Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00 – 19.00
Kedd-péntek: 11.00 – 19.00
Szombat: 14.00 – 19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Kedd-péntek:
11.00 – 18.00
Hétfő, Szombat: 14.00 – 18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép használat:
Hétfő9.00 –14.00
Kedd-péntek: 9.00 –11.00


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

DVD ajánló

Tiszta szívvel
magyar akció-vígjáték
Rendező: Till Attila
Főszereplők: Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám, Vitanovic Dusán, Balsai Móni
 

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú. 

 
Megosztás
 
Lángelmék
amerikai-akció vígjáték
Rendező: Jared Hess
Főszereplők: Zach Galifianakis, Owen Wilson, Kristen Wiig, Ken Marino

Jared Hess valós eseményeken alapuló akcióvígjátékában a mindennapi mókuskerékbe belefásult, együgyű David Ghantt olyan kaland részese lesz, amiről korábban még csak nem is álmodott.David nap mint nap vezeti páncélozott járművét, benne más emberek millióival, és nem tűnik úgy, hogy valaha bármi is megváltozna. Csöppnyi izgalmat unalmas hétköznapjaiban a kacér kolléganőjével, Kelly Campbell-lel való közös munka jelent számára, amíg a nő egy napon életre szóló balhéba nem rángatja bele...

 
Megosztás
 
Központi pályaudvar
brazil-francia filmdráma
Rendező: Walter Salles
Főszereplők: Fernanda Montenegro, Vinicius de Oliveira, Marília Pera

Dora, az egykori tanárnő forgalmas pályaudvaron üldögél asztala mögött. Analfabéták helyett ír levelet, ezzel tartja el magát. Egyik nap egyik ügyfelét halálos baleset éri, akinek fia, Josué magára marad. Dora úgy érzi segítenie kell a gyermeken, de nem vállalkozik rá, hogy magához vegye. Inkább útnak indul a kisfiúval, hogy megkeressék az apját.

 
Megosztás
 
Kilenc élet
francia-kínai családi vígjáték
Rendező: Barry Sonnenfeld
Főszereplők: Kevin Spacey, Jennifer Garner, Robbie Amell
Tom Brand (Kevin Spacey) egy vakmerő milliárdos. Cége, a FireBrand fennállásának legnagyobb dobására készül: az északi félteke legmagasabb felhőkarcolójának építését fejezik be. Tom munkamániája miatt eltávolodik gyönyörű feleségétől, Larától (Jennifer Garner) és lányától, Rebeccától (Malina Weissman). Közeleg Rebecca 11. születésnapja, és ahogyan minden évben, most is csak egy dolgot szeretne: egy macskát. Tom ki nem állhatja a macskákat, de nincs se ideje, se ajándéka és a véletlen egy furcsa kisállat-kereskedésbe sodorja, ahol az üzlet különc tulajdonosa Felix Perkins (Christopher Walken) egy fenséges macskát, Szőrmók urat adja el neki. Az úton hazafelé Tomot egy szörnyű baleset éri, majd a macska testében éled újjá...
 
Megosztás
 
Haverok fegyverben : igaz történet alapján
amerikai akció-vígjáték
Rendező: Todd Phillips
Főszereplők: Jonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas

Ne légy szerény! Ez az üzleti világ alapszabálya. Efraim Diveroli és David Packouz ugyan semmit nem tud sem szabályokról sem az üzleti világról - lepukkant kis szobában élnek Miamiban, és napjuk nagy részét különféle füvek szívásával töltik -, de amikor meghökkentő módon az ölükbe pottyan a szerencse, nem mondanak nemet: és hamarosan aláírnak egy háromszáz millió dolláros szerződést a Védelmi Minisztériummal. Vállalják, hogy fegyvert és muníciót szállítsanak Afganisztánba az USA szövetségeseinek. 
Nem csináltak még ilyet soha, ennyi pénzről még csak álmodni sem mertek, de igent mondanak - és igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, amivel elképesztő bonyodalmakba keverik magukat.

 
Megosztás
 
Florence: a tökéletlen hang
amerikai-angol vígjáték
Rendező: Stephen Frears
Főszereplők: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg

Florence Foster, a gazdag és nagylelkű New York-i örökösnő kislánykora óta arról ábrándozik, hogy híres énekesnő lesz belőle. Imádja az operát, őszintén lelkesedik a zenéért, és nagyon elszánt. Még egy olyan aprócska dolog sem tántoríthatja el céljától, mint hogy fülsiketítően hamisan nyivákol, képtelen tisztán kiénekelni a hangokat, nem tudja pontosan tartani a ritmust, és eszméletlenül rossz a kiejtése, ami egy olasz áriánál nem elhanyagolható szempont.

 
Megosztás
 
Észak és Dél
angol minisorozat
Rendező: Brian Percival ; Elisabeth Gaskell
Főszereplők: Daniela Denby-Ashe, Richard Armitage

Az Elizabeth Gaskell szerelmes regénye alapján készült négyrészes sorozat főhőse, Margaret Hale, a középosztálybeli dél-angliai lány egyike az irodalom legelszántabb nőalakjainak. A szenvedélyes természetű ifjú hölgy szüleivel az északi, textiliparáról híres Milton városába költözik, ahol édesapja házítanítóként jobb megélhetésre számíthat. A költözés és anyja megromlott egészségi állapotának terhét viselő lány szigorú kritikával illeti új környezetét. A feszültséget súlyosbítja az általános elégedetlenség hatására kirobbanó munkássztrájk. Ekkor találkozik apja egyik tanítványával, a jómódú és felettébb jóképű John Thorntonnal, a helyi textilgyár tulajdonosával. 

 
Megosztás
 
Rendező: Patricia Riggen
Főszereplők: Jennifer Garner, Kylie Rogers, Martin Henderson

A sikerkönyv nyomán készült film egy hihetetlen csoda története, amely nem csak a Beam család hitét adta vissza, hanem rengeteg ember szívét érintette meg szerte a világban.

 
Megosztás
 
Bosszúra törve
amerikai akciófilm
Rendező: Chuck Russell
Főszereplők: John Travolta, Rebecca De Mornay, Christopher Meloni

A történet egy olyan elkeseredett férfiról szól, aki kénytelen törvényen kívülivé válni, miután a korrupt rendőrök nem képesek megtalálni a szeretett felesége gyilkosát.

 
Megosztás
 
Árvák hercege
amerikai filmdráma
Rendező: Lasse Hallström
Főszereplők: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine

A második világháború előestéjén játszódik a John Irving lebilincselő regényéből készült film, amely a felnőtté válás, a szerelem és a család, az ármány és a becsület megindító története.

 
Megosztás
 
A bálnalovas
új-zélandi-német filmdráma
Rendező: Niki Caro
Főszereplők: Keisha Castle Hughes, Rawiri Paratene

A Bálnalovas egy fiatal lány végzete beteljesítéséért folytatott küzdelmét mutatja be. A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét. Azonban egy ikerpár születésekor a fiútestvér meghal, így a lány, Pai rendeltetett a jövőbeli családfő szerepének betöltésére. Koro, a családfő nem hajlandó beleegyezni, hogy lány unokája lépjen a nyomába. Pai a világon mindenkinél jobban szereti Korót, de szembe kell szállnia vele és a több ezer éves hagyománnyal, hogy megmutathassa az igaz utat.

 
Megosztás
 
Rendező:
Főszereplők:

Mit mutat meg a filmhíradó az 1956-os évből? Az a propaganda-eszköz, amely a hivatalos ideológiát képviselte, s mely milliókhoz jutott el, minden héten, a mozilfilm előtt peregve az ötvenes évek magyar mozijában. Ezek a tízperces tematikus összeállítások páratlan történeti forrásként szolgálnak arra, hogy megtudjuk, hogyan is élt az ország a Sztálin 1953-as halálát követő időszakban. A teljes híradó-évfolyamból kirajzolódik a korszak bel-és külpolitikája, termelési tudósítások, a hétköznapok, a kulturális élet eseményei, a legendás sportesemények. Az 1956-os forradalom idején kimaradtak a hivatalos híradók. A filmesek városszerte forgattak. Az évfolyamhoz készült kommentált extra nem csak az időszak legfontosabb eseményeihez fűz magyarázatot, hanem ezekből a felvételekből is válogat.

 
Megosztás
 
Rendező: John-Paul Davidson
Főszereplők:

Alig tért vissza a Szaharából, Michael Palin újabb utazás tervezésébe fogott. Ezúttal egy 2000 mérföldes út következik az erő, a fenség és a titok birodalmába. A Himalája a célpont: a gazdagság és a nyomor végletei, a magasság és a fagy kihívásai. Ismét tanúi lehetünk a hajdani Monty Python csapattag kivételes humorának, szellemének és bölcsességének. Utazása közben érinti Afganisztánt, átutazik Indián, eljut a rettegett Death Zero pontig a az Everest lábánál, majd tovább a Bhutanba, és végül a Bengáli öbölbe.

 
Megosztás
 
Rendező: John Downer
Főszereplők:

Ez a sorozat megdönt minden prekoncepciót és bebizonyítja, hogy érzékelés szempontjából van még mit fejlődni az embereknek az állatokhoz képest. Az öt fő érzékszerv sokkal jobban kifejlődött az állatoknál mint az embereknél. Példa erre a sas különleges látásmódja, galambok amik szaglás útján tájékozódnak valamint az elefántok mély "dörmögő" kommunikációja. A film nagyító alá veszi az állatok elektromos és mágneses érzékelését, valamint megvizsgálja azokat a különleges képességeket aminek segítségével az élőlények megérzik az évszakok vagy az időjárás változásait.

 
Megosztás
 
Egymásra nézve
magyar filmdráma
Rendező: Makk Károly
Főszereplők: Jadwiga Jankowska Cieslak, Grazyna Szapolowska, Jozef Króner, Reviczky Gábor, Bács Ferenc, Andorai Péter

1959-ben a magyar-jugoszláv határon lelőnek a sorkatonák egy határsértőt: Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdős főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet.

 
Megosztás
 
Angi Vera
magyar filmdráma
Rendező: Gábor Pál
Főszereplők: Pap Vera, Pásztor Erzsi, Szabó Éva, Dunai Tamás

1948. Angi Vera, az árva lány egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálta a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látta, ha bentlakásos pártiskolába küldik a szókimondó lányt. Ott hamar pártfogóra talál, a régi aktivista, Traján Anna személyében. Annából a mozgalom és az átélt szenvedések kiölték az emberi érzéseket, megvet és gyűlöl mindent, ami másokat boldoggá tesz. A megszeppent és befolyásolható Angi Verát sikerül maga mellé állítania, és elkezdi a lány "ideológiai" nevelését.

 
Megosztás
 
Áldozathozatal
svéd-angol-francia filmfráma
Rendező: Andrej Tarkovszkij
Főszereplők: Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall

Az ember egyetlen lehetősége a mai világban, az elvesztett hit újrafelfedezése. Meg lehet, vissza lehet szerezni valamit, ami már alig van jelen a mindennapjainkban, ami nélkül kiszolgáltatottak és védtelenek vagyunk, ami talán megmenthet bennünket a végső pusztulástól. Ez pedig a hit. Tarkovszkij tézise világunk felborult rendjéről pontos: elfelejtkeztünk a szeretetről, egymásba marva kapdosunk valami megfogható, megehető, magunkévá tehető, birtokolható dolog után. Pedig "a legfőbb a világban az, ami nem látható, nem hallható, nem érezhető" /Lao-ce/.

 
Megosztás
 
Rőtszakállú
japán filmdráma
Rendező: Akira Kuraszava
Főszereplők:

A Rőtszakállú Kuroszava Akira 1965-ös filmje, a társadalmi egyenlőtlenség kérdésével foglalkozik. Jamamotó Sugoró regényének adaptációja.

 
Megosztás
 
Rendező:
Főszereplők:
 
Megosztás
 
Rendező: Depeche Mode
Főszereplők:

A teljes életművet bemutató, 3 x DVD-s filmes gyűjtemény kronológia sorrendben vonultatja fel a kislemezes, illetve videoklipes dalokat egészen 1981-től 2013-ig.

 
Megosztás
 
Ne hagyd magad, Pitkin!
angol vígjáték
Rendező: Robert Asher
Főszereplők: Norman Wisdom, Edward Chapman, Jeanette Sterke

Norman Pitkin, Mr. Grimsdale, a régi vágású hentes segédjeként dolgozik, mindketten tudják, hogy Mr. Grimsdale feladata a gondolkodás, Pitkiné a végrehajtás. Egyszer azonban rablótámadás éri az üzletet, Mr. Grimsdale, Pitkin javaslatára, a szájába rejti legdrágább kincsét, az aranyóráját. Amikor eldördül egy lövés, ijedtében lenyeli azt. Pitkin elkíséri a kórházba, s ott találkozik Lindyvel, a kicsi lánnyal, aki azóta nem mosolyog és nem beszél, amióta szülei egy repülőszerencsétlenségben meghaltak...

 
Megosztás
 
Mielőtt megismertelek
amerikai dráma
Rendező: Thea Sharrock
Főszereplők: Emilia Clarke, Sam Claflin

A szerelem gyakran ott talál rank, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. Néha pedig olyan helyekre juttat el bennünket, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha látni fogjuk.

 
Megosztás
 
Farkastotem
kínai-francia-kanadai kalandfilm
Rendező: Jean-Jacques Annaud
Főszereplők: Shaofeng Feng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa

1967. Csen-zent a fiatal Pekingi egyetemistát - több ezer társával együtt - Belső-Mongóliába küldik, hogy írni és olvasni tanítsa a pásztorok egy nomád törzsét. Ám az új környezetben ő az, akinek tanulnia kell, mert a végtelen sztyeppén, ahol az ember a természet erőinek van kiszolgáltatva, új értelmet nyer a közösség, a szabadság és a felelősség fogalma; de leginkább a tiszteleté, amely a természet erői mellett a sztyeppék csúcsragadozóját a farkast illeti meg. A nomádok, és az általuk szent teremtményeknek tartott farkasok között egy különös, összetett, misztikus kötődés alakult ki, amely a ragadozók vadságából, ravaszságából és szépségéből ered. Csen-zen a pásztorok intelmei ellenére, és tudtuk nélkül, magához vesz egy fiatal farkaskölyköt, hogy a farkasok életét, viselkedésüket tanulmányozza, mit sem sejtve arról, hogy tettével nem csak a bölcsek tanácsának, hanem a természetnek a haragját is kihívja maga ellen. 

 
Megosztás
 
Equilibrium
amerikai sci-fi
Rendező: Kurt Wimmer
Főszereplők: Christian Bale, Taye Diggs

Valahol a 21. században, a harmadik világháború után: a megtépázott emberiség élére egy gonosz csoport áll, az Atya vezetésével. Ő és emberei totálisan betiltanak mindennemű művészeti alkotást, sőt az érzelmek átélését is. 

 
Megosztás
 
Brooklyn
ír-angol romantikus film
Rendező: John Crowley
Főszereplők: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen
Eilis többre vágyik, mint amennyi jutott neki. Elhagyja hát az anyai otthont, és Írországból New Yorkba költözik. 1950-ben ez egy magányos, kíváncsi lány számára ez olyan, mintha egy másik bolygóra került volna. Hamar magával is ragadja a nagyváros forgataga, és a honvágyat gyorsan legyőzi egy mindent elsöprő szerelem.
Ám nem ilyen egyszerű új életet kezdeni. A lány régi élete nem tűnik el nyomtalanul, és Eilis hamarosan válaszút előtt találja magát: választania kell két világ és két élet között. 
 
Megosztás