni és visszaköltözni abba a kisvárosba, ahol felnőtt. És ahol túl sok emlék várja. Régi nő, régi barátok, régi titkok. És a feladat: túllendülni a gyászon, és talán belekezdeni egy másik életbe - amit a bátyja, a rábízott kamaszsrác apja választott számára.

 
Megosztás
 
Álmatlanság
amerikai akciófilm
Rendező: Baran bo Odar
Főszereplők: Jamie Foxx, Michelle Monaghan

A történet középpontjában Vincent Downs, aki a társával együtt eltulajdonít 25 kg drogot, ami a helyi maffiavezért, Rob Novak-ot illet. Ő ennek eredményeként az embereivel együtt elrabolják Vin fiát, így az elkeseredett apa kénytelen lesz a törvény ellen fordulni és mindent megtenni, hogy kiszabadítsa a fiát a rossz emberek kezei alól, valamint végezni akar a könyörtelen drogbáróval.

 
Megosztás
 
Rendező: Christian Duguay
Főszereplők: Felix Bossuet, Thceky Karyo, Thierry Neuvic

Az eredeti történet páratlan sikere nyomán Belle és Sébastien megható kalandjai egy új fejezetben folytatódnak. A korábban megismert szereplők új kalandokkal és izgalmakkal néznek szembe, ahol ismét próbára kell tegyék bátorságukat, barátságukat és ismét tanúbizonyságot kell tenniük emberségből. A kalandok során pedig Sébastien családi titkaira is fény derül.

 
Megosztás
 
Billy Lynn hosszú, félidei sétája
angol-amerikai történelmi dráma
Rendező: Ang Lee
Főszereplők: Joe Alwyn, Kristen Stewart

A tizenkilenc éves Billy Lynn megjárta az iraki háborút, ahol kitüntette magát egy csatában. A hőssé vált fiatalembert meghívják egy győzelmi körútra, hogy elmesélje mi történt. A Dallas Cowboys amerikai futball csapat felkéri, hogy Beyoncé és a Destiny's Child társaságában vegyen részt a Hálaadás napi mérkőzésük szünetében rendezett műsorban. Miközben az amerikaiak a visszatért, hős katonákat ünneplik, Billy rájön, hogy a többségnek fogalma sincs a háború borzalmairól. Ben Fountain regényéből.

 
Megosztás
 
Café Society
amerikai vígjáték
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Jeannie Berlin, Steve Carell, Jesse Eisenberg

Bobby egy New York-i zsidó, összetett foglalkozású család legkisebb gyermeke. Elutazik szerencsét próbálni Phil bácsikájához, akinek gyönyörű titkárnője, Veronica azonnal megragadja. Csakhogy ő titokban a házas Phil bácsi szeretője... Főhősünk visszatérve New Yorkba gengszter bátyjával megnyitja a környék egyik legmenőbb szórakozóhelyét. Ám történetük Veronicával nem ért még véget!

 
Megosztás
 
Higgy a győzelemben!
amerikai kalandfilm
Rendező: The Erwin Brothers
Főszereplők: Sean Astin, Nic Bishop, Caleb Castille

1973-ban, miután megszüntetik az iskolákban a szegregációt, a Woodlawn Gimnáziumban komoly harcok kezdődnek a diákok és a tanárok között is. A tehetséges amerikai futballista Tony és afroamerikai társai igyekeznek kiállni magukért a feszült helyzetben, ám a rasszizmus nem csak az iskola folyosóira gyűrűzik be, hanem a focipályára is – csakis a hit ereje képes összekovácsolni a csapatot.

A Higgy a győzelemben! Tony Nathan amerikai futballista, későbbi szövetségi kapitány igaz történetét dolgozza fel.

 
Megosztás
 
John Wick: 2. felvonás
amerikai thriller
Rendező: Chad
Főszereplők: Keanu Reeves, Common, Laurence Fishburne, Riccardo Scamarcio

John Wick, a visszavonult bérgyilkos sosem nyugszik. Miután a magányos harcos New Yorkot totális csatatérré változtatta, és bosszúhadjárata során egy sereg gyilkost iktatott ki, újra ringbe száll. Wick egykori társa, egy titokzatos nemzetközi bérgyilkos szervezet irányítását akarja megkaparintani magának, így ráveszi cimboráját, hogy ismét csatasorba álljon. Wicket kötelezi az eskü, így vonakodva, de Rómába utazik, ahol a világ legveszélyesebb gyilkosaival kell szembenéznie. És a legenda egy még durvább, még brutálisabb háborúban találja magát.

 
Megosztás
 
Kasszandra álma
amerikai-angol krimi
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Ewan McGregor, Colin Farrell, Hayley Atwell

A rámenős Ian kölcsönautókban játssza a nagymenőt, mígnem megismeri Angelát, a karrierista színésznőt, akibe rögtön beleszeret. A lelkiismeretes Terry autószerelő, megrögzött szerencsejátékos, nagy adósságokkal. Eljön az idő, amikor a testvérpár rájön, hogy változtatni kell a zűrzavaros életükön. A milliomos amerikai nagybácsi hajlandó segíteni nekik, de egy nagy szívességet kér cserébe: tegyenek el valakit láb alól...

 
Megosztás
 
A balszerencse áradása
amerikai családi vígjáték
Rendező: Brad Silberling
Főszereplők: Jim Carrey, Jude Law
 
Megosztás
 
Logan
amerikai akciófilm
Rendező: James Mangold
Főszereplők: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant

Az egyik legerősebb mutáns ő. Szelídíthetetlen, elpusztíthatatlan, kiismerhetetlen. És szeret szivarozni. Egy titkos katonai fegyverkísérlet alakította annál is keményebbé, amivé a génjei tették. A csontjait adamantiumötvözetre cserélték, ám azt a képességét, hogy a sebei azonnal begyógyulnak, nem vették el tőle. Ökléből gyilkos karmok bújnak elő, és nem fél használni őket. A kanadai erdőkben érzi magát igazán jól. Magányos. Bosszúálló. Nem barátkozik senkivel. De valaha egy csapat tagja volt. X-Men volt ő is. És az emlékeknél talán nincsenek fontosabb dolgok...

 
Megosztás
 
Moliére
francia vígjáték
Rendező: Laurent Tirard
Főszereplők: Romain Duris, Fabrice Luchini, Laura Morante, Edouard Baer

1644, Párizs... A később Moliére néven ismertté vált, 22 éves Jean-Baptiste Poquelin kiváló vándorkomikus, ám a neki kedves tragikus szerepeket a közönség nem díjazza, sőt hitelezői börtönbe vettetik. Egy bizonyos Monsieur Jourdain azonban segítségére siet, azzal a feltétellel, hogy segít színre vinni saját darabját, mellyel a szépséges, ám veszélyes özvegyet, Célimene-t kívánja elcsábítani. A jómódú Jourdain nős és tiszteletben álló családapa: feleségének, Elmire-nek nem szabadna megsejtenie, hogy férje mire készül. Így az ismert írót papként - Tartuffe néven mutatja be, és lányai mellé szerződteti házitanítónak.

 
Megosztás
 
Nagy hal
amerikai kalandfilm
Rendező: Tim Burton
Főszereplők: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange

A halálos beteg Edward Bloom ágyánál összegyűlik a család. A beszélgetések során az apa felidézi életét. Mindig is a tündérmesék világában élt. Nyolcévesen, ágyhoz kötött betegként napjait a Világ Könyves Enciklopédiájának olvasásával tölti. Különösen az aranyhalakról szóló cikk ragadja meg. Tíz évvel később a városka egyik legnépszerűbb fiatalembereként rájön, hogy, csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Valószerűtlen, mitikus utazás veszi kezdetét.

 
Megosztás
 
Reggeli a Plútón
ír-angol vígjáték
Rendező: Neil Jordan
Főszereplők: Cillian Murphy, Stephen Rea
 
Megosztás
 
Trópusi vihar
amerikai-angol-német akció-vígjáték
Rendező: Ben Stiller
Főszereplők: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey jr., Steve Coogan

Ben Stiller, Jack Black és Robert Downey Jr. olyan filmsztárokat alakítanak ebben az akcióvígjátékban, akik egy szuperdrága háborús filmet forgatnak eredeti helyszíneken. Csakhogy az elszabadult költségvetés miatt a stúdió kihátrál a film mögül, viszont a frusztrált rendező úgy dönt, folytatja a forgatást. Stábját a délkelet-ázsiai dzsungel közepébe vezeti, ahol igazi rosszfiúkkal találják szembe magukat.

 
Megosztás
 
A csendes amerikai
amerikai-német dráma
Rendező: Phillip Noyce
Főszereplők: Michael Caine, Brendan Fraser

Egy fiatal amerikai orvos, Alden Pyle 1952 őszén a forrongó Vietnamba érkezik. Nagy lelkesedéssel lát neki küldetésének, hogy gazdasági segély-programjával segítse a szabadságáért harcoló vietnami népet. Saigonban találkozik és összebarátkozik a London Times tudósítójával, Thomas Fowlerrel . Rövidesen azonban elbűvöli és valósággal rabul ejti Fowler fiatal vietnami szeretője, Phuong, aki épp olyan gyönyörű, egzotikus és titokzatos, mint maga Vietnam. A három ember elsöprő erejű, viharos szerelmi háromszögbe sodródik, mely meglepő felfedezésekhez, s végül gyilkossághoz vezet.

 
Megosztás
 
A forradalom napján
francia-amerikai akciófilm
Rendező: James Watkins
Főszereplők: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly, Charlotte Le Bon, Anatol Yusef

Michael, az amerikai zsebtolvaj ellopja Zoe táskáját. Kiveszi, ami kell neki, majd a táskát kidobja egy kukába a párizsi metróban, nem sejtve, hogy abban bomba lapul. Eközben Briar CIA-ügynök a terepen végzett munka után az irodai munkával ismerkedik. Amikor a bomba felrobban, Michael kerül a célkeresztbe. Briar eltökélt szándéka, hogy megtalálja, mielőtt a franciák elfognák. Hamar rájön, valaki más áll a robbantás mögött. Briar és Michael összefog, majd kezdetét veszi a hajsza a robbantó után.

 
Megosztás
 
A gyanú árnyékában
amerikai thriller
Rendező: Alfred Hitchcock
Főszereplők: Joseph Cotten, Teresa Wright, Macdonald Carey

A Newton-család a feleség öccsét várja. Kedvesen fogadják a férfit, aki úgy tűnik, nagyon gazdag. Ám röviddel érkezése után felbukkan még két idegen, akikről a nagyobbik lány megtudja, hogy detektívek, és hogy Charles bácsit gyilkossággal gyanúsítják. A fiatal detektív felkelti a lányban a gyanút, csakhogy Charles bácsi sem nézi tétlenül, miként szorul körülötte a hurok...

 
Megosztás
 
A gyerekek jól vannak
amerikai vígjáték
Rendező: Lisa Cholodenko
Főszereplők: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni éppen betöltötte a tizennyolcat, és főiskolára készül, öccse megkéri egy nagy szívességre: derítse ki, ki kettejük biológiai apja. Paul, az életművész étteremtulajdonos elsőre nagyon meglepődik, amikor kiderül, van két gyereke. Már az első találkozás elindít valamit, ám hamarosan váratlan fordulatok egész sorozatát hozza mindannyiuk életébe.

 
Megosztás
 
Rendező: Philip Kaufman
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin, Derek de Lint

Tomas, a neves prágai agysebész, agglegényként éli mindennapjait. Igazi nőfaló, akinek a párkapcsolatokról sajátos filozófiája van: ha látóteredbe kerül egy nő, légy résen minden pillanatban, de soha ne kötelezd el magad. Amikor azonban megismerkedik a monogám Teresával egyszeriben felrúgja elveit, és elveszi a lányt feleségül.

 
Megosztás
 
A mélység kalandora
francia életrajzi film
Rendező: Jerome Salle
Főszereplők:

Jacques-Yves Cousteau a XX. század egyik ikonikus alakja, akinek sok mindent köszönhet az emberiség. Felfedezései által megismerhettük, milyen csodás hely a világ, amelyben élünk, kutatásai rávilágítottak, mennyire fontos megóvni környezetünket. Amellett, hogy életét a tengerek, óceánok mélyének kutatásával töltötte, folyamatosan kereste helyét a világban, valamint saját boldogságát és az élet értelmét.

 
Megosztás
 
A vad gyerek
francia dráma
Rendező: Francois Truffaut
Főszereplők: Jean Daste, Francois Truffaut, Francoise Seigner

1798 nyarán a vadászok tizenkét év körüli fiút találnak az egyik dél- franciaországi erdőben. A vad fiú meztelen, csak artikulátlan hangok kiadására képes, magokkal és gyökerekkel táplálkozik. A párizsi Süketnémák Intézetébe kerül Dr. Itardhoz. Az orvost érdekli, milyen az az ember, aki a fajtársaitól elszakítva, vademberként töltötte élete első éveit. Magához veszi a fiút és a házvezetőnője segítségével próbálják Victort ránevelni a civilizált viselkedésre.

 
Megosztás
 
Állati csetepata
orosz családi animációs film
Rendező: Andrey Galat
Főszereplők:

Egy varázslatos messzi vidéken békésen éldegél egy csapat bárány. Egy napon azonban megzavarja békés életüket egy csapat farkas, akik a környékükön vernek tábort. Szürke, a fiatal farkas hamarosan megtapasztalja, milyen nehéz is báránybőrben élni, miután báránnyá változik.

 
Megosztás
 
Ámen
francia-német-román dráma
Rendező: Costa-Gavras főszereplők Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe
Főszereplők:

Két rendszer: a náci gépezet. A Vatikán és a szövetséges diplomácia. Két férfi belülről veszi fel a küzdelmet. Az egyik oldalon a civil életben kémikus végzettségű Kurt Gerstein SS tiszt. Ő látta el a táborokat Cyklon B-vel, miközben saját és családja életének kockáztatásával fáradhatatlanul próbálta leleplezni a tudomására jutott bűnöket, melyekről értesítette a szövetségeseket, a pápát, a németeket és templomaikat. A másik oldalon az ifjú jezsuita, Ricardo, a kegyetlenséggel akár életük árán is szembeszálló papságot képviselő kitalált figura. Sok ilyen bátor pap akadt, köztük ismertek és névtelenek, akik nem tudtak belenyugodni feletteseik cinkos hallgatásába... Melyik az a pillanat, amikor az ember az etikát az önfenntartás ösztöne elé helyezi? Kurt Gerstein tudta, és azt akarta, hogy a világ is megtudja. A film ítélet azok hallgatása felett, akik tudtak a borzalmakról, mégsem törték meg a csendet, pedig megtehették volna.

 
Megosztás
 
A lovasíjász
magyar dokumentumfilm
Rendező: Kaszás Géza
Főszereplők: Kassai Lajos, Obrusánszky Borbála

A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik. Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában. Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb Kínában forgatott filmben, Matt Damon-nak.

 
Megosztás