Nyitva tartás

KÖLCSÖNZÉS, OLVASÓTEREM:
Hétfő:
14.00–19.00
Keddpéntek: 11.00–19.00
Szombat: 14.00–19.00

GYERMEKKÖNYVTÁR:
Hétfő:
14.00–18.00
Keddpéntek: 11.00–18.00
Szombat: 14.00–18.00
 
ÜGYELET
Ügyeleti időben elérhető szolgáltatások: napilapok, visszavétel, hosszabbítás, internetezés, számítógép-használat:
Hétfő: 9.0014.00
Keddpéntek: 9.00–11.00

ADATVÉDELEM
Adatkezelési tájékoztató
Gyermekkönyvtári tájékoztató
Tájékozatató elektronikus megfigyelőrendszerről
Könyvtárhasználati szabályzat kiegészítés
Nyilatkozat 16 év alattiaknak


KÖZÖSSÉGI OLDALAINK

                Facebook - Békés Megyei Könyvtár  Instagram - Békés Megyei Könyvtár
                Facebook - Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára Tumbler - Békés Megyei Könyvtár

ADATBÁZISOK

PÁLYÁZATAINK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Facebook

Aktualitások

Szabó Magda Emlékkiállítás

Rendezvény időpontja: 2019. november 27. (szerda) - december 30. (hétfő)

Az író születésének 100. évfordulóján, 2017 szeptemberében szülővárosából, Debrecenből indították útjára a tárlatot, mely most végre Szentes gyermekkönyvtárából Békéscsabára is megérkezik.
A Szabó Magda Emlékkiállítás látogatható 2019. november 27. és december 30. között a Békés Megyei Könyvtár földszinti folyosóján.
Csoportos bejelentkezés: (66) 530-212

„AZ ÉV KÖNYVTÁROSA BÉKÉSBEN" 2019

A Békés Megyei Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete meghirdeti „Az Év Könyvtárosa Békésben" díjat. A díj azon Békés megyében dolgozó könyvtárosok részére adományozható, akik munkájukkal, szakértelmükkel hozzájárulnak a megye könyvtáraiban végzett magas szintű könyvtári tevékenységhez.

Mi történt 1919 novemberében?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Lomtalanítás előtt állók figyelem!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy amennyiben lomtalanítás alkalmával régi képeslap, meghívó, kártyanaptár, fénykép, fotónegatív vagy egyéb aprónyomtatvány kerül kezükbe, akkor gondoljanak könyvtárunkra.

Gyűjteményünkbe szívesen fogadunk korabeli (apró)nyomtatványokat, az eddigi olvasói felajánlásokat pedig ezúton is köszönjük!

Xbox klub a könyvtárban

Gyere és játssz a barátaiddal a könyvtár moziszobájában minden szerdán és pénteken 14 és 18 óra között Xbox 360 Kinect konzolunkkal!
Érvényes olvasójegy szükséges.

A nő útja a születéstől a kiteljesedésig

Rendezvény időpontja: 2019. november 21. (csütörtök) 17:00 -

2019. november 21-én, csütörtökön 17 órától veszi kezdetét a Nő útja a születéstől a kiteljesedésig c. előadás-sorozat a Lencsési Könyvtárban.

Adventi ünnepkörben

Rendezvény időpontja: 2019. november 16. (szombat) 14:00 -

2019. november 16-án, szombaton 14 órakor indul a PADLÁSTERÁPIA 2 festegetős alkotóklub.
Heti 2 alkalommal ingyenesen látogatható!
Az alkotásokból december 14-én 14 órakor kiállítás nyílik.
Főtámogató: Dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő. Köszönjük a nyári alkotók támogatását is!

Szelekovszky László előadása a Lencsési Könyvtárban

Rendezvény időpontja: 2019. november 14. (csütörtök) 17:30 -

2019. november 14-én, csütörtökön 17:30-tól a Lencsési Könyvtárban tart előadást Szelekovszky László, mezőgazdász, természetvédelmi szakfőtanácsos Csárdáink címmel.
Az előadó és a Lencsési Könyvtár könyvtárosai minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Új bútorok a Jaminai Könyvtárban

Megszépül a Jamina Fiókkönyvtár. Most a gyerekek kaptak új bútorokat. Köszönjük Dr. Csicsely Ilona képviselő asszonynak a figyelmet és a támogatást!

Helyismereti kaland(játék): SORSOLÁS

A mai nap folyamán kisorsoltuk a nyereményeket a Helyismereti kaland(játék) helyes megfejtői között. A szerencsés nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Gratulálunk!

Online öko-kvíz: SORSOLÁS

A mai nap folyamán kisorsoltuk a nyereményeket az Öko-kvíz helyes megfejtői között. A szerencsés nyerteseket e-mailben vagy telefonon értesítjük. Gratulálunk!

Könyvtári Éjszaka tombolasorsolás

A Könyvtári éjszaka tombolatárgyai az alábbi számokkal várják tulajdonosukat:

Képeslapjaink...

E havi tematikus kiállításunkon az állatok világnapjához kapcsolódó képeslapokat, figurákat és plüssöket tettünk közzé.
A kiállítás a könyvtár földszinti pultja melletti faliszekrényben tekinthető meg.

Mi történt 1919 októberében?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Előadás a Tégla Közösségi Házban

Szeptember 26-án a Tégla Közösségi Házban művelődési területen dolgozóknak tartott előadást Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója a könyvtár szolgáltatásairól, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerről (KSZR), a Digilaborról és a Kollaborról. A tájékoztatót követően a résztvevők kipróbálhatták Dash és mBot Ranger robotjainkat, a Bee-bot méhecskénket, továbbá a Békéscsaba 300-as játékainkat.

Galéria >>

BékésWiki-szakkör Békéscsaba Főterén

2019. szeptember 23-án délután a BékésWiki-szócikkíró foglalkozás keretében helyismereti sétán vettünk részt Békéscsaba belvárosában. Megnéztük az 1868-ban épült Fiume Szállót, körbejártuk a városháza árkádsorát, megtekintettük a Páduai Szent Antal-társszékesegyházat, továbbá meghallgattuk az újratelepítés emlékkövének történetét.

A foglalkozáson készült fotókat az alábbi linken érhetik el.

Mi történt 1919 szeptemberében?

A Békés Megyei Könyvtárban folyamatosan frissülő cikkgyűjteményt teszünk közzé "100 éve történt" címmel. Az érdeklődők ízelítőt kaphatnak az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből.

A gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is elérhető.
Aktuális válogatásunkat keressék a könyvtár földszinti tablóján!

Képeslapjaink...

E havi tematikus kiállításunkon gasztronómiához kapcsolódó képeslapokat, használati tárgyakat tettünk közzé.
A kiállítás a könyvtár földszinti pultja melletti faliszekrényben tekinthető meg.

Szeptember 8-a az olvasás világnapja

1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az írás-olvasás készségének fontosságára. Az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás nélkülözhetetlen alapköve.

Aki olvasni szeret, az az unalom óráit, amelyek elkerülhetetlenek életünkben, gyönyörűséges órákra cseréli fel. – Montesquieu

Válogatás könyveinkből - 2019. szeptember

Szeptemberben a szüreteléshez kapcsolódóan tekinthetőek meg könyvek és folyóiratok a könyvtár földszintjén.

A jövő könyvtára – Munkatársaink előadásával

A Békés Megyei Könyvtár munkatársai Kollabor és Digilabor – a Békés Megyei Könyvtár újdonságai címmel tartottak előadást A jövő könyvtára szakmai konferencián Székelyudvarhelyen. Kertész Zoltán a könyvtár projektjeit, illetve a Kollabor természettudományos élményközpont tevékenységét ismertette. Juhász Zoltán a BMK Digilabor foglalkozásait, workshopjait és a könyvtár szakköreit mutatta be. A konferencia második napján az érdeklődők kipróbálhatták a könyvtár helyismereti kirakóit, vezérelhették robotjait, továbbá világító képeslapokat készíthettek kollégáink közreműködésével.

Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg.

Újdonságunk: Magyar Opera 200

A Magyar Állami Operaház a hazai operakultúra 200 évének remekműveit tartalmazó CD-gyűjteményt jelentetett meg Magyar Opera 200 címmel. A több mint 50 lemezből álló kiadvány Erkel, Bartók és Kodály népszerű operáin kívül 19–20. századi, illetve kortárs zeneszerzők ritkán hallható műveit is tartalmazza. Az érdeklődő mellékletet is talál a dobozban, mely minden egyes operához ismertetőt, összefoglalót tartalmaz a teljesebb megismerés érdekében.

A Békés Megyei Könyvtár Könyvjelző Olvasóklubjának augusztusi foglalkozása

Lelkes kis csapat gyűlik össze hónapról hónapra és olvas el egy-egy megadott könyvet. Augusztusban a szerelem volt a téma Márquez: A Szerelem és más démonok című könyve kapcsán.
A könyvet magyarra fordítása után a Magvető Kiadó adta ki 1995-ben, majd 2019-ben újra (a Gyomai Kner Nyomda nyomtatásában). A nyár és a szerelem témaköre mellett ez is adta a könyv elolvasásának az apropóját.
A beszélgetés számos szálat érintett a regény kapcsán. A klubtagok azonban egyöntetűen egyetértettek abban, hogy egy mesterien megírt Márquez regény és szívesen ajánlják másoknak is azt olvasásra.

A foglalkozásról készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg.

Helyismereti séta a BékésWiki-szakkörrel

A nagy meleg ellenére/mellett a Békés Megyei Könyvtár BékésWiki-szócikkíró szakkör mai foglalkozásán helyismereti sétán vettünk részt Békéscsaba belvárosában.

A sétáról készült fotók az alábbi linkre kattintva érhetők el.

Mi történt 1919 augusztusában?

A Békés Megyei Könyvtárban "100 éve történt" címmel folyamatosan frissülő cikkgyűjtemény tekinthető meg, amelyből az érdeklődők az 1919-ben történt békéscsabai és Békés megyei történésekből kapnak ízelítőt. Ez a gyűjtemény a könyvtár Tumblr-oldalán is megtekinthető.
Augusztusi válogatásunk már látható a könyvtár földszinti tablóján.